Zasto ce Nadal da pobedi Novaka a zasto ce Novak da pobedi Nadala

Izvor: medio.rs, 03.Jun.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasto ce Nadal da pobedi Novaka a zasto ce Novak da pobedi Nadala

Teniski stručnjaci predviđali su ishod najvećeg četvrtfinala u istoriji Gren slema za zvanični sajt Rolan Garosa *Jedan je naklonjen Đokoviću, drugi Nadalu

Na zvaničnom sajtu Rolan Garosa izašli su tekstovi u kome dva različita autora iznose mišljenje o ishodu ”finala pre finala” četvrtfinalnog meča između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Met Trolop slobodni novinar koji piše autorske tekstove za zvanične sajtove Gren slem >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << turnira prednost daje Nadalu. Prenosimo njegov tekst za zvaničnog sajta Rolan Garosa.

ZAŠTO ĆE NADAL DA POBEDI NOVAKA?

Rafael Nadal će da pobedi Novaka Đokovića u četvrtfinalu Rolan Garosa 2015. godine – počinje on tekst.

To možda ide protiv logike, trenutne forme i razmišljanja većine svetskih teniskih analitičara – ali ne mogu a da ne kažem da imam neobjašnjiv osećaj pred ovaj meč, možda i najiščekivaniji na Gren slemu u skorijoj istoriji.

Foto: Tanjug/Ap

I ranije smo postavljali slično pitanje kada su u pitanju predviđanja za Đokovićeve šanse protiv devetostrukog šampiona Rolan Garosa. Da li je ovo godina kada će kralj šljake biti svrgnut sa trona. Svaki put, Nadal je na ta pitanja odgovarao sa glasno ”ne”.

Nadal ima savršen skor od 6:0 protiv Đokovića u Parizu. To je možda iznenađujuća statistika, s obzirom na to da je Đoković pokazao da može da pobedi Španca na šljaci u više navrata. Novak je dva puta pobeđivao Nadala u Rimu. Dva puta u Monte Karlu. Jednom u Madridu. I to nisu bili nebitni mečevi – već na  Mastersima iz serije 1000 i najčešće u finalu.

Foto: Tanjug/AP

Ipak, Srbin nikada nije bio u stanju pobedi Nadala na Otvorenom prvenstvu Francuske. Iz više razloga.

Nadal je drugačija životinja u mečevima koji se igraju do pet setova. To je nešto što Đoković ne može oseti tokom Masters turnira. Tokom pet setova, Nadal ima vremena da se oporavi posle sporog starta, i samopouzdanje kod njega raste kako meč duže traje.

Đoković može da bude spreman i psihički i fizički, ali on je ”venuo” u prošlosti u mečevima ovakve vrste protiv njegovog zakletog rivala – setite se kako je to izgledalo dok se borio sa toplotom i vlažnošću već u trećem setu u prošlogodišnjem finalu?

Foto: AP/Tanjug

Šljaka u Parizu, takođe, je nešto što Nadalu ovde odgovara više nego na bilo kom turniru. Sa visokim odskokom loptice o podlogu, kao da je pravljena po meri Nadala za njegove čuvene top-spin udarce, jer podloga odlično reaguje na njih.

Čak i neko ko ima dobar tajming, balans i anticipaciju kao što ih ima Đoković, mora da se satima bori sa udaranjem loptice iznad visine ramena. To je iscrpljujuće.

Sve su to razlozi zašto je samo jedan čovek pobedio Nadala u Parizu. To je devet titula u 10 godina, i neverovatni niz pobeda od 70:1 na ovom turniru. To donosi prilično veliki rezervoar samopouzdanja koji Rafa može da izvuče.

Foto: AP/Darko Vojinović

Pošto niko nije uspeo da pobedi Nadala ovde poslednjih 5 godina, a trenutno je u formi, deluje spreman fizički, ima samopouzdanja i motivisan je kao i uvek. Zašto bi se to promenilo sada? – zaključuje autor teksta na zvaničnom sajtu turnira, koji je naklonjen Rafelu Nadalu.

Foto: Tanjug/AP

ZAŠTO ĆE NOVAK DA POBEDI NADALA?

Kada je u pitanju tekst koji je naklonjen Novaku Đokoviću, autor teksta je novinarka koja je teniski stručnjak, Kejt Baterzbi.

Ona ističe da Nadal ove godine nije u prepoznatljivoj formi na šljaci u kakvoj je bio svih prethodnih godina kada je osvajao titulu u Parizu. To uslovljava i manjak samopouzdanja kod Španca.

Čak i kada je bio u najboljoj formi, igrao je sa Đokovićem mečeve u kojima su šanse bile 50:50. Sada je situacija drugačija i Novak je u znatno boljoj formi i igra tenis za klasu iznad svih ostalih tenisera sveta.

Foto: AP/Tanjug

Ona ističe i da će bitan faktor biti vremenski uslovi. Nadalu odgovara da bude što toplije i da bude suvo. Takvo vreme se u Parizu očekuje za polufinalne mečeve.

Petak je idealan za Nadalovu igru, ali sreda? Ne baš. Neće biti previše toplo kada Novak Đoković bude sa druge strane mreže.

Takođe, ona ističe Nadalov govor pred meč, u kom nije previše uverljiv, u kome govori da je cilj da se vrati u formu posle oporavka od povrede i da ovo nije meč u kome može da izgubi sve, već i da u slučaju poraza ima naredne ciljeve za dalju karijeru.

Foto: AP/Tanjug

Kejt zaključuje da je 2015. godina drugačija u odnosu na ostale kada je Đoković gubio od Nadala u Parizu. Navodi da je on favorit i da igra superiorno u odnosu na sve ostale tenisere na planeti. Potrebno mu je samo da bude fokusiran i Nadalu ovoga puta neće pomoći eliksir vazduha sa Rolan Garosa. Đoković je jednostavno previše dobar – zaključuje ona.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na medio.rs...






Povezane vesti

Pozdrav pre meča - Nole nasmejan, Nadal kao da mu nije rođendan! (video)

Izvor: Sportske.net, 03.Jun.2015

Kamere na Rolan Garosu zabeležile su prvi današnji susret Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, uoči meča koji treba da počne za manje od sat vremena...Kao što se vidi na snimku, Novak deluje znatno raspoloženije od Španca, iako Nadal danas slavi 29. rođendan....

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.