Вожња на ниским обртајима може бити погубна за мотор аутомобила

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Okt.2023, 18:00

Вожња на ниским обртајима може бити погубна за мотор аутомобила

При (пре)ниским обртајима у мотору се дешава отежано хлађење и подмазивање. Фото: Unsplash/Chris Liverani Грешка коју многи праве јесте вожња на што ниским обртајима.
Наиме, укорењено мишљење да таква вожња доноси бројне добробити, укључујући и мању потрошњу, није тачно.
Не само да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нећете остварити нижу потрошњу горива већ ћете и драстично скратити век мотора, посебно ако возите при прениским обртајима под оптерећењем.
При (пре)ниским обртајима у мотору се дешава отежано хлађење и подмазивање, а може да се догоди и да танки уљни филм на местима пукне. Све то доноси појачано хабање делова мотора праћено већим вибрацијама.
Критични услови у којима никако не треба возити при ниским обртајима су повећана оптерећења. Најочитији пример је вожња узбрдо накрцаног аутомобила, рецимо при одласку на годишњи одмор. Многи се тада возећи у колони забораве и остану у високом степену преноса при нижим брзинама.
У тим случајевима никако не ваља ићи испод 2000 о/мин код бензинаца, односно неких 1600-1700 о/мин код дизелаша.
Фото: Unsplash/Erik McLean Имајте на уму да у таквим условима чак зна грешити и показивач оптималног термина пребацивања степена преноса којима су опремљена новија возила. Стога припазите када вам на нижим обртајима ауто “препоручи” виши степен, а пред вама је још и нека мања узбрдица.
Такође, није добро убрзавати из ниских обртаја, него је боље убацити у нижи степен и онда дати по гасу. У противном ће се уз исте инерцијске силе услед ротације радилице и кретања клипова појавити повећање сила гасова од изгарања.
Последица је небалансирани рад мотора, што уз вибрације и преслабо подмазивање узрокује појачано хабање.
У оптималном подручју рада мотор најбоље вуче и најмање троши, оптерећење је најмање, а добро подмазивање и хлађење је загарантовано. Стога можете возити при ниским обртајима мотора само ако ауто “крстари” на равном путу или низбрдо.
Menjač nije naslon za ruke i još devet grešaka koje mogu skratiti životni vek naših automobila

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вожња на ниским обртајима може бити погубна за мотор аутомобила се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.