STIŽE NOVA VOZAČKA DOZVOLA: Za određene modele automobila uvodi se nova kategorija

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Sep.2023, 20:03

STIŽE NOVA VOZAČKA DOZVOLA: Za određene modele automobila uvodi se nova kategorija

Samo za Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5…

Zastupnica Zelenih iz Francuske u Evropskom parlamentu Karima Deli želi uvesti novu vozačku dozvolu za vozače SUV vozila, piše Politico.

Njena ideja temelji se na ekološkom i sigurnosnom aspektu. Ona tvrdi da ta vozila ne samo da zauzimaju više prostora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i manje su energetski učinkovita nego je i veća verovatnoća da će biti izložena sudarima nego manji automobili, a sa daleko ozbiljnijim posledicama.

Dozvola B koja je trenutno potrebna za vožnju automobila i kombija nije u potpunosti prikladna za najteže putne automobile, utvrdila je.

Umesto toga, želi novu dozvolu B+ koja bi se odnosila na automobile i kombije teže od 1,8 tona. Vozači bi je trebali dobiti nakon dvogodišnje probne vožnje s B dozvolom i to tek od 21. godine.

Odnosilo bi se to na vozače velikih SUV-ova kao što su Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5…

Deli je dodala da bi moglo biti izuzeća za profesionalne ili posebne svrhe, kao što su vozila hitne pomoći.

Njeni predlozi takođe uključuju sistem vozačkih dozvola temeljen na bodovima za celu EU koji bi pratio saobraćajne prekršaje i poništavao ili suspendovao dozvole od određenog praga.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.