Tenis
Tenis

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj.
Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika i podeljen je po širini dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92 cm.
Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane norme o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama kod loptice.

Igra se u dva kao singl i četiri kao duo igrača. Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je suprotna strana ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji imaju šest gemova uz vođstvo od najmanje dva gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, i onda gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za dva poena. Tenis ima dugačku istoriju, Grci i Rimljani su igrali igre loptom koju su kasnije prihvatili i Francuzi. Jednu su igru nazvali Že de pom i to je bila preteča današnjeg tenisa. Izraz tenis potiče od francuske reči tene, što označava u prevodu držite igrajte. Neki stručnjaci govore da je igra ponikla u Iranu i Egiptu, i da su je igrali pre Karla Velikog. Oko 1300. godine ova igra je bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoleća igrala se u celoj Francuskoj.

Francusko plemstvo je obožavalo ovu igru. Luj deseti je umro od prehlade tako što ju je zaradio igrajući ovu igru. Tenis je kraljevska igra, jer su engleski i francuski plemići i kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu lepu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri dva najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj četrnaesti imao svoje osoblje koje se brinulo o njemu na teniskom terenu. Ime tenis se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henri osmi sagradio je 1529. godine u Hampton Kortu tenisko igralište, na kojem se i danas igra tenis.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća tenis je preko Bermuda stigao i u Sjedinjene Američke Države. U našim krajevima tenis se počeo igrati posle 1885. godine kakav se danas igra. Igra dlanova je nastala još u 18. veku u Francuskoj neposredno pre revolucije. Tada je nastala igra jeu de paume veoma popularna igra tadašnjeg plemstva. Kako je ova igra preteča tenisa tada je bila toliko popularna da je postojalo više od 1.000 terena za ovu igru. Cilj je bio da se po gemovima i setovima osvajaju poeni tako što se šakom udara loptica unutar delova terena razdvojenih mrežom.
Pravila su bila da server nakon prvog osvojenog poena približi se mreži za 15 stopa, nakon drugog za još 15, i nakon trećeg poena za deset stopa, tako se došlo do 15-30-40 računanja bodova. Pre nego što je nastao moderni tenis, igra je doživljavala promene. Nakon što je bilo odlučeno da se više ne igra dlanovima, počeo je da se koristi štap i reket. Ova igra je sa svojim originalnim nazivom bila jedna od zvaničnih disciplina na Olimpijadi 1908. godine. Posle toga je počela era modernog tenisa kakav se danas igra.

Srbija ima odlične tenisere i jedna je od najboljih na svetu u ovoj sportskoj disciplini, dok je naš teniser Novak Đoković godinama unazad najbolji svetski teniser i broj jedan na svim takmičenjima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 28.Jul.2017, 12:45

Mirka Federer bez kompleksa pokazala svoje telo u bikiniju, pa oduševila žene

Mirka Federer bez kompleksa pokazala svoje telo u bikiniju, pa oduševila žene

Niko ne može da ostane imun na Mirku, suprugu slavnog tenisera Rožera Federera. Ona je požrtvovana majka, dobra supruga i samosvensna dama, koja ne robuje trendovima.. Mirka i Rožer Federer čine savršen par koji intrigira mnoge. Gde god da se pojavi, oni blistaju i pokazuju svima koliko su dan danas srećni...

Detaljnije >>


Izvor: OkRadio.rs, 28.Jul.2017, 10:51

ALEKSIĆ domaćin GUČE

ALEKSIĆ domaćin GUČE

Saborski odbor festivala u Guči doneo je odluku da domaćin ovogodišnjeg Sabora trubača bude Miroljub Aleksić, vlasnik kompanije „Alfa Plam“ iz Vranja. Aleksić će ovu dužnost preuzeti od prošlogodišnjeg domaćina Sabora, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Iako je pre tačno godinu dana najavljeno da je uloga ovogodišnjeg domaćina...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 28.Jul.2017, 08:54

(FOTO) STOMAK DO ZUBA: Trudna Jelena Đoković uživa u zalasku sunca

(FOTO) STOMAK DO ZUBA: Trudna Jelena Đoković uživa u zalasku sunca

Supruga najboljeg srpskog tenisera Jelena Đoković uživa u trudničkim danima.

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 28.Jul.2017, 08:40

(VIDEO) NAJBIZARNIJA PREDAJA MEČA: Teniserka prošla u naredno kolo bez osvojenog gema!

(VIDEO) NAJBIZARNIJA PREDAJA MEČA: Teniserka prošla u naredno kolo bez osvojenog gema!

Istorija svetskog tenisa ne pamti ovakvu predaju meča!

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 28.Jul.2017, 08:19

Svetski mediji sumnjičavi prema navodima Đokovića da je lakat razlog posrtanja: Zašto tek sad o povredi?

Svetski mediji sumnjičavi prema navodima Đokovića da je lakat razlog posrtanja: Zašto tek sad o povredi?

ESPN: Vešto objašnjenje, ali ostaje misterija oko nekih drugih stvari. "Tajms": Nije pričao o tome ranije i pojavile su se spekulacije TENISKA loptica u Novakovim rukama bila je kao klupko koje se odmotavalo više od godinu dana. Zamršeni razlozi pada, zapetljane teorije oko gubitka prvog mesta i sve četiri grend slem titule koje je držao svodile su se na pitanje - šta je sa Đokovićem? Svetskim medijima mnoge stvari su ostale misterija i posle jasnog odgovora srpskog...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 28.Jul.2017, 00:14

Jankovićeva izgubila od 272. teniserke sveta

Jankovićeva izgubila od 272. teniserke sveta

Najbolje rangirana srpska teniserka Jelena Janković završila je učešće u drugom kolu turnira...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 28.Jul.2017, 00:14

Zimonjićev jubilej - 700. pobeda u dublu

Zimonjićev jubilej - 700. pobeda u dublu

Srpski teniser Nenad Zimonjić ostvario je 700. pobedu u dublu u karijeri, pošto je u paru sa Poljakom Marcinom Matkovskim savladao Argentince Karlosa Berloka i Dijega Švarcmana 7:6 (7:5), 7:6 (7:4) u prvom kolu turnira u Hamburgu. Zimonjić, ujedno i selektor reprezentacije Srbije, postao je tek deseti igrač u istoriji koji je došao do 700. i više trijumfa u dublu, posle Danijela Nestora, braće Brajan, Toda...

Detaljnije >>