Berlinski vatrogasci će na intervencije ići vozilima na struju

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 13:17

Berlinski vatrogasci će na intervencije ići vozilima na struju

Cilj je smanjenje emisije štetnih gasova vozila javnih službi.

U Berlinu su, nakon 13-mesečnog testnog perioda i skoro 1.400 misija, odlučili da električno vatrogasno i pomoćno vozilo (eLHF) postane sastavni deo flote lokalnih vatrogasaca.

Od septembra 2020. godine, električno vatrogasno vozilo je deo voznog parka i testirano je u svakodnevnom radu od 1. februara 2021. do 28. februara 2022. godine, a Vatrogasna brigada Berlina je istakla pozitivan zaključak za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korišćenje ovog vozila.

U jedinice sada stižu nova vozila. U okviru inovacionog partnerstva sa austrijskim proizvođačem komercijalnih vozila Rozenbauer, dogovoren je dalji razvoj vozila i prelazak vozila u vlasništvo berlinskih vatrogasaca. Cilj je, naravno, smanjenje emisije štetnih gasova u vozilima javnih službi.

Tokom probnog perioda, eLHF je prešao oko 14.000 kilometara. Kamion ima domet od 100 km sa punim baterijama. Više od 95 odsto operacija moglo je da se izvede isključivo pomoću električne energije, što znači da je premašen postavljeni cilj od najmanje 80 odsto.

Rezultat je mogao biti još bolji da najbliža stanica za punjenje nije bila isključena dve nedelje i da nije bilo problema sa punjenjem nakon ažuriranja eLHF softvera. Ovi incidenti su bili i razlog za produženje testnog perioda sa dvanaest na trinaest meseci.

Kamion teži skoro četiri tone više od klasičnih vatrogasnih vozila, ali to je cena velike baterije. Domet sa punom baterijom je oko 100 kilometara, piše berlinska vatrogasna brigada na svom sajtu.

Ali to nije jedina tehnologija koja se koristi za pogon. Naime, vozilo je opremljeno dizel motorom i rezervoarom za gorivo od 130 litara. Cilj je, naravno, proširiti domet. Na mestu požara ili nesreće, Rosenbauer RT može da radi na struju do 90 minuta. Dizel motor može da radi oko četiri sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.