Amerikanci ne odustaju od naftaša: GM razvija novi moćni dizel motor

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 13:15

Amerikanci ne odustaju od "naftaša": GM razvija novi moćni dizel motor

Ovaj 8.3 litarski "monstrum" mogao da se pojavi na tržištu 2026. sa impresivnim karakteristikama.

SAD su poslednje utočište za moćne dizel motore ogromne snage i obrtnog momenta. Velike pikap modele (kamionete) mora da pokreće nešto moćno, bez obzira na ekološke kontroverze koje takvi motori nose sa sobom.

U trci moćnih dizelaša, General Motors uvek pokušava da nadmaši Stellantis (Ram) i Ford kada je snaga u pitanju. Njegov 6.6 litarski V8 ima 470 konjskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga i 1.322 Nm obrtnog momenta, a pomenuta dva konkurenta imaju još jaču ponudu, što znači više KS ili, u slučaju Stellantisa, obrtnog momenta.

Zbog toga, kako pišeThe Fast Lane, GM razvija novi Duramax V8 turbo-dizel motor. Ovaj 8.3 litarski džin mogao bi da se pojavi na tržištu 2026. sa impresivnim karakteristikama. Veruje se da će motor proizvoditi čak 600 konjskih snaga i 1.627 Nm!

Jedini menjač kompatibilan sa pomenutom pogonskom jedinicom bio bi Ford-GM desetobrzinski automatik. Za sada, GM nije potvrdio ovu vest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.