Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jul.2016, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General major Ðukić se izjasnio da se ne osjeća krivim

SPLIT - U splitskom Županijskom sudu danas je počelo suđenje penzionisanom general majoru nekadašnje JNA Borislavu Ðukiću na kojem se on izjasnio da se ne osjeća krivim za rušenja brane Peruča 1993. tokom poslednjeg rada za šta ga, inače, tereti hrvatska optužnica.

Optužnica Ðukića tereti da je kao komandant 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa nakon naredbe komandanta korpusa i, kako se navodi, srpske paravojske generala Ratka Mladića i Mile Novakovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << zajedno sa majorom Milanom Koricom, komandantom pogranične milicije SAO Krajine izdao komandu o rušenju brane sa 30 tona eksploziva.

Tvrdi se da je eksplozija prouzrokovala štetu od 90 miliona kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih deset miliona tadašnjih njemačkih maraka.

Hrvatski mediji su prenijeli da je na optuženičku klupu u Splitu sjeo samo Ðukić je se Ratko Mladić u Hagu, Korica je nedostupan, a Novaković je preminuo prošle godine. Ðukić je odbio ponuđenog prevodioca sa hrvatskog jezika, rekavši da mu ne treba jer je u školi učio srpski.

Tužilaštvo je predložilo ispitivanje ukupno 28 svjedoka, mahom se radi o srpskim i hrvatskim vojnicima i zaposlenima u bezbjednosnim službama, kao i vještacima.

Očekuje se da će tokom suđenja biti čitai dijelovi ratnog dnevnika Ratka Mladića kojeg je splitskom sudu ustupio sud u Hagu.

S druge strane Ðukićeva odbrana osporava pravnu kvalifikaciju optužnice i činjenični opis. General major Ðukić se izjasnio da se ne osjeća krivim.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

General major Đukić se izjasnio da se ne oseća krivim

Izvor: Blic, 13.Jul.2016

U splitskom Županijskom sudu danas je počelo suđenje penzionisanom general majoru nekadašnje JNA Borislavu Đukiću na kojem se on izjasnio da se ne oseća krivim za rušenja brane Peruča 1993. godine za šta ga, inače, tereti hrvatska optužnica...Optužnica Đukića tereti da je kao zapovednik...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.