BOČNI VETROVI: Koliko su zaista OPASNI  i kako deluju na AUTOMOBILE?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2023, 10:38

BOČNI VETROVI: Koliko su zaista OPASNI i kako deluju na AUTOMOBILE?

Ako nalet vetra od 70 km/h pogodi vozilo koje se kreće brzinom od 100 km/h, ono ga može pomeriti za jedan metar.

Oluja može biti opasna za vozače. Nemački autoklub ADAC upozorava da je potreban oprez čak i kod umerene jačine vetra od 5 (prema Bosforovoj skali, koja se koristi za procenu jačine vetra prema njegovom dejstvu – 29-38 km/h).

U slučaju jakog vetra i nevremena, vozači bi trebalo da budu još oprezniji za volanom nego inače, pa je bolje izbegavati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rute sa mnogo drveća kako ne bi došlo do udara grana koje padaju. Pravilo bi bilo da usporite, jer što sporije vozite, lakše je reagovati. Obe ruke treba da budu na volanu, a treba izbegavati i nepotrebne smetnje, poput glasne muzike ili hands-free poziva, kako biste se u potpunosti koncentrisali na saobraćaj.

Ne vozite brzinom vetra od oznake 10 (89 – 102 km/h) ako to nije neophodno! U slučaju jake oluje (jačina vetra 10 - više od 103 km/h) ili uragana, Nemački automobilski klub (ADAC) savetuje da se uopšte ne vozi automobil ili motocikl. Jak vetar može lako da prevrne vozila, posebno ona sa višim konstrukcijama kao što su kamperi i kamioni. Iznenadni bočni vetar se često javlja na mostovima, na izlazima iz tunela ili u šumskim prolazima.

Ako udar vetra od 70 km/h udari u vozilo koje se kreće brzinom od 100 km/h, ono ga može pomeriti za jedan metar. Ako automobil ide 130 km/h, onda ga može pomeriti do četiri metra. Na otvorenim površinama opasnost se povećava, na primer na mostovima ili izlazima iz tunela. Jak bočni vetar takođe može iznenada da utiče na automobil ako izađete iz zavetrine kamiona prilikom preticanja.

Vozila kao što su prikolice, mobilne kućice i autobusi su posebno osetljiva na bočni vetar, dok nadogradnje kao što su krovne kutije ili montirani bicikli takođe povećavaju površinu udara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.