Teniseri proslavili titulu sa navijačima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2010, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teniseri proslavili titulu sa navijačima

BEOGRAD -

Teniski reprezentativci Srbije i članovi stručnog štaba državnog tima pozdravljeni su večeras na platou ispred Skupštine Beograda, gde im je priređen veličanstven doček povodom osvajanja trofeja Dejvis kupa.

Više hiljada građana sa oduševljenjem je klicalo Novaku Đokoviću, Viktoru Troickom, Janku Tipsareviću, Nenadu Zimonjiću i selektoru Bogdanu Obradoviću prilikom pojavljivanja na terasi gradske skupštine, gde se naši sportisti tradicionalno nađu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posle osvajanja velikih trofeja.

Nakon izvođenja državne himne, orilo se od povika "Srbija, Srbija", "šampioni, šampioni", uz pesmu i igru, dok su naši teniseri ponosno stajali pored trofeja Dejvis kupa, popularne "salatare".

"Hvala vam što ste došli, hvala svima koji su nas podržavali, a najviše hvala mojih drugovima iz reprezentacije što postoje", izjavio je ushićeni Tipsarević, dok je Novak Đoković rekao da je počastvovan što je ponovo na balkonu gradske skupštine.

"Bio sam ovde posla osvajanja gren slema, a sada sam u društvu drugova iz reprezentacije. Za ovaj balkon vezuju se najveći uspesi srpskog sporta i mi smo zaslužili da se ovde pojavimo. Imamo nešto što nema nijedna ekipa, prijateljstvo na terenu i van njega, što je i doprinelo da osvojimo titulu najboljih", izjavio je Đoković.

Junak trijumfa u finalu Viktor Troicki teško je zadržavao suze dok je zahvaljivao navijačima na neverovatnoj podršci koja je, kako je istakao, možda presudno uticala da osvoji odlučujući poen u duelu protiv Francuske.

"Ovo je neverovatan trenutak. Nosili ste me tokom meča i pomogli da na kraju ostvarimo ogroman uspeh. Nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih trenutaka", rekao je Troicki.

Oduševljena beogradska omladina pozdravila je i selektora naše reprezentacije Bogdana Obradovića koji im je poručio "da slede svoje ciljeve i da ih ostvare baš onako kako je to pošlo za rukom našim teniserima".

"Uvaženom stručnjaku Nikoli Piliću i meni nije bilo teško da radimo svoj posao, jer su članovi reprezentacije prepametni momci, koji i sami znaju šta im je činiti. Očekujem i od vas da sledite svoje ideale i da uspete u onome u čemu ste najbolji", poručio je Obradović.

Nenad Zimonjić je istakao da su reprezentativci pružili maksimum i napravili veliki preokret u meču, uz dragocenu pomoć publike.

"Na domaćem terenu doživeli smo zvezdane trenutke u karijeri. Ovo je nešto najlepše što do sada. Trijumf u Dejvis kupu nagrada je za godine kvalitetnog rada u nastojanju da se domognemo svetskog vrha", rekao je Zimonjić.

Najbolji srpski teniski musketari na kraju su zajedno otpevali "u svetu postoji jedno carstvo u kojem caruje drugarstvo", još jednom potencirajući iskren prijateljski odnos među njima.

Likovi srpskih tenisera na poštanskoj marki

"Pošte Srbije" pustile su danas u opticaj poštansku marku sa likovima srpskih tenisera Novaka Đokovića, Viktora Troickog, Nenada Zimonjića i Janka Tipsarevića, ovogodišnjih osvajača Dejvis kupa.

Marke "Dejvis kup reprezentacija Srbije šampion sveta u 2010." naći će se već danas na šalterima pošta, a datum izdanja (6. decembra) nalazi se i na prigodnom žigu "prvi dan", saopštile su "Pošte Srbije".

Tiraž izdanja je 38.000 primeraka, štampan je u tabačićima od osam komada sa vinjetom u sredini tabaka, na kojoj je prikazana čuvena "salatara", trofej koji pripada osvajaču ovog najprestižnijeg ekipnog teniskog takmičenja u muškoj konkurenciji.

Teniseri dobijaju 180.000, a ne 450.000 evra

Vlada Srbije nagradiće tenisere sa ukupno 180.000 evra za osvajanje Dejvis kupa, a ne 450.000 kako je prvobitno rekla ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković.

Samardžić Marković je danas na konferenciji za novinare stranke Ujedinjeni regioni Srbije, u kojoj je član predsedništva, rekla da će teniseri dobiti 450.000 evra, ali je ministarstvo kasnije izdalo saopštenje u kome se navodi da je ta suma manja.

Teniseri i stručni štab dobiće, dakle, 180.000 evra nagrade. Oni su osvajanjem Dejvis kupa dobili i državno priznanje, odnosno popularnu "sportsku penziju".

Igrači će posle svoje 40. godine života dobijati mesečno nadoknadu u iznosu od tri prosečne plate u Srbiji. Njihov uspeh izjednačen je tako sa osvajačima medalja sa svetskih šampionata.

Umetnička obrada ovog izdanja poverena je kreatoru maraka Jakši J. Vlahoviću, a tiraž je štampan u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu, tehnikom višebojne ofset štampe.

Filatelistička izdanja u čast osvajača Dejvis kupa nisu retkost, poštanske marke sa ovom temom pre Srbije izdavale su Rusija, Australija i druge zemlje.

Pošta Srbije prva poštanska uprava u svetu koja je, u rekordno kratkom roku, nepuna 24 sata nakon završenog finala, u opticaj pustila ovakvo jedno izdanje, navedeno je u saopštenju.

Francuska štampa: Nokaut Srbije

Francuska štampa u izveštavanju o teniskom Dejvis kupu govori o brilijantnoj pobedi srpskih tenisera, a odgovornost za poraz svoje ekipe svaljuje na Lodru i delimično na selektora Gija Foržea zato što se u poslednjem momentu odlučio za Lodru umesto za Žila Simona.

"Srbija nokautirala Francusku" kaže, između ostalog, francuski dnevnik "Figaro" i dodaje da je Mikael Lodra uskratio Francuskoj pobedu.

Ovaj list, takođe, ocenjuje da se odsustvo Conge na kraju pokazalo presudnim za Francuze, pa se može pomisliti da bi Francuska po 10. put osvojila Dejvis kup da je on igrao.

Međutim, čak i ovako Francuska bi možda i pobedila, smatra ovaj list, da je Lodra igrao na svom nivou, umesto što je igrao "kao da su mu slomljene noge".

"Figaro", koji je meč Đokovića i Gaela Monfisa opisao kao sudar Titana, govori i o vatrenosti srpske publike, kojoj je Đoković zamerio u subotu mlaku podršku i koja je u nedelju dala sve od sebe, potpuno nadjačavši francuske navijače.

Srbi skakali, Lodra plakao

Dnevnik "Mond" na prvom mestu ističe da je Mikael Lodra sutradan posle blistave pobede u dublu sa Arnoom Klementom, pretrpeo poraz u odlučujućem, poslednjem meču protiv Viktora Troickog.

List zatim prenosi kako je Lodra, dok su Srbi skakali od radosti, plakao dok su ga članovi selekcije tešili, i da se tek malo pribrao na konferenciji za štampu.

Besplatne francuske novine "20 minuta" kažu da je radost koju je publika iskazala sinoć u Areni nakon pobede srpskih tenisera u Dejvis kupu mogla da se lako izmeri Rihterovom skalom za merenje jačine zemljotresa.

Ovaj list zamera Novaku Đokoviću, smatrajući da je malo preterao kada je uzeo mikrofon posle meča sa Monfisom da bi dodatno podstakao publiku.

Kao utehu za "Miku" Lodru list kaže da je tenis ipak individualni sport čak i kada igra ekipa, jer u slučaju poraza sva odgovornost pada na leđa jednog čoveka. U ovom slučaju to je Lodra, iako je upravo zahvaljujući njegovoj zasluzi i Monfisa Francuska uopšte stigla do finala Dejvis kupa i beogradske "Arene".

Krivac - Lodra!

Zajednička ocena francuske štampe je da je Lodra bio spor, da je grešio što uopšte ne liči na ovog Parižanina poznatog kao napadača, i mnogi to objašnjavaju time što je teren bio previše spor za njega.

Blagi prekor upućen je i selektoru francuske reprezentacije Foržeu koji je umesto Simona za odlučujući meč izabrao Lodru, iscrpljenog dublom koji je prethodnog dana trajao više od četiri i po sata.

"Liberasion" govori o velikom razočaranju Francuske zbog poraza uprkos vođstvu od 2:1 od subote, a Lodru opisuje kao "mlakog i sporog" i nabraja brojne greške koje je napravio.

Zbog njegove igre ovaj list kaže da će da se preispita i izbor selektora Foržea koji je odbacio Simona.

Rojters: Еrupcija snage srpskog tenisa

Istorijsku pobedu teniske reprezentacije Srbije u finalu Dejvis kupa protiv Francuske u Beogradu britanska novinska agencija Rojters ocenila je kao jedan od najvećih sportskih uspeha naše zemlje.

Rojters prenosi da su do sada "erupciju oduševljenja" u Srbiji izazivale "samo pobede košarkaša i fudbalera".

"Ponosan srpski narod obožava svoje najveće sportske idole Novaka Đokovića, Jelenu Janković i Anu Ivanović, ali su do juče slavlje na ulicama izazivali samo uspesi košarkaša i fudbalera", navodi jedna od najvećih svetskih novinskih agencija.

Kako tvrdi, Srbija je u nedelju pokazala da je Dejvis kup i dalje najprestižnije takmičenje u svetu tenisa.

"Kada je Viktor Troicki bekhend vinerom realizovao meč poen protiv Mikaela Lodre i time svojoj zemlji doneo prvu titulu u 110. godišnjem takmičenju, provalila je prava erupcija radosti koja je zapretila da odnese i krov Arene", ističe se u agencijskom izveštaju iz Beograda.

"Prvi igrač Srbije Đoković, koji je pobedio u oba singl meča i učestvovao u ukupnoj pobedi Srbije od 3:2, istakao je da je ovaj trijumf Srbije najlepši trenutak u njegovoj karijeri", preneo je Rojters.

Britanska agencija je ocenila da Đoković nije samo igrao "zapanjujuće dobro" u trenucima kada je to bilo najvažnije - izjednačivši prvo na 1:1, a potom i na 2:2 protiv 'teniskih aristokrata', već je i pozvao publiku da podrži tim Srbije i nađača francuske navijače u odlučjućem meču.

Rojters je ocenio da neki "veliki kalibri svetskog tenisa" kao što je Švajcarac Rodžer Federer nisu toliko posvećeni Dejvis kup takmičenjima, za razliku od Đokovića kome je "predstavljanje svoje zemlje prioritet".

"Pobeda nad Francuskom u tek trećoj godini učešća u elitnoj Svetskoj grupi predstavlja pravi katalizator razvoja tenisa u Srbiji", ocenjuju Britanci i tvrde da je veliki kvalitet srpskog tima u "potpunom odsustvu sujete".

Navodi se primer Troickog koji je posle odlučujuće pobede nad Lodrom istakao da sebe ne smatra herojem, već da su junaci meča svi članovi reprezentacije, a među njima i Janko Tipsarević.

Agencija se na kraju osvrnula na završnu sliku sa konferencije za novinare naših reprezentativaca, koji su se popeli na sto pevajući koračnicu "Marš na Drinu".

"Ovakav način radovanja nije uobičajen u svetu tenisa, ali sve je to draž Dejvis kupa", ističe se u Rojtersovom izveštaju koji citira reči Đokovića: "Ništa ne može da vam da više energije od ovog takmičenja".



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.