Počeo američki pritisak na Kineze, prve žrtve Audi i Porsche

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 17:25

Počeo američki pritisak na Kineze, prve žrtve Audi i Porsche

Nekoliko hiljada vozila nemačkih brendova Audi i Porsche zaglavljeno je na brodovima u lukama u SAD zbog carinskih problema koji uključuju delove kineske proizvodnje.

Oba brenda pripadaju nemačkom automobilskom gigantu Volkswagenu (VW) i uključuju delove koje proizvode dobavljači VW-a u zapadnoj Kini, uključujući provinciju Sinđijang, koja je u posebnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fokusu Zapada zbog optužbi za kršenje prava Ujgura.

"Radimo na otklanjanju carinskog kašnjenja u isporuci određenih modela vozila VW grupe iz američkih luka", rekao je portparol VW za agenciju dpa.

"Isporuka vozila se nastavlja, ali nažalost može doći do kašnjenja. Razlog za to je mali elektronski deo, koji će biti zamenjen čim to bude moguće", dodao je portparol.

Prema nemačkom poslovnom listu Handelsblat, 13.000 novih automobila iz filijala VW, Audija i Porschea, kao i britanskog luksuznog brenda Bentley u vlasništvu VW-a, pogođeno je ovim problemom.

Prema listu FT, komponenta o kojoj je reč potiče iz zapadne Kine i ne može se koristiti u SAD zbog lokalnog zakona protiv prinudnog rada. Međutim, sam VW navodno nije znao o poreklu ove komponente, jer ju je dobavljač ugradio u veći deo.

VW je za ovo saznao tek putem dojave od dobavljača, a zatim obavestio vlasti u Sjedinjenim Državama.

"Razjašnjavamo činjenice i preduzimamo odgovarajuće mere. Može doći i to prekida odnosa sa dobavljačima ako naše istrage potvrde ozbiljne prekršaje", rekli su iz VW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.