Erdogan: Švedska i Finska da ispune preuzeta obećanja; Nema sastanka dok se Micotakis ne pribere

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2022, 12:11

Erdogan: Švedska i Finska da ispune preuzeta obećanja; Nema sastanka dok se Micotakis ne pribere

Sporazum potpisan sa Finskom i Švedskom o ukidanju veta Turske na njihovo članstvo u NATO ne predstavlja kraj te priče i obavezuje ove nordijske zemlje da održe obećanje, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Nakon razgovora u Madridu pre dva dana, Erdogan i njegove finske i švedske kolege dogovorili su se o nizu bezbednosnih mera kojima ove dve nordijske zemlje treba da uzvrate za podršku Ankare, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rojters.

Obraćajući se novinarima po povratku sa samita NATO u Madridu, Erdogan je izjavio da nema potrebe da se žuri sa ratifikacijom postignutih dogovora u parlamentu pošto Ankara treba da najpre proceni da li su dve zemlje održale obećanja utvrđena memorandumom, uključujući izručenje osumnjičenih koje traži Turska.

Erdogan je istakao da bez odobrenja parlamenta Turske, sporazum neće stupiti na snagu.

On je dodao da sada zavisi od Švedske i Finske da li će ispuniti dogovoreno. "Lopta je sada u njihovom dvorištu", naveo je Erdogan.

Nema sastanka dok se Micotakis ne pribere

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da sastanak sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom nije moguć dok se grčki lider ne "sabere", prenosi Rojters.

"Neka se sabere. Sve dok se ne pribere, nije moguće da se sretnemo", rekao je Erdogan na povratnom letu sa samita NATO-a u Madridu, u trenutku kada su obnovljene tenzije između dve članice NATO-a i suseda, izvestila je televizija NTV.

Grčka i Turska su dugo bile u sukobu oko niza pitanja kao što su pomorske granice, prava za istraživanje i eksploataciju energenata u Egejskom moru,vazdušnog prostora, migranata i etnički podeljenog Kipra, podseća britanska agencija.

Tenzije su ponovo "buknule" tokom maja kada je Erdogan rekao da grčki premijer "više ne postoji" za njega, optužujući ga da pokušava da blokira prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj tokom posete Sjedinjenim Državama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Erdoan: Sporazum sa Finskom i Švedskom ne znači da je pitanje riješeno

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jul.2022

ANKARA - Sporazum koji je potpisan sa Finskom i Švedskom o ukidanju veta Turske na njihovo članstvo u NATO savezu obavezuje nordijske države da ispune svoja obećanja, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.