Fudbal, Liverpul i Firmino: Put nasmejanog dečaka od naslaga đubreta i udžerica do slavnog Enfilda

Izvor: B92, 04.Jul.2020, 13:04

Fudbal, Liverpul i Firmino: Put nasmejanog dečaka od naslaga đubreta i udžerica do slavnog Enfilda

U skromnom domu, maštao je uz kakofoniju koja je stizala sa obližnjeg stadiona "Kralj Pele", kapaciteta 20.000 gledalaca. Nije ni čudo da mu je fudbal oduvek bio u mislima.

Pa ipak, kao i u mnogim drugim gradovima na nerazvijenom severoistoku, ova slika kao sa razglednice govori samo deo cele priče i predstavlja samo jedno, površno lice metropole zavisne od turizma.

Usudite se da krenete nekoliko blokova ka unutrašnjosti i ukazaće vam se potpuno drugačiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Maseio; mesto često isticano kao jedan od najopasnijih delova Brazila.

I upravo ovde, usred naslaga đubreta, prljavih odvoda i udžerica, jedan plašljivi dečak sa osmehom koji nije skidao sa lica, započeo je svoje putovanje od ulice do reprezentacije, od Alagoasa do Enfilda.

Skrenite desno na kraju Firminove ulice, i nakon jednog minuta hoda ćete da naiđete na teren za mali fudbal oivičen zemljom i bačenim đubretom. Na ovom mestu je Firmino izbrusio svoje veštine, uvežbao svoje kretnje i unapredio kontrolu nad loptom.

"Gledao je Ronaldinja Gauča i Ronalda na TV-u i želeo da bude kao oni", kaže Dedeu.

"Stalno je pričao o Ronaldinjovim veštinama, ali čoveče, i on ih je imao. Uvek je bio bolji od svih drugih. Bio je briljantan. Ponekada nas je tako dobro driblao da smo obično padali na dupe posle njegovih prodora.

Mali teren se nalazi na ulazu u školu "Profesor Tarsisio de Žesus" u koju je Firmino krenuo sa sedam godina. Na kartonu na ulazu u direktorovu kancelariju je pisalo:

"Počni sa stvarima koje je neophodno obaviti, zatim uradi ono što je moguće da uradiš i ođednom ćeš činiti i ono što je nemoguće".

Ari Santjago se smeje dok čita ovo. Nekada školski birokrata, on je zaslužan za osnivanje školskog fudbalskog tima, ali iako je svoje učenike navodio da budu ambiciozni, nije ni sanjao da će jedan od njegovih studenata zaigrati za reprezentaciju Brazila.

"Jedna od stvari koja me je naterala da napravim fudbalski tim je bila to što me je, kada sam se jednom prilikom vratio sa odmora, sačekala vest da su tri đaka bila ubijena", priseća se on.

"Tada je ovde bilo mnogo nasilja i te smrti su me jako pogodile. Pomislio sam: Dobro, moraćemo ovim klincima da pokažemo nešto drugo osim nasilja, jer ako to ne uradimo i ostali će biti upleteni u takve stvari".

Školski tim ne samo da je rezultirao u boljem ponašanju đaka koji su bili zabrinuti da će ostati bez mesta u timu, već je dao i razlog Santjagu da popriča sa talentovanim 14-godišnjakom koji je važio za najboljeg igrača u školi.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fudbal, Liverpul i Firmino: Put nasmejanog dečaka od naslaga đubreta i udžerica do slavnog Enfilda

Izvor: Danas, 04.Jul.2020

Getty Images Pa ipak, kao i u mnogim drugim gradovima na nerazvijenom severoistoku, ova slika kao sa razglednice govori samo deo cele priče i predstavlja samo jedno, površno lice metropole zavisne od turizma. Usudite se da krenete nekoliko blokova ka unutrašnjosti i ukazaće vam se potpuno drugačiji...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.