Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jul.2023, 09:01

Да ли знате због чега аутомобили не пролазе технички преглед?

Када дође сезона годишњих одмора, већина возача се одлучује на путовање на одмор аутомобилом, а углавном су у питању маратонске вожње. И тада може да дође до “замора материјала” и до неких непредвиђених кварова. Фото: Pexels/Artem Podrez Чак и ако вам се не ближи технички преглед због >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << регистрације возиле, није лоше да пре него што пођете на пут, чекирате неке делове аутомобила.
Амортизери, гуме, фелне Уколико много возите на путевима који нису баш најбоље одржавани, те често прелазите преко лежећих полицајаца, то изузетни лоше утиче на стање амортизера. Пре одласка на пут или пред технички преглед добро би било да проверите геометрију точкова, али и стање амортизера. Дубља улегнућа, трагови рђе на клипњачи или оштећења гумених лежајева сигнал су за замену.
Због трења с подлогом долази до природног трошења материјала, односно истрошености гуме, што узрокује продужени зауставни пут током кочења. Према закону летња гума у зимском периоду мора да има најмању дубину профила од 4 мм, но бољи потез је користити квалитетне сезонске гуме.
Мотор Најчешће неправилности везане уз мотор укључују проблеме с емисијом издувних гасова, неисправност система довода горива, цурење уља и расхладне течности. Редовно одржавање попут замене уља и филтера кључни су за здрав живот вашег мотора.
Каросерија Оштећења или корозија на каросерији могу ослабити структуру аутомобила, али и угрозити сигурност путника приликом евентуалног судара.
Нажалост, пракса је до сада више пута показала да се заштита шасије од штетног деловања спољних фактора који могу резултирати појавом корозије и другим оштећењима у већини случајева не обавља превентивно, него тек након што је штета већ учињена.
Кочнице Сви путеви пуни су прашине, влаге, као и соли током зимског периода, а све то лоше утиче на кочнице. Да би се санирао недовољан рад ручне кочнице често је потребно очистити задње бубњеве.
Светла Током вожње у фарове стално ударају каменчићи и честице прашине, па се данашњи пластични фарови механички оштећују. Тако временом постају храпави и пуни рупица.
Храпава површина неправилно распршује светло, а прљавштина попут филтера пригушује светло и до 80 одсто, због чега је важно да их редовно чистите и полирате.
Kako eliminisati stres na poslu?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате због чега аутомобили не пролазе технички преглед? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.