99% kineskih ubica Tesle će nestati

Izvor: B92, 14.Avg.2018, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"99% kineskih 'ubica Tesle' će nestati"

Jedna kineska investiciona kompanija smatra da će u auto-industriji opstati samo jedan odsto kineskih start-ap kompanija za električna vozila.

Partner NIO Capital tvrdi da su ogromni troškovi osnivanja kompanije za EV vozila od nule glavni razlog zašto će 99% njih propasti.

Ova kompanija se nalazi upravo iza istoimenog start-apa NIO koji ima oko 15.000 rezervacija za svoje vozilo SUV klase ES8, koji je konkurent američkom Tesli, ali upola jeftiniji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "To je vrlo komplikovan sistem koji zahteva apsurdne investicije ogromne grupe ljudi kako bi se napravio automobil od nule. Zbog toga, nivo opstanka ovih EV start-apova će biti vrlo mali", rekao je jedan od direktora NIO Capitala Ian Žu.

Više od polovine prodatih električnih automobila završilo je u Kini, zbog čega ni ne iznenađuje što mnogi pokušavaju da se uključe u ovaj segment auto-industrije.

Međutim, konkurencija će značajno da se pojača narednih godina jer veliki evropski proizvođači poput BMW, Mercedesa i Volkswagena ulažu milijarde dolara u svoj EV sektor, a fokusirali su se upravo na Kinu.

Osim toga, sve dodatno otežava i aktuelni trgovinski rat između SAD i Kine, koji je prema Žuu velika prepreka razvoju svetske ekomonije ali i tehnologije.

"Ako se nastavi ili eskalira, odložiće komercijalizaciju inteligentnih električnih automobila i usporiti globalne napore da se unapredi saobraćajna bezbednost i efikasnost", kaže Žu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.