Тојота лидер глобалне продаје аутомобила трећу годину заредом

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jan.2023, 09:00

Тојота лидер глобалне продаје аутомобила трећу годину заредом

Јапански произвођач аутомобила Тојота саопштио је данас да је забележио највећу глобалну продају возила у 2022, трећу годину заредом. Foto: Pixabay/Admiral_Lebioda На овај начин возила марке Тојота надмашила су немачки Фолксваген, пошто је јапански произвођач успео да ублажи утицај несташице >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << чипова, преноси јапанска агенција Кјодо.
Тојота је прошле године продала око 10,48 милиона возила широм света, укључујући она које су произвели Даихатсу Моторс, произвођач мини-возила и група Хино Моторс Лтд, произвођач камиона, што је за 0,1 одсто мање него годину дана раније.
Јапански аутомобилски гигант саопштио је да је његова глобална производња порасла за 5,3 одсто на 10,61 милион возила, пошто су побољшане производне могућности у Северној Америци и Азији помогле да се ограничи негативан утицај пандемије корона вируса и несташице делова. Иако је глобална продаја аутомобила опала први пут у две године, обим је био далеко испред ривала Фолксвагена, којем је продаја пала за 7 одсто у 2022. на 8,26 милиона возила, због прекида ланца снабдевања.
Такође, погођен несташицом делова, светска производња Хонда Моторса опала је за 6,4 одсто на 3,87 милиона аутомобила, док је Нисан Моторса пала за 9,4 одсто на 3,25 милиона.
„Наш циљ није само да постанемо врх у обиму продаје. Наставићемо да тежимо да будемо компанија којој се верује у сваком региону“, рекао је званичник Тојоте.
Домаћа производња Тојота возила смањена је за 7,7 одсто на 2,66 милиона возила, што је најнижи ниво од 1976. године, на шта је значајно утицала несташица делова, док је домаћа продаја пала за 12,7 одсто на 1,29 милиона.
Производња аутомобила у иностранству порасла је 11,7 одсто на рекордних 6,38 милиона, док је продаја ван Јапана порасла за 1,7 одсто на 8,28 милиона, захваљујући солидној потражњи у Азији. Кјодо подсећа да је Тојота прошле недеље објавила да се председник и извршни директор компаније Акио Тојода повлачи са функције 1. априла и да ће га заменити садашњи директор брендирања Кођи Сато.
Тојода ће постати нови председник одбора компаније, док ће досадашњи председник Такеши Учијамада наставити да буде члан одбора.
Сато, који је више од деценије млађи од Тојоде, уздигнут је на челну позицију у тренутку када се компанија суочава са неколико изазова, укључујући проширење продаје еколошких возила и постизање циљева смањења емисије угљеника.
Група је 2022. године продала око 2,73 милиона хибридних, електричних возила и возила на горивне ћелије, што је 4 одсто више него претходне године.
Продаја електричних возила јапанског произвођача порасла је за 69,8 одсто, али је са продатих 24.466 возила и даље иза компаније Тесла, која је забележила продају од 1,31 милион, као и немачког произвођача Фолксвагена који је продао око 570.000 електричних аутомобила.
Ford smanjuje cenu električnog Mustanga

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Тојота лидер глобалне продаје аутомобила трећу годину заредом се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.