Dejvis kup
Dejvis kup

Davis Kup je glavno i najprestižnije takmičenje u muškom tenisu.
U njemu se umesto pojedinačnih igrača takmiče nacionalni timovi i klubovi. Nacionalni timovi nastoje da uđu u Svetsku grupu 16 država čiji se predstavnici takmiče u kup sistemu igrajući tokom četiri vikenda svake godine.

1879. godine rođen je Dvajt Dejvis, američki teniser i političar. Osnovao je 1900. godine tenisko takmičenje po imenu Dejvis Kup. Petorica studenata sa Harvarda koji su trenirali tenis, došli su na ideju da se takmiče sa teniserima iz Britanije pa su osmislili kup i platili izradu trofeja za Dejvis kup. I tako je sve počelo od te 1900. godine. Od 195 zemalja priključuju se Belgija, Austrija, Francuska, i Australija. U osvajanju trofeja su se do 1927. godine smenjivali Amerika, Britanija, i Australija a od tada glavni primat preuzima Francuska i narednih šest godina uzima trofeje sa svoja četiri musketara: Bunjon, Borotra, Kuše, i Rene Lakoste.

Dejvis Kup je najznačajnije i najposećenije takmičenje kada je reč o učešću nacionalnih selekcija. Od osnivanja do danas ovo nadmetanje je pretrpelo nekoliko izmena od kojih je najznačajnija ona iz 2001. godine, kada je ustanovljena Svetska grupa od 16 najboljih timova koji se bore za osvajanje 18 kilograma teškog srebrnog pehara, nazvanog salatara.
Reprezentacije su podeljene po zonama i geografski tako da ovo takmičenje danas sadrži četiri grupe. Trofej je poklonio Dvajt F. Dejvis kupivši činiju za salatu odatle i popularan naziv za trofej, za prvi susret selekcije američkih i tenisera sa Britanskih ostrva. Dejvis je kao student na Harvardu došao na ideju 1899. godine, da organizuje susret studentskih selekcija dve zemlje u kojima je tenis postajao sve popularniji i gledaniji sport, da bi svoju ideju ostvario godinu dana kasnije u Bostonu gde je održan prvi meč Dejvis kupa.

Već 1903. godine u ovo takmičenje se uključuje i Novi zeland, kao i mnoge države koje su bile zainteresovane za sport i ovo takmičenje. Do 1972. godine pobednik iz prethodne grupe imao je čast i obavezu samo da brani naslov od izazivača Čelendž kup a onda je to pravilo ukinuto pa osvajač trofeja već sledeće godine igra mečeve u sva četiri kola. Danas ovo takmičenje okuplja svake godine preko 130 zemalja i dobilo je globalni karakter, ceo svet prati i gleda Dejvis kup. Svaka reprezentacija prijavljuje četiri igrača, a u okviru nadmetanja igraju se četiri pojedinačna i jedan susret u igri parova.

Mečevi se igraju na tri dobijena seta. Pobednik duela je reprezentacija koja prva stigne do tri pobede. Mečevi traju tri dana od petka do nedelje. Pojedinačni susreti su na programu prvog i trećeg dana, dok je igra parova rezervisana za drugi dan i subotu. Igraju se četiri meča godišnje po kup sistemu. Borba za polufinale ovogodišnjeg Dejvis kupa vodiće se i igrati na stadionu Tašmajdan.
I Srbija i Velika Britanija ne mogu da računaju na najbolje, ali to ovaj susret čini dodatno interesantnim.

Ujednačenost kvaliteta u timovima obećava neizvesnu borbu, koju otvaraju Janko Tipsarević i Kajl Edmund, dok će za drugi poen igrati Dušan Lajović i Džejms Vord. Na programu će se odigrati i duel parova. Bogdan Obradović će biti sa Nenadom Zimonjićem i Jankom Tipsarevićem u timu, dok će partner petom dubl igraču sveta Džejmiju Mariju praviti Dominik Inglot na takmičenju. Trećeg dana takmičenja će se igrati i prvi reketi Srbije i Britanije, Lajović i Edmund, a posle njih Tipsarević i Vord. Tim koji pobedi u tri glavna meča smatra se pobednikom takmičenja. Ženski ekvivalent za ovo takmičenje jeste Kup Federacije odnosno skraćeno Fed Kup. Aktuelni osvajač pehara Dejvis Kupa je tim Velike Britanije.

Marta 2016. godine posle skoro pet sati igre i tačno toliko i setova, najbolji teniser na svetu Novak Đoković savladao je Mihaila Kukuškina i doneo Srbiji izjednačenje 2:2 u meču prvog kola Dejvis kupa protiv Kazahstana.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Određeni gradovi domaćini grupne faze Dejvis kupa

Međunarodna teniska federacija (ITF) saopštila je danas da će gradovi domaćini grupne faze Dejvis kupa biti Bolonja, Mančester, Valensija i kineski Džuhaj. Grupna faza Dejvis kupa igraće se od 10. do 15. septembra, a za plasman na završni turnir boriće se 16 reprezentacija. Branilac titule Italija i vicešampion Australija su se direktno kvalifikovale za grupnu fazu, dok su Velika Britanija...

Izvor: Piplmetar.rs, 18.Mar.2024, 18:30

Detaljnije >>

Bolonja, Mančester, Valensija i Džuhaj domaćini grupne faze Dejvis kupa

Bolonja, Mančester, Valensija i Džuhaj domaćini grupne faze Dejvis kupa

Grupna faza će se podržati od 10. do 15. septembra.. Međunarodna teniska federacija (ITF) saopštila je danas da će gradovi domaćini grupne faze Dejvis kupa biti Bolonja, Mančester, Valensija i kineski Džuhaj. Grupna faza Dejvis kupa biće odigrana od 10. do 15. septembra. Po dve prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe kvalifikovaće se na F8, koji će biti održan od 19. do 24. novembra...

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2024, 17:03

Detaljnije >>

Obradović: Đoković je najbolji teniser svih vremena

Obradović: Đoković je najbolji teniser svih vremena

Bivši selektor Dejvis kup repšrezentacije Srbije analizirao Novak poraz u Indijan Velsu.. Teniski trener Bogdan Obradović rekao je posle eliminacije Novaka Đokovića sa mastersa u Indijan Velsu da je i najbolji teniser planete "živo biće" i da je u meču protiv Luke Nardija pravio netipične greške, ali da to menja činjenicu da je najbolji svih vremena. Obradović je gostujući u emisiji "Kec na 11" na televiziji K1 rekao za Đokovića da nije u Indijan Velsu uspeo da pronađe...

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2024, 17:06

Detaljnije >>

KAO URAGAN: Siner oborio rekord star 48 godina

KAO URAGAN: Siner oborio rekord star 48 godina

Italijan u sjajnoj formi.. Plasmanom u osminu finala mastersa u Indijan Velsu Janik Siner je vezao 17. pobedu. Italijanski teniser je niz počeo krajem prošle godine na finalnom turniru Dejvis kupa, nastavio ga na Australijan openu i turniru u Roterdamu, a pobedom nad Jan-Lenardom Štrufom stigao je do 17. trijumfa. Siner je tako postao Italijan sa najviše uzastopnih pobeda na ATP turu, pošto je prestigao rezultat Adrijana Panate iz 1976. godine.

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024, 19:02

Detaljnije >>

Siner oborio rekord star pola vijeka

Krajem prošle, "Azuri" su u Malagi po prvi put od te godine osvojili Dejvis kup u Malagi, da bi sa početkom dobili prvog Grend slem šampiona još od trijumfa Adrijana Panate u Parizu 1976.

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Mar.2024

Detaljnije >>

Nadal ako ne osvoji Rolan Garos – kraj karijere je neizbežan

"Nadal ako ne osvoji Rolan Garos – kraj karijere je neizbežan"

Pol Meknami, bivši Dejvis kup reprezentativac Australije i nekadašnji direktor Australijan opena, dotakao se Rafaela Nadala.. Španac je ove sezone igrao samo u Brizbejnu, nakon čega je propustio sve turnire, osim egzibicije u Las Vegasu. U međuvremenu se povukao i sa Mastersa u Indijan Velsu, te ostaje fokusiran na sezonu na šljaci. Meknami veruje da ukoliko Rafa ne osvoji Rolan Garos, kraj karijere je neizbežan. "Nazovimo stvari pravim...

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 14:52

Detaljnije >>

Troicki vodi Srbiju protiv Grčke

Izuzetno loša igra Srbije protiv Slovačke u kvalifikacionoj rundi Dejvis kupa, prije oko mjesec dana u Kraljevu, stavljena je ad akta i reprezentacija se već okrenula ka novom izazovu.

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Mar.2024, 16:38

Detaljnije >>