Dizelaši pod lupom nemačkih instituta

Izvor: RTS, 19.Jun.2018, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dizelaši pod lupom nemačkih instituta

Novi skandali sa podešavanjem rezultata izduvnih gasova kod dizel vozila. Nemačke vlasti privele su izvršnog direktora kompanije "Audi” Ruperta Štadlera u okviru istrage o manipulacijama sa nivoom emisije štetnih gasova. Pedantni nemački instituti trenutno ispituju sva vozila "Evro 6" norme i traže skrivene kompjuterske aplikacije koje smanjuju emisiju izduvnih gasova kada automobil radi u mestu. Proveravaju se svi, pa i najveći proizvođači. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Direktor "Mercedesa" naložio je nakon sastanka sa nemačkim ministrom saobraćaja Andreasom Šojerom, da sa evropskog tržišta bude povučeno više od 700.000 dizel automobila.

Opozivom su obuhvaćeni modeli "mercedes c" klase i "mercedes glc", koji će se tako pridružiti vozilima "vito" sa dizel motorim, koji su ranije povučeni. Ovim opozivom izbećiće se kazna od 3,7 milijardi evra koliko je Nemačka vlada propisala Mercedesu.
"Mi ćemo na vanrednom servisu tokom novog opoziva vozila uraditi izmene u softveru za kontrolu rada motora i izduvnog sistema, dok intervencije na "hardveru" nisu planirane", kaže Diter Zeče, direktor "Mercedesa".
Tržište u EU reagovalo je na ove vesti. Dizeli se sve manje prodaju, a kupci se okreću benzincima, hibridima i električnim vozila, uplašeni da će im vrednost automobila drastično opasti u budućnosti. Kod nas su dizeli i dalje najtraženiji.
"Kod nas se trenutno proda 54 odsto dizela prema 46 odsto benzinaca, kada su polovni automobili u pitanju, taj procenat ide do 65 dosto u korist dizela", rekao je Dragan Nenadović iz "Opel - Srbija".
Stručnjaci ipak smatraju da će zemlje van EU i dalje voziti i kupovati dizel automobile, bez obzira na to koliko oni zagađuju sredinu. Međutim, u EU je suprotno. Tamo će svaka taksa i cena registacija zavisiti od čistoće izduvnih gasova na tehničkom pregledu.
Pogledaj vesti o: Audi

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.