AMSS vas poziva na revijalni događaj Beogradski Grand Pri 2023 – kružna trka oko Kalemegdana

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 15:27

AMSS vas poziva na revijalni događaj "Beogradski Grand Pri 2023 – kružna trka oko Kalemegdana"

Sjajna vest za ljubitelje istorije auto-moto sporta i Formule 1: U nedelju, 3. septembra, u Beogradu će biti organizovana revijalna auto-moto trka "Beogradski Grand Pri 2023 – kružna trka oko Kalemegdana".

Kako bi obnovili sećanje na istorijsku trku Grand Pri, prethodnicu današnje u Formule 1, održanu u prestonici Jugoslavije, 3. septembra 1939. godine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ambasada Republike Italije u Srbiji i Auto-moto Savez Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udružili su snage da ovu slavnu trku "vrate" Beogradu.

Pre tačno 84 godine, prestižnu međunarodnu automobilsku i motociklističku trku oko Kalemegdana pratilo je 100.000 gledalaca. Ovaj istorijski događaj održan je pod pokroviteljstvom jugoslovenskog kralja Petra II i u njemu su učestvovala neka od najvećih svetskih imena tadašnjeg auto-moto sporta. Pobedu je odneo legendarni italijanski vozač Tacio Nuvolari, koji je tada poslednji put osvojio Veliku nagradu (Grand Prix) u karijeri.

"Ta trka je za nas kao Beograd, a posebno za Srbiju, veoma važna zato što je to jedina trka preteča Formule 1 koja je ikada održana u nažem gradu. Posebno je značajna i zbog toga što je to jedina međunarodna trka koja je održana tokom Drugog svetskog rata, koji je počeo 1. septembra 1939. godine. Za naše prijatelje iz Italije ova trka je važna zato što je jedan od najvećih italijanskih vozača Tacio Nuvolari, poslednji put ostvario Grand Pri pobedu baš ovde u Beogradu. U njegovom muzeju se čuva pehar napisan ćirilicom, koji mu je tada uručen", istakao je Goran Vesić, ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture na konferenciji za medije, održanoj u ambasadi Republike Italije u Beogradu, povodom održavanja ovog glamuroznog događaja.

"Danas sa puno entuzijazma predstavljamo projekat koji je spoj sporta, tehnologije, istorije i kulture. Želeli smo da se podsetimo ovog izuzetnog događaja i istovremeno odamo počast Taciju Nuvolariju koji je tada pobedio. U auto-moto sektoru Italija ima slavnu tradiciju velikih konstruktora i vozača sportskih automobila i motocikala. Oni su postavili bazu za razvoj jedne dinamične industrije okrenute ka inovacijama i postavljanju novih tehnoloških ciljeva. Koristim priliku da pozovem sve na revijalnu trku oko Kalemegdana. Ovo je lep način i nova potvrda saradnje i prijateljstva između Italije i Srbije", istakao je ambasador Republike Italije u Srbiji, Luka Gori.

"Međunarodni trkački spektakl s kraja tridesetih godina prošlog stoleća bio je kruna uspešnog rada tadašnjeg Auto-moto kluba Kraljevine Jugoslavije, preteče današnjeg Auto-moto saveza, istakao je generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije", Milan Nikolić.

"Velika nam je čast i zadovoljstvo što je na inicijativu ministartsva i ambasade AMSS-u ukazano poverenje da organizuje ovako divan događaj. Neprocenjivi oldtajmeri će se opet voziti kroz naš grad i to istom rutom kao davne 1939. Nakon mnogo decenija naši građani moći će da izbliza upoznaju deo istorije. Automobili su stigli, nadam se da ćemo sugrađanima prirediti spektakl i da će mladi, kao i stariji naraštaji, uživati u impozantnim vozilima koja će krstariti našim gradom", poručio je Nikolić.

Beogradskim ulicama prodefilovaće automobili i motocikli iz Italije, Srbije i Slovenije. Specijalni „gosti“ deo su postavke Museo Mille Miglia i Muzeja Motociklom Grom, kao i privatnih kolekcija Battagliola, Magistrelli, Cognolato, Nonato, zajedno sa specijalnom selekcijom primeraka iz srpskih oldtajmer klubova.

U nedelju u 9h automobili će biti izloženi u Pariskoj ulici, ispred Paviljona Cvjeta Zuzoric odakle će se u 10h zvanično biti proglašen i ceremonijalni start. Vozila će, nakon trke, za sve ljubitelje oldtajmera biti izložena ispred Skupštine grada gde će učesnicima biti dodeljene i specijalne nagrade.

Domaćin auto-moto trke "Beogradski Grand Pri 2023" je Grad Beograd, a veliku podršku pružili su Italijanski centar za kulturu, kao i kompanija Motor Heritage Consulting.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AMSS vas poziva na revijalni događaj "Beogradski Grand Pri 2023 - kružna trka oko Kalemegdana"

Izvor: Blic, 01.Sep.2023

Sjajna vest za ljubitelje istorije auto-moto sporta i Formule 1: U nedelju, 3. septembra, u Beogradu će biti organizovana revijalna auto-moto trka “Beogradski Grand Pri 2023 – kružna trka oko Kalemegdana”. Kako bi obnovili sećanje na istorijsku trku Grand Pri, prethodnicu današnje u Formule...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.