Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2024, 10:02

Принудно исељење Музеја аутомобила: Иза свега се крије жеља да се изгради нова зграда и напуне џепови!?

Иако су се многи Београђани с правом питали зашто су исељени аутомобили који су деценијама били на том месту, барем за сада нема одговора. Фото: PrtSc/Instagram Принудно исељење Музеја аутомобила, који се налази у улици Мајке Јевросиме на броју 30, почело је јуче на велику жалост многих >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Београђана и љубитеља четвороточкаша. Музеј се налазио у згради која је изграђена 1929. године као Модерна гаража, по пројекту руског архитекте Валерија Сташевског, и има статус културног добра.
Заједнички основан 1994. године од стране Скупштине града Београда и колекционара аутомобила, редитеља и некадашњег министра културе Братислава Петковића, који је преминуо 2021. године. На званичном сајту Завода за заштиту споменика културе града Београда пише да је Сташевски пројектовао тај објекат као академску грађевину са елементима постсецесије.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Muzej automobila Beograd (@muzejautomobilabeograd)


Па иако је доказа о важности овог музеја, као и саме зграде, напретек – то није спречило бахатог власника гараже да инсистира на исељавању Музеја аутомобила, институције која је била понос општине Стари град и Београда.
Иза свега се крије изградња нове зграде? Иако су се многи Београђани с правом питали зашто су исељени аутомобили који су деценијама били на том месту, барем за сада нема одговора. Ипак, већ дуже време се прича да је у плану изградња нове зграде на овој престижној локацији у српској престоници, што би власнику донело огромну зараду, али и задало велики ударац туристичкој понуди Београда.
Јавност за сада не зна, али је савим оправданао све чешће питање: ко је бахати власник гараже који је зарад ситног, личног интереса, спреман да нанесе тако велики ударац музеју којим се Београд дичио деценијама!?
ВЛАДА СРБИЈЕ ЋЕ УЧИНИТИ СВЕ ДА МУЗЕЈ АУТОМОБИЛА НАСТАВИ СА РАДОМ
Јавност је са правом била узнемирена јучерашњим догађајем када су из Музеја аутомобила у Београду изношени експонати и одношени у различите гараже јер је тај музеј, нажалост, престао да постоји.
На састанку са… pic.twitter.com/eSNzdqmLqM
— Горан Весић (@sicveO11) February 9, 2024

Поводом овог срамног догађаја јавности се обрати и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић. Он је на свом налогу на друштвеној мрежи „X“ написао да је „јавност са правом била узнемирена јучерашњим догађајем када су из Музеја аутомобила у Београду изношени експонати и одношени у различите гараже јер је тај музеј, нажалост, престао да постоји“.
– Музеј аутомобила веома је важан за Београд и веома сам поносан јер је Београд један од 11 градова у свету који је имао такав музеј. Музеј аутомобила је наша обавеза и према преминулом Братиславу Петковићу који је био министар културе и писац, а аутомобили који се сада налазе у Музеју аутомобила су његови лични легати заоставштине – написао је Весић.
Неопходна је реакција надлежних С обзиром да министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, који је изразио жаљење због овог немилог догађаја, схвата о каквој бахатости се ради, овом приликом га позивамо да одбрани локацију Музеја аутомобила, а да надлижни органи испитају зашто се исељују аутомобили који су деценијама били понос српског Музеја аутомобила.
Такође, крајње је време да се стане на крај бахатим инвеститорима које није брига за урбанистички план и споменике културе, тако да позивамо Удружење за заштиту Старог града да сачувају ову локацију и не дозволе да бахати власници зидају још једну у низу безличних зграда чијом продајом ће да напуне своје џепове.
Vučić: Doneli smo Guterešu pripremljena dokumenta u vezi sa ukidanjem dinara na KiM

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Принудно исељење Музеја аутомобила: Иза свега се крије жеља да се изгради нова зграда и напуне џепови!? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.