DA LI ZNATE: Koja je IDEALNA TEMPERATURA za vožnju? Mnogi vozači PRETERUJU I GREŠE sa hlađenjem

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2023, 11:08

DA LI ZNATE: Koja je IDEALNA TEMPERATURA za vožnju? Mnogi vozači PRETERUJU I GREŠE sa hlađenjem

Čak i kada je u autu 27 stepeni, za volanom postaje stresno. Povećava se telesna temperatura i puls

Uz visoke temperature, vozači će potražiti osveženje u kabini vozila, ali ne preterujte. Nijedan ekstrem nije dobar, ni previsoka ni preniska temperatura. Ako je napolju 30 stepeni, ne postavljajte klima uređaj na, recimo, 17 stepeni. Ovo nije zdravo i dobro, posebno kada izađete napolje u tropske uslove nakon duge vožnje. Nemački autoklub ADAC obično preporučuje temperaturu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << između 22 i 25 stepeni. Na taj način ćete ostati fokusirani tokom vožnje.

Ako je spoljna temperatura veoma visoka, akumulirana toplota se prvo mora ukloniti pre početka vožnje – treba otvoriti vrata i prozore. Prilikom vožnje svi prozori i postojeći šiber ostaju otvoreni nekoliko stotina metara. Zatim uključite klima uređaj nakon zatvaranja. Prvo treba da se ohladi nekoliko minuta u režimu recirkulacije vazduha, jer će na taj način proces hlađenja biti brži.

Ne usmeravajte vazduh na glavu ili telo, jer to može dovesti do upale sluzokože. Usmerite udarac u vetrobransko staklo. Potrošnja goriva sa uključenom klimom raste na jedan litar goriva na 100 kilometara.

Ali nemojte štedjeti. . Ovo smanjuje sposobnost koncentracije i reagovanja. Ako temperatura poraste sa 25 na 35 stepeni, rizik od udesa raste za 20 odsto. To bi bilo kao da vozite sa 0,5 promila alkohola za volanom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.