Све су учесталији пожари на аутомобилима – ево где возачи праве грешке и како одреаговати ако дође до пожара

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 15:34

Све су учесталији пожари на аутомобилима – ево где возачи праве грешке и како одреаговати ако дође до пожара

Сведоци смо све учесталијих појава пожара на аутомобилима и теретним возилима. Који су узроци, на које начине се аутомобил може запалити и како одреаговати у тим ситуацијама питали смо новосадског аутомеханичара. Фото: PrtSc Instagram Зоран Милаковић, аутомеханичар, истиче да се возило >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << може запалити приликом цурења горива по мотору, када су цеви, црева или заптивне гумице дотрајале. Уколико цури моторно уље по мотору, може доћи до пожара. Такође, ако у расхладном систему нема довољно течности може доћи до прегревања. Услед паљења климе може да се оптерети “ПК развод”, односно каиш који повезује додатне компоненте на мотору као што су алтернатор, серво пумпа, компресор климе.
„Постоје случајеви када се алтернатор који производи струју преоптерети, тада такође долази до пожара. Уколико вам је пумпа воде лошијег квалитета, и не врти расхладну течност односно долази до оштећења. Ако је инсталација на аутомобилу оштећена или старија, жице се додирују и праве кратак спој- долази до варничења и пожара. Аутомобили који имају старије и оштећене каблове за свећице, притом имате цурења горива – долази до запаљења моторног простора“- рекао је Зоран.
Фото: Pixabay Наш саговорник прича да се аутомобил може запалити и када дуго стоји на сунцу. Ако седнете одмах да возите аутомобил, а већ је неко време на сунцу – електроника може да се запали јер се додатно загреје.
„Ако се реагује брзо и правилно последице не морају бити катастрофалне. У теретним возилима обавезан је ПП апарат, међутим није лоше да га имате и у свом аутомобилу. С обзиром на то да је сезона годишњих одмора, у појединим државама обавезан је ПП апарат у возилу“- рекао је Зоран.
Фото: Pixabay Уколико до пожара дође, треба бити опрезан, наглашава овај стручњак. Ако имате ПП апарат и желите да приђете моторном простору, хаубу не треба одмах подизати.
„У овим случајевима, у моторни простор доспева огромна количина кисеоника и пламен букне. Потребно је постепено подизати хаубу и прскати апаратом. Уколико нисте сигурни како да регујете и угасите пожар, најбоље је да позовете ватрогасце“- рекао је аутомеханичар.
Kako da sebi obezbedite zdrav san kad imate bebu? 

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Све су учесталији пожари на аутомобилима – ево где возачи праве грешке и како одреаговати ако дође до пожара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.