Bivši direktor Audija na sudu zbog dizelgejta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2019, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši direktor Audija na sudu zbog "dizelgejta"

Nemački tužioci saopštili su danas da su podigli optužnicu protiv bivšeg izvršnog direktora Audija Ruperta Štadlera, koji je pod istragom zbog njegove uloge u Folksvagenovom skandalu sa manipulacijama emisijom štetnih gasova.

Državno tužilaštvo u Minhenu je saopštilo da se Štadler i još trojica optuženih terete za lažne sertifikate i kriminalne prakse u oglašavanju.

Trojica optuženih se sumnjiče da su razvili motore u koje su ugradili uređaje za manipulacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na testovima merenja emisije štetnih gasova, korišćene u automobilima marke "audi", "folksvagen" i "porše", dodaje se u saopštenju tužilaštva, a prenosi agencija Rojters.

"Optuženi Štadler se tereti da je najkasnije od kraja septembra 2015. godine bio upoznat sa manipulacijama, ali da, nakon toga, nije sprečio prodaju spornih vozila marke audi i VW", navodi tužilac.

Štadler je uhapšen sredinom juna 2018. godine, u okviru šire istrage o manipulacijama emisijama u premium automobilima marke "audi", koji je deo Folksvagen koncerna, i proveo je nekoliko meseci u zatvoru.

Folksvagen, koji se suočio sa više milijardi dolara "teškim" troškovima povezanim sa skandalom, kasnije je raskinuo ugovor sa Štadlerom.

Među optuženima su i bivši menadžer Audija i Poršea, Volfgang Hac, kao i dvojica inženjera, tvrdi nekoliko izvora upoznatih sa postupkom.

Štadler i Hac su, kako prenosi Rojters, negirali krivicu, a tužilaštvo je saopštilo da nastavlja istragu protiv još 23 osumnjičenih.
Pogledaj vesti o: Audi,   Porsche

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bivši direktor Audia optužen zbog afere

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jul.2019

MINHEN - Njemačko tužilaštvo saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv bivšeg direktora kompanije Audi Ruperta Štadlera zbog umiješanosti u aferu sa varanjem na testovima emisija gasova unutar "Volkswagen grupe".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.