Ratko Mladić
Ratko Mladić

Ratko Mladić rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići opština Kalinovik Republika Srpska je general i komandant Vojske Republike Srpske u periodu od 1992. do 1996. godine.
Bio je oficir Jugoslovenske narodne armije od 1965. godine do njenog raspada 1992. godine.
Tokom celog vojnog školovanja bio je jedan od najboljih oficira u svojoj klasi. Njegovo komandovanje i taktički potezi u bosanskom ratu danas se pominje na nastavama u američkim vojnim školama.

Otac Ratka Neđo bio je ubijen u blizini Ivan sedla od strane ustaša. Majka Stana je sama podizala kćer Milicu, sina Ratka i Milivoja. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, kao mali se razboleo od tifusa kao i njegova porodica preživeo je zahvaljujući italijanskim vojnicima koji su ga lečili. Nakon završene škole Mladić odlazi za Sarajevo gde je radio kao metalostrugar ubrzo napušta posao i odlazi za Beograd gde završava Vojnoindustrijsku školu u Zemunu.

Izabravši svoje životno zanimanje u JNA stupa 1961. godine na Vojnu akademiju. Sa odličnim uspehom završava školovanje i 1965. godine primljen je u aktivnu vojnu službu. Od 1976. godine pohađa centar visokih vojnih veština u beogradskom garnizonu na opštevojnom smeru. Vojnu akademiju SFRJ završio je 1978. godine sa neverovatnim uspehom kao prvi u klasi sa prosekom 9,57. Karijeru je započeo u Skoplju u trećoj armijskoj oblasti kao komandant 89. Pešadijskog puka.

Posle odličnog vladanja u vojsci dobija čin potpukovnika i pukovnika zatim radi kao načelnik odeljenja za nastavne poslove. 1991. godine premešten je za pomoćnika komandanta u komandi 52. korpusa u prištinskom garnizonu, za načelnika Odeljenja 9. korpusa u Kninu postavljen je polovinom 1991. godine i ubrzo dobija unapređenje u načelnika štaba 9. korpusa Vojnopomorske oblasti. Oktobra 1991. godine Predsedništvo SFRJ unapredilo je pukovnika Mladića u general majora. Aprila 1992. godine unapređen je u general potpukovnika a zatim i postavljen za načelnika štaba Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu. 12. maja 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske a Mladić je postavljen za komandanta glavnog štaba VRS i na tom mestu ostaje do 1996. godine.
Polovinom 1997. godine karijera Mladića se završava i po ukazu predsednice Biljane Plavšić smenjen je sa mesta štaba, pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Optužen je bio pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za genocid i druge zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i od 1996. godine nije bio dostupan javnosti. Optužnice su bile neosnovane bez dokaza pod pritiskom zapadnih struktura sve agencije su bile usmerene na kažnjavanju samo jedne strane i srpske vojske, danas se pojavljuje sve više dokaza da je agresija bila usmerena prema srpskoj strani sa razlogom da se Srbi proglase jedinim krivcima iako oni nisu na toj teritoriji započeli rat već branili svoju zemlju i narod pod komandom Ratka Mladića.

26. maja 2011. predsednik Srbije Boris Tadić je objavio da je general Mladić uhapšen, na snimcima se videlo teško stanje generala, uhapšen je u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Komandant vojske bosanskih Srba u toku rata u BiH general pukovnik Ratko Mladić po mišljenju srpskog naroda je heroj kakav se jednom rodi i takva će uspomena ostati na njega. Protesti povodom hapšenja generala su održani u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Palama, Višegradu, Zvorniku, Nevesinju, Trebinju i Bijeljini. Odluka vlade Republike Srpske se sprovodi u punom kapacitetu gde se haškim optuženicima novac uplaćuje mesečno u jednakim iznosima, presuda Mladiću treba biti izrečena krajem godine sa mnogo zastoja i neregularnosti u radu.

General Mladić je nosilac i dobitnik sledećih ordena: Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Orden narodne armije sa srebrnom zvezdom, Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima, i Orden bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 25.Jul.2017, 21:35

NA DANAŠNJI DAN PODIGNUTA OPTUŽNICA Mladića i Karadžića 22 godine juri pravda, a nema PRESUDE

NA DANAŠNJI DAN PODIGNUTA OPTUŽNICA Mladića i Karadžića 22 godine juri pravda, a nema PRESUDE

Od podizanja optužnice protiv ratnih lidera Republike Srpske Radovana Karadžića (72) i Ratka Mladića (74) danas se navršavaju tačno 22 godine, a njima još nije izrečena pravosnažna presuda za najstrašnije zločine.. Prvobitna optužnica podignuta je 25. jula, samo dve nedelje nakon zločina u Srebrenici, za koji su Međunarodni sud pravde i Haški tribunal u ranijim pravosnažnim presudama utvrdili da je genocid. Ta optužnica od 25. jula 1995. nije zadržala tačku za...

Detaljnije >>


Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jul.2017, 22:47

Uhapšen Poljak pod sumnjom da je podmetnuo požar kod Žanjica

Mladić iz Poljske uhapšen je danas pod sumnjom da je podmetnuo požar u uvali Žanjice, prenelisu crnogorski mediji.. Lists Vijesti nezvanično saznaje da je mladić iz Poljske priveden u stanicu policije u Herceg Novom pošto je primećen kako istrčava iz uvale Žanjice oko 14.30 nakon što je buknuo požar. Vijesti navode da su ga prijavili kupači, prema informacijama kojima raspolaže dežurni u Službi zaštite i spašavanja Ratko Radošević. Požar...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 13.Jul.2017, 19:45

Spas potražili u Srbiji, vraćeni Mladiću u ruke

Fond za humanitarno pravo optužio je tadašnje predstavnike vlasti, vojske i policije da su znali za sistematsko ubijanje srebreničkih muslimana u junu 1995....

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 13.Jul.2017

FHP: Srbija izbeglice iz Srebrenice vraćala direktno u smrt

Fond za humanitarno pravo optužio je tadašnje predstavnike vlasti, vojske i policije da su znali za sistematsko ubijanje srebreničkih muslimana u junu 1995. godine, ali da su uprkos tome, sve izbeglice koje su spas potražile u Srbiji, vratili nazad u ruke pripadnika trupa Ratka Mladića.. Izvor: N1info. Dokaze o tome objavili su u dosijeu "Deportacija izbeglica iz Srebrenice", na osnovu kojih podnose i krivičnu prijavu protiv osoba čija su imena u navedena u dostupnim...

Detaljnije >>

Izvor: Beta Video, 13.Jul.2017

Avdić: Mog oca je držao MUP Srbije a potom ga

Avdić: Mog oca je držao MUP Srbije a potom ga

BEOGRAD - Muhamed Avdić, sin nestalog Azema, rekao je da je tek u martu prošle godine od Haškog suda dobio prvi pisani trag iz policije Bajine bašte da mu je otac bio zarobljen u Srbiji 31. jula 1995. godine i istog dana predat Vojsci RS. ``Majka, sestra i ja smo se s njim...

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 12.Jul.2017, 10:46

Plakati sa likom MLADIĆA u centru Vranja

Plakati sa likom MLADIĆA u centru Vranja

Centar Vranja oblepljen je plakatima na kojima je lik haškog optuženika Ratka Mladića. Plakate je potpisala zabranjena organizacija “Obraz”, s porukom “Srbin”, pola na ćirilici, a pola na latinici, koja je štampana preko lika Ratka Mladića. Portparol Policijske uprave Vranje...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 11.Jul.2017, 19:56

"Srebrenica -- genocid nad Srbima" u Novom Sadu

Srebrenica -- genocid nad Srbima u Novom Sadu

Grupa od desetak muškaraca razvila je danas u centru Novog Sada transparent na kojem je ispisano da je u Srebrenici počinjen "genocid nad Srbima", te da je general Ratko Mladić "oslobodilac".. Foto: YouTube/screenshot. Danas je 22. godišnjica ubistva oko 8.000 muškaraca, staraca i dečaka muslimana u Srebrenici,a u memorijalnom centru u Potočarima je održana komemoracija. Komemoracija u Srebrenici: Bez načelnika Srbina.

Detaljnije >>