Tenis
Tenis

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj.
Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika i podeljen je po širini dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92 cm.
Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane norme o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama kod loptice.

Igra se u dva kao singl i četiri kao duo igrača. Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je suprotna strana ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji imaju šest gemova uz vođstvo od najmanje dva gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, i onda gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za dva poena. Tenis ima dugačku istoriju, Grci i Rimljani su igrali igre loptom koju su kasnije prihvatili i Francuzi. Jednu su igru nazvali Že de pom i to je bila preteča današnjeg tenisa. Izraz tenis potiče od francuske reči tene, što označava u prevodu držite igrajte. Neki stručnjaci govore da je igra ponikla u Iranu i Egiptu, i da su je igrali pre Karla Velikog. Oko 1300. godine ova igra je bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoleća igrala se u celoj Francuskoj.

Francusko plemstvo je obožavalo ovu igru. Luj deseti je umro od prehlade tako što ju je zaradio igrajući ovu igru. Tenis je kraljevska igra, jer su engleski i francuski plemići i kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu lepu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri dva najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj četrnaesti imao svoje osoblje koje se brinulo o njemu na teniskom terenu. Ime tenis se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henri osmi sagradio je 1529. godine u Hampton Kortu tenisko igralište, na kojem se i danas igra tenis.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća tenis je preko Bermuda stigao i u Sjedinjene Američke Države. U našim krajevima tenis se počeo igrati posle 1885. godine kakav se danas igra. Igra dlanova je nastala još u 18. veku u Francuskoj neposredno pre revolucije. Tada je nastala igra jeu de paume veoma popularna igra tadašnjeg plemstva. Kako je ova igra preteča tenisa tada je bila toliko popularna da je postojalo više od 1.000 terena za ovu igru. Cilj je bio da se po gemovima i setovima osvajaju poeni tako što se šakom udara loptica unutar delova terena razdvojenih mrežom.
Pravila su bila da server nakon prvog osvojenog poena približi se mreži za 15 stopa, nakon drugog za još 15, i nakon trećeg poena za deset stopa, tako se došlo do 15-30-40 računanja bodova. Pre nego što je nastao moderni tenis, igra je doživljavala promene. Nakon što je bilo odlučeno da se više ne igra dlanovima, počeo je da se koristi štap i reket. Ova igra je sa svojim originalnim nazivom bila jedna od zvaničnih disciplina na Olimpijadi 1908. godine. Posle toga je počela era modernog tenisa kakav se danas igra.

Srbija ima odlične tenisere i jedna je od najboljih na svetu u ovoj sportskoj disciplini, dok je naš teniser Novak Đoković godinama unazad najbolji svetski teniser i broj jedan na svim takmičenjima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Preminuo poznati sportista, momak teniserke Arine Sabalenke

Bivši hokejaš, učesnik na dva izdanja Olimpijskih igara i član najjačeg šampionata u sportu na ledu Konstantin Kolcov (42) preminuo je u ponedeljak. Mediji ne navode tačan uzrok smrti, osim podatka da je beloruski sportista i trener boravio u Sjedinjenim Američkim Državama. Kolcov je tokom igračke karijere bio učesnik na dva turnira Olimpijskih igara 2002. i 2010. godine i za nacionalnu selekciju ukupno odigrao 123 meča uz 34 data gola i 21 zabeleženu asistenciju. U vreme igračkih...

Izvor: Luftika.rs, 19.Mar.2024, 09:59

Detaljnije >>

Beloruski hokejaš i momak Arine Sabalenke pronađen mrtav u Majamiju

Proslavljeni beloruski hokejaš, trener i momak druge teniserke sveta Arine Sabalenke Konstantin Koltsov pronađen...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2024, 09:43

Detaljnije >>

Strašna sudbina Arine Sabalenke: Nije se pomirila sa smrću oca, sad je doživela udarac od kog se neće lako oporaviti

Arina Sabalenka doživela je novu porodičnu tragediju. Konstantin Kolcov, bivši beloruski profesionalni...

Izvor: Sportal.rs, 19.Mar.2024, 08:50

Detaljnije >>

PAKAO U MAJAMIJU: Francuski teniser pao u nesvest tokom meča, a reakcija rivala je bila poražavajuća (VIDEO)

PAKAO U MAJAMIJU: Francuski teniser pao u nesvest tokom meča, a reakcija rivala je bila poražavajuća (VIDEO)

Potresne scene.. Francuski teniser Artur Kazo onesvestio se tokom meča kvalifikacija za masters u Majamiju. Kazo se srušio prilikom pripreme za ritern u trećem setu duela sa sunarodnikom Haroldom Majoom. Pretpostavlja se da je uzrok iscrpljenost zbog velike vrućine, pošto je u Majamiju za vreme meča izmerena temperatura od 35 stepeni. Kada se Kazo srušio njegov rival nije pokazao znake empatije, što je ostavilo vrlo gorak ukus.

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Mar.2024, 08:43

Detaljnije >>

Preminuo momak slavne teniserke Arine Sabalenko (FOTO)

Konstantin Kolcov, bivši bjeloruski profesionalni hokejaš i dečko teniserke Arine Sabalenke, preminuo je u 42. godini, saopštio je ruski klub Salavat Julajev u utorak.

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Mar.2024, 08:43

Detaljnije >>

TRAGEDIJA U MAJAMIJU: Momak Arine Sabalenke PRONAĐEN MRTAV u stanu!

TRAGEDIJA U MAJAMIJU: Momak Arine Sabalenke PRONAĐEN MRTAV u stanu!

Slavna teniserka de još uvek nije oglasila.... Strašna tragedija u Majamiju gde je preminuo bivši sportista i dečko teniserke Arine Sabalenke. Beloruski hokejaš Konstantin Koltsov, koji je inače dugogodišnji partner slavne teniserke Arine Sabalenke, pronađen je mrtav u ponedeljak u Majamiju. Njegovu smrt potvrdio je hokejaški klub Salavat Julajev u kome je ostavio dubok trag, nakon što su se prvo u beloruskim medijima pojavile spekulacije o tragediji.

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Mar.2024, 08:12

Detaljnije >>

Tragedija Arine Sabalenke! Dečko slavne teniserke preminuo, teniski i hokejaški svet u šoku

Konstantin Kolcov, bivši beloruski profesionalni hokejaš i dečko teniserke Arine Sabalenke, preminuo je u 42. godini, saopštio je ruski klub Salavat Julajev u utorak.

Izvor: Sportal.rs, 19.Mar.2024, 07:20

Detaljnije >>