Tenis
Tenis

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj.
Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika i podeljen je po širini dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92 cm.
Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane norme o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama kod loptice.

Igra se u dva kao singl i četiri kao duo igrača. Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je suprotna strana ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji imaju šest gemova uz vođstvo od najmanje dva gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, i onda gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za dva poena. Tenis ima dugačku istoriju, Grci i Rimljani su igrali igre loptom koju su kasnije prihvatili i Francuzi. Jednu su igru nazvali Že de pom i to je bila preteča današnjeg tenisa. Izraz tenis potiče od francuske reči tene, što označava u prevodu držite igrajte. Neki stručnjaci govore da je igra ponikla u Iranu i Egiptu, i da su je igrali pre Karla Velikog. Oko 1300. godine ova igra je bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoleća igrala se u celoj Francuskoj.

Francusko plemstvo je obožavalo ovu igru. Luj deseti je umro od prehlade tako što ju je zaradio igrajući ovu igru. Tenis je kraljevska igra, jer su engleski i francuski plemići i kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu lepu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri dva najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj četrnaesti imao svoje osoblje koje se brinulo o njemu na teniskom terenu. Ime tenis se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henri osmi sagradio je 1529. godine u Hampton Kortu tenisko igralište, na kojem se i danas igra tenis.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća tenis je preko Bermuda stigao i u Sjedinjene Američke Države. U našim krajevima tenis se počeo igrati posle 1885. godine kakav se danas igra. Igra dlanova je nastala još u 18. veku u Francuskoj neposredno pre revolucije. Tada je nastala igra jeu de paume veoma popularna igra tadašnjeg plemstva. Kako je ova igra preteča tenisa tada je bila toliko popularna da je postojalo više od 1.000 terena za ovu igru. Cilj je bio da se po gemovima i setovima osvajaju poeni tako što se šakom udara loptica unutar delova terena razdvojenih mrežom.
Pravila su bila da server nakon prvog osvojenog poena približi se mreži za 15 stopa, nakon drugog za još 15, i nakon trećeg poena za deset stopa, tako se došlo do 15-30-40 računanja bodova. Pre nego što je nastao moderni tenis, igra je doživljavala promene. Nakon što je bilo odlučeno da se više ne igra dlanovima, počeo je da se koristi štap i reket. Ova igra je sa svojim originalnim nazivom bila jedna od zvaničnih disciplina na Olimpijadi 1908. godine. Posle toga je počela era modernog tenisa kakav se danas igra.

Srbija ima odlične tenisere i jedna je od najboljih na svetu u ovoj sportskoj disciplini, dok je naš teniser Novak Đoković godinama unazad najbolji svetski teniser i broj jedan na svim takmičenjima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Feb.2017, 14:39

Bh. teniseri čekaju Holandiju u Zenici

Susret teniskih reprezentacija BiH i Holandije u okviru drugog kola Prve grupe Evroafričke zone Dejvis kupa bice odigran od 7. do 9. aprila u Zenici, odlučio je Upravni odbor Teniskog saveza BiH.. Iako se razmatrala mogućnost da se, zbog izuzetno teške finansijske situacije i velikih troškova organizacije, Međunarodnoj teniskoj federaciji uputi zahtjev da Holandija bude domaćin susreta, TSBiH je...

Detaljnije >>


Izvor: BKTV News, 21.Feb.2017, 14:20

Novak snimao trening uživo, a onda je Jelena iznenadila sve fanove ovim postupkom! (VIDEO)

Novak snimao trening uživo, a onda je Jelena iznenadila sve fanove ovim postupkom! (VIDEO)

Fanovi srpskog tenisera Novaka Đokovića mogli su danas uživo da prate njegov trening putem Fejsbuka.. Ipak, baš u trenucima kada je Novak želeo da odjavi lajv, sasvim slučajno je došlo do simpatične rasprave između njega i njegove supruge Jelene, koja je zabeležena i u snimku. Jelena je snimala ceo trening, ali je na kraju Novak poželeo da se obrati fanovima. "Hvala vam svima što ste gledali....

Detaljnije >>

Izvor: B92, 21.Feb.2017, 14:04

Novak počeo s treninzima za odbranu 'duple krune'

Novak počeo s treninzima za odbranu duple krune

Novak Đoković, drugi teniser sveta, počeo je sa treninzima za nastavak sezone, posle šokantne eliminacije na Australian Openu.. Najbolji srpski sportista u istoriji eliminisan je na prvom Grend Slemu sezone u drugom kolu od Uzbekistanca Denisa Istomina. Novak se trenutno nalazi u Monte Karlu, a sa navijačima je odlučio da podeli petnaest...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 21.Feb.2017, 14:03

Jelena zaboravila da su u živom prenosu pa odbrusila Novaku: "Kako se ponašaš, majke ti?"

Jelena zaboravila da su u živom prenosu pa odbrusila Novaku: Kako se ponašaš, majke ti?

Teniser Novak Đoković uživo se uključio na svoj zvaničan profil na Fejsbuku, a sam kraj direktnog prenosa obeležila je prepirka između njega i Jelene.. Naime, Jelena je Novaku zbog ponašanja tokom direktnog prenosa očitala bukvicu. “Kako se ponašaš, majke ti? Hvala ljubavi, hvala...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 21.Feb.2017, 13:56

Kako se Novak sprema za odbranu trona u Indijan Velsu?

Kako se Novak sprema za odbranu trona u Indijan Velsu?

Srpski teniser Novak Đoković odlučio je da svojim navijačima pruži uvid u to kako se sprema za povratak na teren, pa je organizovao prenos svog treninga na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.. Đoković je od početka sezone odigrao tri meča, a poslednji je bio u meču prvog kola Dejvis kupa sa Rusijom, kada je slavio protiv Danila Medvedeva u četiri seta.

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 21.Feb.2017, 13:55

JELENA JANKOVIĆ NEĆE NA OPERACIJU: Šta će biti ako mi ne pomogne?

JELENA JANKOVIĆ NEĆE NA OPERACIJU: Šta će biti ako mi ne pomogne?

.. Kako godine prolaze tako se i broj povreda sve više povećava Na poslednjem turniru u Dubaiju doživela je pravi debakl - eliminisana je u prvom kolu ovog turnira! Sve ja zanimalo šta je to sprečava da zaigra kao nekada? "Problem mi je sa kretanjem, sa stopalom Imam neku koščicu koja mi smeta Trebalo bi da je odstranim, ali ne mogu da idem na operaciju jer bih morala da budem van terena šest meseci, a ko zna da li bi mi posle bilo bolje...

Detaljnije >>

Izvor: medio.rs, 21.Feb.2017, 13:32

(VIDEO) TRUDNA JELENA OCITALA BUKVICU NOLETU Kako se ponasas majke ti hvala ljubavi...

(VIDEO) TRUDNA JELENA OCITALA BUKVICU NOLETU Kako se ponasas majke ti hvala ljubavi...

Najbolji srpski teniser obradovao je pratioce na društvenim mrežama kada se uživo uključio na zvaničan Fejsbuk profil, ali je na kraju lajva došlo je prepike između Novaka i Jelene.

Detaljnije >>