Auto za one kojima je veličina bitna FOTO

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 08:44

Auto za one kojima je veličina bitna FOTO

Da li je ovo gradski automobil budućnosti?

S obzirom da je prestala proizvodnja Smarta ForTwo, otvorio se novi prostor u segmentu električnih mikroautomobila za dve osobe. Ovu tržišnu pukotinu mogao bi popuniti automobil Silence S04.

Tehnički (i pravno) gledano to je četvorocikl, a ne "pravi" automobil, ali je dizajniran da bude idealan prevoz za urbanu sredinu pod motom "niski troškovi, nula emisija".

Sa cenom od 7.500 evra u Nemačkoj, S04 je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dizajniran, projektovan i proizveden u Španiji.

Proizvođač kaže da S04 ima "kompaktan dizajn" što je svakako tačno s obzirom na njegovu dužinu od samo 2282 mm, širinu od 1268 mm i visinu od 1573 mm, što ga čini kraćim i užim od Citroena Ami.

Uprkos svojoj skromnoj veličini, u vozilu se nalaze dva sedišta, u rasporedu jedno pored drugoga (s tim da vozač sedi malo ispred suvozača), kao i prtljažnik od 247 litara, što je 65 litara više od onog u popularnom Fiatu 500!

Digitalni ekran od sedam inča se nalazi na instrument tabli zajedno sa multifunkcionalnim volanom, postoljem za vaš pametni telefon i klima-uređajem.

Ulazak u vozilo bez ključa, električni podizači prozora, bluetooth i "udobna" sedišta deo su standardne opreme – Silence tvrdi da nema kompromisa u pogledu udobnosti.

Vozaču je na raspolaganju 30 konjskih snaga iz dva elektromotora na zadnjoj osovini, dok struja dolazi iz dve baterije od 5,6 kWh sa sistemom zagrevanja baterija pre vožnje od 55 kW, tako da se vozilo može koristiti i po hladnom vremenu.

Na raspolaganju su regenerativni sistem kočenja i tri režima vožnje – "ECO", "City" i "Sport" koji optimizuju performanse i karakteristike upravljanja baterijom.

Proizvođač odobrava trogodišnju garanciju.

Treba naglasiti da S04 koristi bateriju koja se može izvaditi iz automobila, voziti u kolicima i puniti bilo gde. Dakle, nema potrebe za posebnim punjačima.

S04 dolazi sa maksimalnim dometom od 149 kilometara, što je više nego dvostruko više od 70 kilometara koje nudi Citroen Ami.

Proizvođač tvrdi da je njegov mali EV sposoban da dostigne brzinu od 85 km/h, iako će najverovatnije biti ograničen na 45 km/h iz pravnih razloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.