Audi kupuje Dukati

Izvor: Blic, 18.Apr.2012, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Audi" kupuje "Dukati"

"Folksvagenova" marka "Audi" saopštila je danas da je odlučila da kupi italijanskog proizvođača motocikala "Dukati", čime će nemački gigant dobiti dvanaestog člana porodice koju čine proizvođači automobila, kamiona i luksuznih vozila.

Nadzorni odbor najvećeg evropskog proizvođača automobila danas je odobrio kupovinu, saopštio je "Audi". U saopštenju nisu precizirani detalji iz sporazuma, ali su izvori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bliski ovom poslu ranije rekli Rojtersu da će "Dukati" biti kupljen za oko 860 miliona evra.

"Dukati", koji je osvojio 13 titula u svetskom motociklističkom šampionatu od 1988. godine, sada će produbiti staro rivalstvo "Audija" sa "BMW-om", koji sam proizvodi motocikle.

"Audi" je prošle godine prodao više automobila od "Mercedes-Benca" i postavio cilj da u ovoj deceniji prestigne i "BMW" na tržištu luksuznih automobila.

Kompanija je saopštila da namerava da dovrši kupovinu "Dukatija" što je pre moguće, nakon što ovaj posao odobre nadležni regulatori.

Analitičari sumnjaju u opravdanost kupovine "Dukatija", uz ocenu da taj potez nije logičan sa ekonomskog ili industrijskog stanovišta, te da predstavlja samo odraz strasti koju predsednik "Folksvagena" Ferdinand Pih oseća prema dizajnu italijanskih motocikala i njihovim lakim motorima.

"Dukati" sa sobom donosi i dugove od nešto manje od 200 miliona evra, rekao je jedan zvaničnik Rojtersu.

"Dukati" godišnje proizvodi oko 40.000 motocikala različitih vrsta. Radi poređenja, industrijski lider "Honda" prošle godine prodao je više od 16 miliona motocikala.

Povezane vesti: Folksvagen najjači svetski proizvođač Fijat želi dva odsto kineskog tržišta Nove Lančie od 1. aprila u prodaji u Srbiji Novi Fijat od juna vozovima do Luke Bar BMW opozvao 1,3 miliona automobila u svetu zbog kvara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.