Prokuplje se zadužuje 2,5 miliona evra, ali kažu - sve je u interesu Prokupčana

Izvor: JužneVesti.com, 12.Apr.2024, 16:31

Prokuplje se zadužuje 2,5 miliona evra, ali kažu - "sve je u interesu Prokupčana"

Na hitnoj sednici Skupštine za koju opozicija tvrdi da je nezakonita jer je zakazana u roku kraćem od 24 sata, odbornička većina koju predvode naprednjaci u koaliciji sa socijalistima i Zavetnicima, usvojila je odluku o kreditnom zaduženju Grada za 285 miliona dinara ili skoro 2,5 miliona evra za, kako je obrazloženo, kapitalne projekte. Opozicioni odbornici Srbije protiv nasilja glasali su protiv podizanja kredita, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dok su odbornici koalicije POKS-DSS bili uzdržani.

Obrazlažući odluku o neophodnosti podizanja kredita, gradonačelnik Miroslav Antović je rekao da se radi o zaduženju koje je u interesu građana Prokuplja i da će oni imanti najveću korist od toga.Antović kaže da je podizanje kredita u interesu građana; Foto: Grad Prokuplje

Radi se o kreditu kojim će se pokriti finansiranje kapitalnih projekata koje je Grad Prokuplje započeo u ovoj, a nastaviće i narednih godina. Novac od kredita će se upotrebiti za finansiranje projekata koji su važni za građane, od rekonstrukcije i uređenja ulica Arsenija Čarnojevića i Milena Jovanovića za koje je opredeljeno 105 miliona, rekonstrukcije i dogradnje osnovnih škola “Ratko Pavlović Ćićko” i “9. oktobar” sa 11 miliona dinara, usluge stručnog nadzora za medicinski centar od 25 miliona dinara, za sistem video-nadzora 59 miliona, sanaciju deponije “Dunek” sa 60 miliona i otkup zadužbine “Savićevac” za koju je od ovog kredita planirano 25 miliona dinara - pojasnio je gradonačelnik Antović.

Kaže da je za kredit tražena i dobijena saglasnost Ministarstva finansija i da bi u slučaju neuzimanja kredita bilo ugroženo funkcionisanje grada, te da bi za određene projekte morali da plaćaju dodatne kazne i penale.

Da je kredit nužno zlo i da gradska vlast ne čini dobru uslugu građanima koje zadužuje milionskim iznosima, ukazivali su odbornici okupljeni u koaliciji Srbija protiv nasilja, koji su naglasili da se ovim stavlja katanac na vrata Gradske kuće, te da se radi o najgoroj vlasti u istoriji Prokuplja koja je sve rasprodala i koncesiono izdala privatniku.Opozicija glasala protiv podizanja kredita

Ovo zaduživanje nas vodi u još veće finansijske poteškoće od ovih koje sada ima lokalna vlast. Trenutno Prokuplje ne može da zadovolji ni tekuću likvidnost, već se to postiže državnim subvencijama, što govori o težini finansijskog kraha u budžetu Prokuplja. Odluke donose nestručni ljudi koji se kriju iza vladajuće većine i smatram da će ovo dodatno urušiti finansijsku stabilnost. Mi, sem navedenih cifara za konkretne projekte, ne znamo ništa o razlozima zaduživanja, kredit od 285 miliona se podiže na osnovu obrazloženja napisanog na jednom listu papira. To samo govori o nestručnom rukovođenju grada i bacanju para na razne naprednjačke ideje koje plaćaju građani, a od kojih imaju korist samo pojedinci - rekao je Milomir Andrić, odbornik Srbije protiv nasilja.

Dodaje da sumnja da je kreditno zaduženje u stvari posledica pokrivanja rupa i potrošenog novca u vreme kampanje za izbore koji su održani 17. decembra prošle godine, te da će opozicija pratiti tok novca u narednom periodu i kako će se trošiti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.