U Splitu počelo suđenje generalu Đukiću

Izvor: N1 televizija, 13.Jul.2016, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Splitu počelo suđenje generalu Đukiću

Suđenje penzionisanom general-majoru JNA Borislavu Đukiću počelo je danas u Županijskom sudu u Splitu. Đukić je optužen za rušenje brane Peruča početkom 1993. godine.

Đukić je početku suđenja izjavio da mu nije potreban prevodilac za hrvatski i latinicu.

"Učio sam srpski u školi i ne treba mi prevodilac ni za hrvatski, ni za latinicu. Ne osećam se kriv", rekao je penzionisani general-major na početku suđenja.

Tužilac Marina Matušan izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da će dokazati da je Đukić kao komandant brigade i pograničnih jedinica, zajedno sa Ratkom Mladićem, Miletom Novakovićem i Millanom Koricom, postavio i aktivirao 30 tona eksploziva TNT, što je dovelo do oštećenja brane, a potapanje šireg područja sliva Cetine sprečeno je naporima radnika Hrvatske elektroprivrede.

Tužilaštvo je predložilo 28 svedoka, pripadnika srpske i hrvatske vojske i bezbednosnih službi. Matušan je podsetila da je Mladić u pregovorima sa hrvatskom stranom pretio rušenjem brane, a među dokazima je i snimak Mladićevog naređenja da se to uradi.

Pred sudom će se čitati i delovi ratnog dnevnika Ratka Mladića, kojeg je ustupio Hag, a biće saslušani i veštaci.

Đukić se tereti da je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. kninskog korpusa, posle naredbe Ratka Mladića i Mileta Novakovića, zajedno sa majorom Milanom Koricom, komandantom pogranične milicije SAO Krajine, izdao naređenje o rušenju brane sa 30 tona eksploziva.

Hrvatski Indeks prenosi da se Đukuć jedini našao na optuženičkoj klupi jer je Mladić Hagu, Korica je nedostupan, a Novaković je umro prošle godine.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Penzionisani general Đukić: Ne osećam se krivim za Peruću

Izvor: RTS, 13.Jul.2016

U splitskom Županijskom sudu počelo je suđenje penzionisanom general-majoru nekadašnje JNA Borislavu Đukiću, na kojem je rekao da se ne oseća krivim za rušenja brane Peruća 1993. tokom poslednjeg rata - za šta ga, inače, tereti hrvatska optužnica. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.