BITNO JE ZNATI: U kojoj brzini ostaviti vozilo na uzbrdici/nizbrdici?

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2023, 11:27

BITNO JE ZNATI: U kojoj brzini ostaviti vozilo na uzbrdici/nizbrdici?

U slučaju da vam otkaže ručna kočnica, motor bi trebao sprečiti kretanje vozila.

Sa parkiranjem na uzbrdici i nizbrdici sve bi nam trebalo biti jasno, ako imate vozilo s ručnim ili automatskim menjačem nužno je aktivirati ručnu kočnicu.

S automatikom ćete, naravno, izabrati P opciju na menjaču, a što je s ručnim menjačem? Ostavljanje automobila u brzini može biti osigurač od kvara ručne kočnice, ali nipošto zamena za ručnu kočnicu – ona uvek mora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biti zategnuta.

U kojoj brzini je najbolje ostaviti automobil sa ručnim menjačem na nizbrdici/uzbrdici? Dakle, ako ste na nizbrdici, najbolje je izabrati stepen prenosa u suprotnom smeru – dakle, "rikverc" ili stepen za vožnju unazad. Ako ste parkirani na uzbrdici, prvi stepen prenosa. Dakle, za vožnju napred. U slučaju da vam otkaže ručna kočnica, motor bi trebao sprečiti kretanje vozila. S izborom prenosa koji je suprotan od smera nizbrdice/uzbrdice ideja je da poništite uticaj gravitacijske sile.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.