Penzionisani general Đukić: Ne osećam se krivim za Peruću

Izvor: RTS, 13.Jul.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzionisani general Đukić: Ne osećam se krivim za Peruću

U splitskom Županijskom sudu počelo je suđenje penzionisanom general-majoru nekadašnje JNA Borislavu Đukiću, na kojem je rekao da se ne oseća krivim za rušenja brane Peruća 1993. tokom poslednjeg rata - za šta ga, inače, tereti hrvatska optužnica.
Optužnica Borislava Đukića tereti da je kao zapovednik 221. motorizovane brigade Devetog kninskog korpusa, nakon naredbe zapovednika korpusa i, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se navodi, srpske paravojske generala Ratka Mladića i Mile Novakovića, zajedno sa majorom Milanom Koricom, zapovednikom pogranične milicije SAO Krajine izdao komandu o rušenju brane sa 30 tona eksploziva.

Tvrdi se da je eksplozija prouzrokovala štetu od 90 miliona kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih 10 miliona tadašnjih nemačkih maraka.
Hrvatski mediji su preneli da je na optuženičku klupu u Splitu seo samo Đukić jer je Ratko Mladić u Hagu, Korica je nedostupan, a Novaković je preminuo prošle godine.
Đukić je odbio ponuđenog prevodioca sa hrvatskog jezika, rekavši da mu ne treba jer je u školi učio srpski.
Tužilaštvo je predložilo ispitivanje ukupno 28 svedoka, mahom se radi o srpskim i hrvatskim vojnicima i zaposlenima u bezbednosnim službama, kao i veštacima.
Očekuje se da će tokom suđenja biti čitani delovi ratnog dnevnika Ratka Mladića kojeg je splitskom sudu ustupio sud u Hagu.
S druge strane, Đukićeva odbrana osporava pravnu kvalifikaciju optužnice i činjenični opis.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

General major Ðukić se izjasnio da se ne osjeća krivim

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jul.2016

SPLIT - U splitskom Županijskom sudu danas je počelo suđenje penzionisanom general majoru nekadašnje JNA Borislavu Ðukiću na kojem se on izjasnio da se ne osjeća krivim za rušenja brane Peruča 1993. tokom poslednjeg rada za šta ga, inače, tereti hrvatska optužnica...Optužnica Ðukića tereti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.