Нови аутомобили у ЕУ ће поскупети у просеку за 600 евра због пореза на угљеник

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Okt.2023, 10:49

Нови аутомобили у ЕУ ће поскупети у просеку за 600 евра због пореза на угљеник

Према процени америчке консултантске куће Бостон Консалтинг Груп, нови гранични порез на угљеник у ЕУ ће узроковати поскупљење нових аутомобила за скоро 600 евра. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst Европска унија Уредбом о механизму прекограничног прилагођавања цене угљеника (ЦБАМ) >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << обавезује увознике изван ЕУ да јој плаћају порез на угљеник који емитују приликом производње, као што су челик и цемент.
Из Бостон Консалтинг Групе су указали да је у просечном аутомобилу са четворо врата садржано седам тона угљендиоксида (ЦО2), од чега се нешто мање од половине односи на челик и алуминијум који се користе за производњу аутомобила, објавио је портал Енергија Балкана.
Обзиром на то да порез на тону угљеника тренутно износи 82,90 евра, очекује се да ће просечна цена новог аутомобила порасти за 580,30 евра. Произвођачи су већ морали да откупе право на емитовање угљендиоксида (ЕТС) како би могли увозити оно што им је потребно за производњу.
Пољска је крајем аугуста најавила да ће пред Европским судом правде оспорити ЦБАМ, пошто тврде да је за увођење ЦБАМ-а била потребна једногласна подршка, а не квалификована већина у ЕУ.
Пољска министарка за климу Ана Москва је указала да би ЦБАМ за последицу могао да има неравномеран раст трошкова енергије у целој Унији и да је то у супротности принципу енергетске солидарности.
U EU očekuju kolaps na tržištu mleka

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови аутомобили у ЕУ ће поскупети у просеку за 600 евра због пореза на угљеник се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.