Srbija ispustila Poljake, poraz Orlova u poslednjoj sekundi

Izvor: Sportski Žurnal, 17.Jan.2013, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ispustila Poljake, poraz Orlova u poslednjoj sekundi

Srbija – Poljska 24:25 (13:11)
Dvorana: „Paviljon Princa Felipea“ u Saragosi. Gledalaca: 7.200. Sudije: Helbig i Gajpel (Nemačka). Sedmerci: Srbija 5 (4), Poljska 6 (4). Isključenja: Srbija 10, Poljska 6 minuta.
SRBIJA: Dragaš, Šešum, Vujin, Nikčević 3, Toskić 2, Stanić (18 odbrana, 2 sedmerca), M. Ilić 9 (4), Gajić, Prodanović 6, N. Ilić, Vučković, Mitrović, Zelenović 2, Stanković 1, Nenadić 1, Marsenić.
POLJSKA: Šmal (8 odbrana), Jaška 3, K. Lijevski 1, Bilecki 2, Barčak, Višnjevski 5, Vihari (5 odbrana, sedmerac), B. Jurecki 7(4), M. Lijevski 1, Sipržak, Grabarčik, Pržemislov, Kubištal 4, Špera, Oržehovski 5.
Reprezentacija Srbije je pala na do sada najtežem ispitu na Svetskom prvenstvu u Španiji.
U četvrtom kolu C grupe, Poljska je bila bolja uprkos tome što je naša reprezentacija 50 minuta imala vođstvo, ponekad i pet golova više.
Momir Ilić je povukao Orlove sa tri gola, pa je Srbija posle osam minuta vodila sa 4:2. Da u tim trenucima nije bilo golmana Slavomira Šmala, Poljaci bi imali i veći minus.
Održavali su Orlovi tih plus dva sve do 13. minuta, a raspoloženom Iliću pridružio se i Alem Toskić.
Tehničke greške u napadu onemogućile su Srbiji da se već tada odlepi na veću razliku, ali se to desilo između 14. i 23. minuta.
Pokretljiva odbrana 6–0 omogućila je nekoliko brzih kontri, Rajko Prodanović je vezao tri pogotka, a Darko Stanić „sputio zavesu“ ispred svog gola, pa je Srbija otišla na plus pet (12:7, 13:8). Čak i sa igračem manje, Orlovi nisu imali problema, kako u napadu tako i u odbrani.
Umalo da Srbija ode i na +6, ali je Petar Nenadić pogodio stativu.
Nakon desetak minuta furiozne igre, selektor Poljske Mihael Bigler je odlučio da promeni formaciju u defanzivi i sa 6–0 prešao na 5–1 sa flasterom na Iliću koji je do tada postigao šest golova.
To je urodilo plodom, pa u poslednjih pet minuta prvog poluvremena Poljaci prave seriju od 3:0 i odlaze na poluvreme sa podnošljivim minusom (13:11).
Imao je Ilić priliku da prekine post, ali je promašio sedmerac, kao i Robert Oržehovski na drugoj strani.
Stanić je na poluvremenu sakupio sjajnih 12 odbrana (dva sedmerca, dok je najviše problema srpskoj selekciji pravio je pomenuti Oržehovski sa četiri pogotka.
Na startu nastavka meča, Poljska je prišla na svega gol zaostatka posle dva vezana pogotka (14:13). Narednih nekoliko minuta igralo se gol za gol, dok nije na scenu stupio Nemanja Zelenović.
Za kratko vreme dva puta je zatresao mrežu protivnika, iznudio sedmerac i isključenje. Pridružio mu se Prodanović i Srbija je ponovo otišla na pristojnu distancu – 19:15 i 20:16 u 43. minutu.
Međutim, uporni Poljaci sa razigranim Bartošom Jureckim i Mihalom Kubištalom vezuju tri pogotka i opet dolaze na samo minus jedan (20:19) u 47. minutu.
Orlovi nisu imali rešenje u napadu, Stanić nije bio na nivou iz prvog poluvremena iako je „skinuo“ vrlo bitan zicer u 49. minutu kada su Poljaci imali priliku da izjednače.
Ipak, to se desilo minut kasnije, a nakon još jednog u nizu izblokiranih udaraca, Poljska je prvi put večeras povela – 22:21 u 51. minutu.
Na sreću po Srbiju, Stanić je došao sebi, vezao dve odbrane, ali su Poljaci sebično držali minimalno vođstvo.
Dva minuta pre kraja viđena je kontra Orlova od koje se većini navijača Srbije digla kosa na glavi, ali je Stanićevu asistenciju sa jedne noge, Nikčević uhvatio između dva Poljaka i doneo izjednačenje – 24:24, dva i po minuta pre kraja.
Nemački par sudija je tada pogubio konce. Prevideli su namerno udaranje Jaške, koji je posle faula nokautirao Zelenovića. Desni bek srpske selekcije nije mogao da nastavi meč.
Zatim su isključili Nenadića, čini se prestrogo, da bi prećutali igranje nogom Oržehovskog, posle kojeg je Stanić odbranio njegov pokušaj.
Na semaforu je pisalo 24:24, ostalo je minut i po do kraja, a Veselin Vuković je zatražio tajm–aut.
Usledio je napad Srbije. Sudije su podigle ruku, a Šmal kao panter odbranio šut Ilića.
Selektor Poljske je potom tražio minut odmora. Imao je protivnik Srbije 17 sekundi da dođe do pobede i u poslednjoj je došao.
Oržehovski je pobegao Nikčeviću i iz „mrtvog“ ugla savladao Stanića.
Sledeći meč Orlovi igraju u subotu od 20,15 protiv Slovenije. Ukoliko slave sa minimum dva gola razlike, u osminu finala će sa liderske pozicije u grupi.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Furija pregazila i Mađare

Izvor: Sportski Žurnal, 17.Jan.2013

Mađarska – Španija 22:28 (14:14). Dvorana: „Kaha Mahika“ u Madridu. Gledalaca: 10.500. Sudije: Krstič i Ljubič (Slovenija). Sedmerci: Mađarska 3 (0), Španija 1 (1). Isključenja: Mađarska 10, Španija 6 minuta.. MAĐARSKA: Tatai (13 odbrana), Seleši 1, Močai 2, Čažar 1, Ivančik 3, Harsanji...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.