Automobili u kojima su vozači srećniji

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 14:43

Automobili u kojima su vozači srećniji

Vožnja sa spuštenim krovom ne samo da je povećala pozitivne emocije, već je izazvala i smanjenje varijabilnosti otkucaja srca.

U partnerstvu sa vanrednim profesorom istraživanja ponašanja vozača Univerziteta Kranfild i osnivačicom PsiDrive-a, dr Lizom Dorn, Fiat je tražio odgovore na pitanja da li vožnja kabrioleta utiče na naše fizičko i emocionalno blagostanje.

Ukratko, rezultati sugerišu da boravak za volanom kabrioleta čini vozače srećnijim, budnijim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a možda čak ima i zdravstvene koristi, piše N1.

Pre testa, stil vožnje svakog učesnika je meren pomoću aplikacije Driver Stress Inventori, da bi se videlo da li su za volanom predisponirani na agresiju i da li uživaju u samoj vožnji.

Kada je krov bio spušten, svi vozači su doživeli značajno povećanje od najmanje 6 procenata u "Hedonic Tone", merilu sreće. Najveći uticaj osetili su agresivniji vozači, za koje se navodi da su osetili poboljšanje raspoloženja za 20 odsto – više nego duplo od manje agresivnih vozača.

Vožnja sa spuštenim krovom ne samo da je povećala pozitivne emocije, već je izazvala i smanjenje varijabilnosti otkucaja srca (HRV – indikator stresa) do trećine (32 procenta), što sugeriše da su vozači više u kontaktu sa svojom okolinom tokom vožnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.