BUDUĆNOST AVIOSAOBRAĆAJA: Ovi EKOLOŠKI avioni bi uskoro trebalo da se vinu  u nebo (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 09:36

BUDUĆNOST AVIOSAOBRAĆAJA: Ovi EKOLOŠKI avioni bi uskoro trebalo da se vinu u nebo (VIDEO)

X-66A je još jedna u nizu eksperimentalnih letelica na kojima u agenciji NASA rade još od četrdesetih godina prošlog veka.

Avioni spadaju u velike zagađivače, pa je sve više onih koji tvrde da nešto mora da se preduzme. NASA i Boeing rade baš to, a njihov projekat  su ekološki avioni koji bi mogli da umanje emisiju štetnih gasova za 30%.

NASA je u januaru 2023. godine objavila da je za partnera izabrala kompaniju Boeing. Radi se o projektu Sustainable >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Flight Demonstrator, a cilj je da se razvije koncept iz kojeg će nastati cela nova generacija ekološki prihvatljivih putničkih aviona. Uloženo je 725 miliona dolara, a planirano je da utiče na to da se emisija štetnih gasova u avijaciji do 2050. godine svede na nulu.

#FridayVibes #FridayFeeling #avgeek - NASA + Boeing to make the X-66A high-wing technology demonstrator. It'll fly at transonic speeds while delivering fuel consumption and emissions 30% lower than today's best in class. The goal? Advancing net zero aviation emissions by 2050. pic.twitter.com/2mFdhiiniA

— USAS - Historian, Traveler, Planet Earth Advocate! (@USAS_WW1) June 16, 2023

Koncept je nedavno dobio i službeni naziv – X-66A, a temelji se na modelu MD-90 kojem je skraćen trup. Zamenjeni su motori i krila kako bi letovi bili što efikasniji. O novim delovima se još uvek ništa ne zna, budući da se detalji o eksperimentima obično kriju.

Mnoge od njih su bile temelji za razvoj novih i boljih modela aviona i povezanih tehnologija, pa bi to moglo da se ponovi i s novim ekološkim avionom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.