Tenis
Tenis

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj. Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika i podeljen je po širini dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92 cm. Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane norme o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama kod loptice.
Igra se u dva kao singl i četiri kao duo igrača. Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je suprotna strana ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji imaju šest gemova uz vođstvo od najmanje dva gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, i onda gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za dva poena. Tenis ima dugačku istoriju, Grci i Rimljani su igrali igre loptom koju su kasnije prihvatili i Francuzi. Jednu su igru nazvali Že de pom i to je bila preteča današnjeg tenisa. Izraz tenis potiče od francuske reči tene, što označava u prevodu držite igrajte. Neki stručnjaci govore da je igra ponikla u Iranu i Egiptu, i da su je igrali pre Karla Velikog. Oko 1300. godine ova igra je bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoleća igrala se u celoj Francuskoj. Francusko plemstvo je obožavalo ovu igru. Luj deseti je umro od prehlade tako što ju je zaradio igrajući ovu igru. Tenis je kraljevska igra, jer su engleski i francuski plemići i kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu lepu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri dva najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj četrnaesti imao svoje osoblje koje se brinulo o njemu na teniskom terenu. Ime tenis se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henri osmi sagradio je 1529. godine u Hampton Kortu tenisko igralište, na kojem se i danas igra tenis.
Sedamdesetih godina prošlog stoleća tenis je preko Bermuda stigao i u Sjedinjene Američke Države. U našim krajevima tenis se počeo igrati posle 1885. godine kakav se danas igra. Igra dlanova je nastala još u 18. veku u Francuskoj neposredno pre revolucije. Tada je nastala igra jeu de paume veoma popularna igra tadašnjeg plemstva. Kako je ova igra preteča tenisa tada je bila toliko popularna da je postojalo više od 1.000 terena za ovu igru. Cilj je bio da se po gemovima i setovima osvajaju poeni tako što se šakom udara loptica unutar delova terena razdvojenih mrežom. Pravila su bila da server nakon prvog osvojenog poena približi se mreži za 15 stopa, nakon drugog za još 15, i nakon trećeg poena za deset stopa, tako se došlo do 15-30-40 računanja bodova. Pre nego što je nastao moderni tenis, igra je doživljavala promene. Nakon što je bilo odlučeno da se više ne igra dlanovima, počeo je da se koristi štap i reket. Ova igra je sa svojim originalnim nazivom bila jedna od zvaničnih disciplina na Olimpijadi 1908. godine. Posle toga je počela era modernog tenisa kakav se danas igra.
Srbija ima odlične tenisere i jedna je od najboljih na svetu u ovoj sportskoj disciplini, dok je naš teniser Novak Đoković godinama unazad najbolji svetski teniser i broj jedan na svim takmičenjima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kurir, 27.Okt.2016, 23:46

MUNJEVIT SKOK: Del Potro od februara preskočio 1.000 mesta

MUNJEVIT SKOK: Del Potro od februara preskočio 1.000 mesta

.. Huan Martin del Potro oduvek je važio za sjajnog tenisera, ali su povrede učinile da njegova karijera ne ode...

Detaljnije >>


Izvor: medio.rs, 27.Okt.2016

(VIDEO) VAVRINKA OTKRIO RAZLOGE NOVAKOVOG PADA Djokovic je imao zivotne probleme

(VIDEO) VAVRINKA OTKRIO RAZLOGE NOVAKOVOG PADA Djokovic je imao zivotne probleme

Švajcarski teniser Sten Vavrinka otkrio je da je pad u igri i rezultatima Novaka Đokovića došao i kao posledica "životnih problema".

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 27.Okt.2016

(VIDEO) NI ENDI NIJE U FORMI: Marej ponovo izgubio set u Beču, tek posle preokreta savladao Simona

(VIDEO) NI ENDI NIJE U FORMI: Marej ponovo izgubio set u Beču, tek posle preokreta savladao Simona

.. Drugi teniser sveta je apsolutni favorit na turniru iz kategorije ATP 500, ali se ponovo namučio da opravda tu ulogu Kao i u prvom meču protiv Slovaka Martina Kližana, i protiv Simona je izgubio set. Međutim, Marej je posle gubitka prvog...

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 27.Okt.2016

Vavrinka otkrio razloge slabe igre Đokovića

Vavrinka otkrio razloge slabe igre Đokovića

Švajcarski teniser Sten Vavrinka rekao je nešto vrlo zanimljivo medijima.Na pitanje da li razume Đokovića i njegove slabe igre u poslednje vreme, on je rekao:- Apsolutno. Novakove teškoće moraju da se sagledaju šire. Tri godine je samo pobeđivao, pobeđivao i pobeđivao. A onda su došli životni, porodični problemi, koji mu nisu...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 27.Okt.2016

(VIDEO) VAVRINKA OTKRIO RAZLOGE NOVAKOVOG PADA: Đoković je imao životne probleme

(VIDEO) VAVRINKA OTKRIO RAZLOGE NOVAKOVOG PADA: Đoković je imao životne probleme

.. Treći reket sveta, međutim, siguran je da će se srpski teniser vratiti na pobedničke staze. Upitan da li razume Đokovića, Vavrinka je odgovorio:. "Apsolutno Novakove teškoće moraju da se sagledaju šire Tri godine je samo pobeđivao, pobeđivao i pobeđivao A onda su došli životni...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 27.Okt.2016

Đoković ima životne probleme

Đoković ima životne probleme

Tako bar tvrdi Švajcarac Stanislav Vavrinka. Švajcarski teniser Stanislav Vavrinkaistakao je da je normalno što je kod Novaka Đokovićadošlo do pada u nivou igre, ali da veruje da će se prvi reket sveta uskoro vratiti na pravi kolosek. „Ljudi moraju da sagledaju Đokovićeve teškoće iz šire perspektive. Novak je samo pobeđivao i pobeđivao pune tri godine. Osim toga, bilo je i drugih problema u njegovom životu koji nisu baš pomogli, ali...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 27.Okt.2016

O Novaku ni reči: Federer je najbolji teniser svih vremena, a uzor je Del Potro

O Novaku ni reči: Federer je najbolji teniser svih vremena, a uzor je Del Potro

Polemika oko toga ko je najbolji igrač svih vremena stigla je i do mlade nade američkog tenisa Tejlora Frica, koji nema dilemu po tom pitanju.. - Rodžer Federer je najbolji teniser ikada, on je neverovatan. Volim njegov način igre jer je i meni trava omiljena podloga - objasnio je Fric. Ipak, Švajcarac mu nije uzor već je to Argentinac Huan Martin del Potro.

Detaljnije >>