Italija uputila pretnje EU zbog migranata

Izvor: RTS, 24.Avg.2018, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija uputila pretnje EU zbog migranata

U Italiji je drugi čovek vlade Luiđi di Majo upozorio da bi njegova stranka "5 zvezdica" mogla glasati za obustavu finansiranja Evropske unije u 2019, ako se evropski partneri ne dogovore da prihvate migrante koji su trenutno blokirani na jednom brodu na Siciliji. Njih 150 i dalje čeka na iskrcavanje.
Brod "Dikioti" italijanske Obalske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << straže je već tri dana u sicilijanskoj luci. Posada je spasla 190 migranata, većinom iz Eritreje, sa pretrpanog broda prošle nedelje, a 16 migranata je zbrinuto zbog zdravstvenih problema. Maloletnicima je omogućeno da siđu sa broda.

Ministar unutrašnjih poslova Italije Salvini zakleo se da se nijedna noga neće spustiti na italijansko tlo, a pretnju je uputio i potpredsednik vlade.
"Od sada ćemo zauzeti čvrst stav prema Evropskoj uniji. Ako Unija bude i dalje opsednuta svojim stavovima i ne bude rezultata sa sastanka Evropske komisije o prihvatu migranata sa broda 'Dikioti', moja partija, '5 zvezdica' će biti za to da se ne uplaćuje 20 milijardi evra godišnje u budžet Evropske unije", rekao je Luiđi di Majo.
Na drugoj strani, delegacija italijanskog ombudsmana posetila je migrante i zaključila da im se nepravedno ne dopušta iskrcavanje sa broda.
EK: Pratićemo svoja pravila, ne pretnje
U međuvremenu, Evropska komisija saopštila je da će pratiti svoja pravila o migracijama, umesto da se povuče pred pretnjama Di Maja.
"Pronalazak rešenja za ljude na brodu je naš glavni prioritet. Na to smo fokusirani i mislimo da bi svi ostali trebalo da se fokusiranu na to. Nemojmo upirati prstom, rekao je portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterštajn, prenosi Rojters.
Poručio je da Evropska komisija verujemo da nekonstruktivni komentari, a kamoli pretnje, ne pomažu i neće dovesti bliže rešenju.
"Evropska unija je zajednica pravila i radi na osnovu pravila", dodao je Vinterštajn.
U Briselu je povodom tog pitanja održan sastanak kojem je prisustvovalo više od deset predstavnika država članica EU, uključujući predstavnike Italije, Nemačke, Francuske, Španije, Grčke, Malte, Austrije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija preti obustavom finansiranja EU zbog migranata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Avg.2018

Potpredsednik Vlade Italije Luiđi Di Majo rekao je da će zauzeti "čvrst stav" prema Evropskoj komisiji na sastanku u Briselu o raspoređivanju migranata sa broda u jednoj luci Sicilije. Di Majo je ponovio da je Rim spreman da suspenduje fondove EU zbog ovog slučaja. "Meki stav ne funkcioniše....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Migranti na brodu italijanske obalske straže štrajkuju glađu

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2018

Mnogi od 150 migranata koji su već devet dana zaglavljeni na brodu italijanske obalske straže u sicilijanskoj luci Kataniji, počeli su štrajk glađu, jer im vlasti Italije ne dozvoljavaju da napuste taj brod dok se ne odluči koja će ih zemlja EU prihvatiti..."Mogu da rade šta god veruju", naveo...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.