Prodaje se najskuplji Mini na svetu, modifikacija koštala 170.000 evra FOTO

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 14:01

Prodaje se najskuplji Mini na svetu, modifikacija koštala 170.000 evra FOTO

Ne spada u najlepše primerke legendarnog modela, a služio je saudijskom princu za vožnju po evropskim gradovima.

Aston Martin je svojevremeno ponudio mali gradski auto Cygnet. Bio je to model zasnovan na Toyoti iQ, koji je zahvaljujući nešto luksuznijoj opremi i novoj znački na haubi imao nekoliko puta višu cenu od japanskog originala.

Iznenađujuće, prodaja je bila prilično solidna, a ove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kopije se i danas dobro kotiraju.

Četvrt veka ranije, tačnije 1984, saudijski princ je poželeo poseban Mini koji bi po luksuzu i izgledu stajao uz bok klasičnom Aston Martinu. Posao je poveren Tickfordu, stručnjaku za konverziju Aston Martina, a epilog je Mini 1000 HLE by Tickford.

Pored pomalo nezgrapnog prednjeg dela sa duplim pravougaonim svetlima, koji Mini svakako nisu učinili lepšim, automobil je dobio još nekoliko detalja. Listu novih elemenata na spoljašnjosti zaokružuju felne, vinilni krov i promenjeni branici.

Luksuzna unutrašnjost presvučena je crvenom kožom, a oprema je obogaćena Recaro sedištima, umetcima od plemenitog drveta i Clarion audio-sistemom. Princ je navodno želeo da ga koristi na ulicama evropskih gradova, pa je isporučen sa volanom na levoj strani.

Nije poznato da li se radilo na motoru, ali se zna da je dotični Mini do sada prešao samo oko 13.000 km. Bonhams ga prodaje na aukciji i očekuje se da će postići cenu od najmanje 60.000 funti.

Ako vam to zvuči previše, treba da znate da je konverzija koštala 50.000 funti 1980-ih, što bi danas bilo oko 150.000 funti ili 170.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na prodaju Mini saudijskog princa

Izvor: AutoBlog, 25.Apr.2023

Bilo je to 1984. godine, kad je saudijski princ poželeo poseban Mini koji će luksuzom i donekle izgledom stati uz bok klasičnom Aston Martinu. Posao je poveren Tickfordu, specijalisti za prerade Aston Martina, a epilog je Mini 1000 HLE by Tickford. Kako navodi Index.hr, osim pomalo nespretnog prednjeg...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.