Baterije u EV moraće da imaju svoj pasoš: Kupac polovnjaka da zna šta kupuje

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 12:22

Baterije u EV moraće da imaju svoj "pasoš": Kupac polovnjaka da zna šta kupuje

Ciljevi su višestruki, između ostalog da se obezbedi da se baterije proizvode u ekološkim uslovima, da iza proizvodnje sirovina ne stoji ropski rad i da se kupcu polovnog vozila predoči trenutno stanje baterije.

Baterija čini oko 40% dodatne vrednosti električnog automobila. Promena baterija je izuzetno skupa, posebno na starijim polovnim automobilima, kada je garancija istekla.

Nemačko Ministarstvo ekonomije i zaštite klime predstavilo je takozvani Battery Passport, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistem razvijen u saradnji sa partnerima iz autoindustrije, koji će od 2026. godine biti aktivan u toj zemlji, ali i u Evropskoj uniji.

Ovaj dokumet se naziva još i "zdravstvani karton" baterije, odnosno radi se o nizu informacija o bateriji u električnim vozilima. Na taj način, potrošači će odmah videti kakve su baterije ugrađene, kako se proizvode i koliko su održive.

Konkretnije, ovo uključuje tzv. karbonski otisak baterije, uslove rada prilikom vađenja sirovina, utvrđivanje stanja baterije (posebno važno za kupce polovnih vozila) i druge informacije (npr. o reparaciji baterije i popravci).

"Pasoš za baterije" biće obavezan za sve nove beterije u vozilima, stacionarne sisteme za skladištenje električne energije i veće industrijske baterije u Nemačkoj i Evropi od 2026. godine. Nije važno odakle baterija dolazi ili gde se nalazi kompanija koja je prodaje u EU ili Nemačkoj.

Ovo štiti one proizvođače koji proizvode održive i dugotrajne baterije i osigurava njihovo ekološki prihvatljivo upravljanje do kraja njihovog životnog veka.

Dakle, ciljevi su višestruki, da se akumulatori proizvode u ekološkim uslovima, da iza proizvodnje repromaterijala, na primer, ne stoji ropski rad i da se kupcu polovnih vozila predoči njegovo trenutno stanje.

Kapacitet svake baterije električnih automobila u Evropi trebalo bi da bude vidljiv u jedinstvenoj bazi podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.