Srpska Napredna Stranka
Srpska Napredna Stranka

Srpska napredna stranka je nastala u septembru 2008. godine prvo kao poslanički klub Napred Srbijo u skupštini Srbije sa 17 bivših poslanika Srpske radikalne stranke.
Dotadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić je 5. septembra 2008. godine podneo ostavku na tu funkciju i funkciju šefa poslaničke grupe, nakon njegovog sukoba sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem.

Nikolić je izjavio da će radikali u skupštini Srbije podržati usvajanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji što je naišlo na otpor Šešelja i većine poslanika Srs. Nikoliću se u skupštini Srbije pridružio 21 poslanik Srs i tada je formiran novi klub Napred Srbijo. Novoj stranci uskoro je pristupio i generalni sekretar Srs Aleksandar Vučić. Osnivačka skupština stranke održana je 21. oktobra 2008. godine. Na skupštini je Nikolić izabran za predsednika stranke, a Aleksandar Vučić za zamenika predsednika.

Srpska napredna stranka se u narednom periodu pozicionirala kao jedna od najjačih političkih opcija u zemlji, a snagu je potvrdila na lokalnim vanrednim izborima održanim u nekoliko gradova i opština u Srbiji. Sns je u novembru 2010. godine potpisala sporazum o saradnji sa Novom Srbijom i Pokretom Socijalista. Te stranke su održale velike mitinge u februaru i aprilu 2011. godine u Beogradu. Na poslednjem Tomislav Nikolić je objavio da će prestati da uzima vodu i hranu sve dok predsednik Srbije ne raspiše izbore. Njegov zahtev nije prihvaćen a Nikolić je protest prekinuo nakon osam dana.

U maju 2012. godine održani su prevremeni parlamentarni i predsednički izbori. Koalicija stranaka okupljena oko Sns osvojila je 24,04 odsto glasova i 73 poslanika na parlamentarnim izborima, a na predsedničkim izborima Tomislav Nikolić je pobedio Borisa Tadića i postao novi predsednik Srbije. Novu vladu u julu 2012. godine formirali su Sns, Sps i Urs. Nikolić je 24. maja 2012. godine podneo ostavku na mesto predsednika Sns i iščlanio se iz stranke.
Posle ostavke Tomislava Nikolića za v.d predsednika postavljen je Aleksandar Vučić, koji je zvanično za predsednika stranke izabran na vanrednoj izbornoj skupštini održanoj 29. septembra 2012. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u martu 2014. godine koalicija okupljena oko Sns osvojila je većinu od 48,35 odsto glasova sa 158 poslaničkih mesta, a Aleksandar Vučić postao je predsednik vlade Srbije. Srpska napredna stranka je politička stranka demokratskog centra koja okuplja nekadašnje članove Srpske radikalne stranke koji su stali uz bivšeg zamenika predsednika Tomislava Nikolića nakon njegovog sukoba s Vojislavom Šešeljem. Stranka je nastala u septembru 2008. godine, prvo kao poslanički klub skupštine Srbije pod nazivom napred Srbijo, u koji je ušlo pored Tomislava Nikolića i 17 poslanika iz Srs koji su posle nemira izbačeni iz stranke. Tomislav Nikolić je posle odlaska Vojislava Šešelja u Hag, postao prvi čovek Srpske radikalne stranke.

Dva puta je bio kandidat Srs na predsedničkim izborima 2004. i 2008. koje je oba u drugom krugu gubio od Borisa Tadića. Odnosi između Nikolića i Šešelja su se pogoršali tokom 2008. godine. Sukob između njih dvojice je izašao u javnost nakon Nikolićeve izjave da će radikali u narodnoj skupštini republike Srbije glasati za usvajanje sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Što je naišlo na otpor Šešeljevih pristalica i razdor među kolegama u dve struje.

Tomislav Nikolić je sa svojim pristalicama oktobra registrovao Srpsku naprednu stranku a 21. oktobra je održana i osnivačka skupština u Sava centru.
Ime Srpska napredna stranka je nosila i jedna od najjačih stranaka iz vremena Kraljevine Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 23:27

Malović domaćin Đuriću, iz Šapca zatražen "monolitan stav"

Malović domaćin Đuriću, iz Šapca zatražen monolitan stav

Potpredsednik GO SNS Marko Đurić izjavio je tokom posete Gradskom odboru stranke da je važno da Šabac ima dobar odnos sa republičkom vlašću. On je istakao da u ovome trenutku nije slučaj.

Detaljnije >>


Izvor: B92, 16.Okt.2018, 23:26

SzS: REM je jedan od odbora SNS; Zekićeva: Čist fašizam

SzS: REM je jedan od odbora SNS; Zekićeva: Čist fašizam

Lideri Saveza za Srbiju ocenili su da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) postalo "jedan od odbora Srpske napredne stranke".. Naveli su i da su ljudi koji ga čine "odgovorni za medijski mrak u Srbiji". Predsedavajući Predsedništva tog opozicionog bloka tokom oktobra Janko Veselinović kazao je novinarima ispred sedišta REM-a u Beogradu da to telo ne radi svoj posao i da su se stekli uslovi da Savez za Srbiju zatraži hitnu promenu takvog stanja i punu primenu...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2018, 22:50

Đurić: Jedinstven stav neophodan za snažniju državu

Đurić: Jedinstven stav neophodan za snažniju državu

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Ðurić izjavio je danas tokom posete Gradskom odboru stranke da je važno da Šabac ima dobar odnos sa republičkom vlašću, što u ovome trenutku, primetio je, nije slučaj.. - Moramo da imamo monolitan i jedinstven stav i snažniju državu, jer samo takva država ima kapacitet da brani nacionalne interese na Kosovu i Metohiji i osigura uslove za razvoj i prosperitetniju budućnost - rekao je Ðurić, napominjući da...

Detaljnije >>

Izvor: JuznaSrbija.info, 16.Okt.2018, 22:34

Niški naprednjaci protiv laži i medijskog pritiska na "Simonijski orkestar" zbog naovdne organizacije tribine "Saveza za Srbiju"

Niški naprednjaci protiv laži i medijskog pritiska na Simonijski orkestar zbog naovdne organizacije tribine Saveza za Srbiju

"Povodom pokušaja podmetanja neistina od strane predstavnika takozvane ujedinjene opozicije, a u vezi sa organizovanjem tribine čelnika “Saveza za Srbiju” u Nišu, navodno zakazane za petak, 19. oktobra, u 18 sati, u sali Niškog simfonijskog orkestra, GrO SNS Niš izražava gnušanje prema politici laži, vređanja i medijskog pritiska, koju predstavnici tog političkog bloka primenjuju prema jednoj gradskoj ustanovi kulture", piše u saopštenju dostavljeno medijima..

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 16.Okt.2018, 22:32

Na utakmici protiv „Zvezde“ (ne)poželjni gradonačelnik i sportski većnik iz redova SNS

Na utakmici protiv „Zvezde“ (ne)poželjni gradonačelnik i sportski većnik iz redova SNS

„Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i gradski većnik za sport Nenad Đorđević moraće da kupe karte da bi gledali susret u Kupu Srbije između Dinama i Crvene zvezde, jer dok sam ja predsednik kluba, za njih dvojicu nema mesta u loži“...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 16.Okt.2018, 22:32

REM kao ogranak SNS-a odgovoran za medijski mrak

REM kao ogranak SNS-a odgovoran za medijski mrak

Lideri Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Borko Stefanović, Milan Stamatović i Nebojša Zelenović, predvođeni predsedavajućim Jankom Veselinovićem,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Okt.2018, 21:26

OTKRIVAMO Nikolić okuplja nezadovoljne naprednjake i opozicionare, ide po Srbiji sa samo jednom PORUKOM

Nekadašnji predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić pokušava da se aktivira u politici i preuzme deo članstva i nezadovoljnih funkcionera SNS, saznaje nezvanično “Blic”.

Detaljnije >>