Електрични аутомобили без доминације над класичним

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Mar.2024, 09:54

Електрични аутомобили без доминације над класичним

Електрични аутомобили се често представљају као ствар луксуза јер њихова висока цена и ограничени домет не нуде довољно компромиса већини возача. Пре само неколико недеља, српске власти су започеле овогодишњи процес пријаве за владине подстицаје за електрична возила. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Unsplash/namzo Међутим, додељених 170 милиона динара је значајно мање од 444 милиона који су додељени 2023. године, а хибридна возила су сада искључена из подстицаја.
Стручњак за аутомобиле из компаније „карВертикал” тврди да ове промене неће ефикасно убрзати прелазак на електрична возила и објашњава зашто то неће учинити ствари много другачијим у Србији.
Како објашњава Матас Бузелис, шеф комуникација компаније карВертикал, најважнији разлог спорије продаје електричних возила је недостатак комоције за поседовање таквог аутомобила.
„То има смисла само за некога ко има сопствене гараже, паркинг места или прилазе. Ако возач нема пуњач или нема начина да напуни аутомобил током радног времена, нема мотивације за куповину електричног аутомобила. Упркос економским предностима поседовања таквог аутомобила, комоција је много важнија од уштеде трошкова и приступачности. Људи не желе да се ослањају на јавне пуњаче јер они повећавају цену и апсолутно уништавају комоцију, предуго пуњење, а камоли једноставност коришćења ових уређаја у поређењу са пуњењем горива” – каже Матас Бузелис из компаније карВертикал. Чак и у тако моћној економији као што је Велика Британија, људи још увек нису убеђени да пређу на електрична возила, јер око 40 процената британске популације нема овакву врсту услова за комотно пуњење својих аутомобила. Ово је за људе много важније од уштеде на одржавању аутомобила.
Немачка је највећи произвођач и извозник половних аутомобила у Европи, али чак ни возачи у овој моћној земљи још нису превише заинтересовани за електричне аутомобиле.
Немачка влада је потрошила чак 10 милијарди евра за повећање продаје електрифицираних аутомобила (БЕВ и плуг-ин хибрида), али су успели да имају само 2,1 милион таквих возила, а дугорочни циљ им је да имају 15 милиона електриних возила до 2030.
Više od 33 miliona sajber napada na mobilne uređaje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Електрични аутомобили без доминације над класичним се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.