Izvor: Radio 021, 31.Jul.2019, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv bivšeg šefa Audija

Nemačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa Audija, Folksvagenovog luksuznog odeljka, zbog prevara u vezi sa softverima dizel automobila koji su prikazivali lažne podatke na testovima emisije štetnih gasova.

Tužioci u Minhenu optužili su Ruperta Štadlera i još tri osobe čija imena nisu objavljena. Te tri osobe optužene su da su za Audi, Folksvagen i Poršeove modele razvili motore sa softverima koji su na emisionim kontrolama ispuštali manje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << štetnih gasova, nego u stvarnoj vožnji.

Štadler je optužen da je znao za manipulaciju s automobilima i pored toga nastavio da prodaje te modele.

Nemačko tužilaštvo u maju je novčano kaznilo kompaniju Robert Boš koja je optužena da je isporučila milione sistema za kontrolu motora koji su instalirani na automobilima različitih proizvođača počevši od 2008. godine. Prema rečima tužilaca, softver tih motora "sadržao je delom zabranjene strategije", što je dovelo do toga da automobili emituju više oksida azota, atmosferskog zagađivača, nego što je dozvoljeno.

Tužioci su tada rekli da veruju da je "inicijativa za integraciju i oblikovanje zabranjenih strategija došla od zaposlenih proizvođača automobila".

Skandal s emisijama štetnih gasova iz dizel motora koštao je Folsksvagen milijarde evra.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Audi

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Nemačko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv bivšeg šefa Audija

Izvor: AutoBlog, 31.Jul.2019

Kako prenosi Beta, nemačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa Audija, Folksvagenovog luksuznog odeljka, zbog prevara u vezi sa softverima dizel automobila koji su prikazivali lažne podatke na testovima emisije štetnih gasova. Tužioci u Minhenu optužili su Ruperta Štadlera i...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.