Aston Martin traži pomoć od Lucida

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 16:01

Aston Martin traži pomoć od Lucida

Britanski proizvođač luksuznih automobila postigao je dogovor koji će američkom proizvođaču električnih vozila (EV) Lucid Group dati 3,7 odsto udela u kompaniji u zamenu za pristup njenoj tehnologiji "visokih performansi", saopšteno je iz Aston Martina.

U zavisnosti od odobrenja akcionara, Aston Martin će emitovati oko 28,4 miliona novih običnih akcija Lucid Grupi. Takođe, izvršiće postepena gotovinska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plaćanja kompanije Lucid u ukupnom iznosu od oko 232 miliona dolara, piše Rojters.

Prelazak na električnu energiju je veoma skup, jer proizvođači automobila na globalnom nivou izdvajaju oko 1,2 biliona dolara za tehnologiju niske emisije. Manji proizvođači automobila kao što je Aston Martin više se oslanjaju na partnerstva da bi napravili tranziciju.

Aston Martin planira svoje prvo EV 2025. godine i do sada se oslanjao na Mercedes kao svog "velikog brata" da obezbedi tehnologiju koja mu je potrebna.

U odvojenom saopštenju, Aston Martin je rekao da je izmenio ugovor sa auto-kompanijom Mercedes-Benz, što znači da nemački proizvođač automobila neće povećati svoj udeo kako je planirano, ali će zadržati oko devet odsto u Aston Martinu i nastaviti da mu omogućava pristup motoru i tehnologiji za EV.

Ugovor sa kompanijom Lucid će u međuvremenu dati „pristup Lucidovoj vodećoj tehnologiji u industriji za njegova (električna vozila na baterije) BEV, uključujući električne pogone i sisteme baterija.

Lucid i Aston Martin imaju zajedničkog akcionara u javnom investicionom fondu Saudijske Arabije (PIF). Saudijski investicioni fond je prošle godine postao drugi najveći akcionar Aston Martina.

PIF je, takođe, Lucidov glavni akcionar prošlog meseca obezbedio većinu sredstava za ponudu akcija američkih proizvođača električnih vozila u vrednosti od tri milijarde dolara.

Ta dodatna sredstva su kritična jer se Lucid, kao i njegove kolege, bore sa rastućim gubicima i pooštravanjem gotovinskih rezervi suočen sa strahom od recesije i skokovima cena koje je pokrenuo tržišni lider Tesla.

Lucid, koji proizvodi luksuzne Air limuzine, smanjio je prošlog meseca svoju prognozu proizvodnje za 2023. godinu i prijavio niži prihod od očekivanog u prvom kvartalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.