Нови аутомобили садржаће информацију о енергетској ефикасности од 24. децембра

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Dec.2022, 17:19

Нови аутомобили садржаће информацију о енергетској ефикасности од 24. децембра

Правилник о подацима економичности потрошње горива и емисијама CO2 нових путничких возила, по којем нови аутомобили који се продају у Србији морају имати информације о енергетској ефикасности и економичности потрошње горива, почеће да се примењује 24. децембра, изјавио је директор >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Агенције за безбедност саобраћаја (АБС) Бранко Стаматовић. Фото: Градске инфо Стаматовић је, отварајући семинар на којем су се увозници и дистрибутери нових возила упознали са тим правилником и обавезама које из њега проистичу, подсетио да је Србија прошле године донела Закон о климатским променама након отварања поглавља 27.
„Тим законом је препозната ова директива ЕУ 1999/94 и транспоновањем те директиве је донет Правилник о подацима о економичности потрошње горива и емисијама CO2 нових путничких возила“, казао је Стаматовић.
Стаматовић је навео да Агенција за безбедност саобраћаја има обавезе које проистичу из тог правилника, као и да је поента да купац буде информисан како би донео добру одлуку и за себе и за животну средину.
„Након 24. децембра свако ново возило које се продаје у Србији мора имати информације о енергетској ефикасности, емисији CO2 и економичности потрошње“, објаснио је Стаматовић на семинару у Београду.
Неке од обавезе које проистичу из Правилника су да нови модел путничких аутомобила М1 – поседује ознаку о економичности возила, као и да на крају сваке године увозник доставља АБС листу модела свих нових возила са подацима који су прописани у табели.
Такође, АБС прикупља листе са подацима од свих увозника и објављује водич са саветима за возаче, са објашњењима о утицају на животну средину, као и са листом свих модела свих марки које се продају на нашем тржишту.
Поред тога, објављује се и листа десет најекономичнијих модела за сваки тип горива.
Er Srbija u novembru prevezla više od 200.000 putnika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови аутомобили садржаће информацију о енергетској ефикасности од 24. децембра се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.