Srpska Napredna Stranka
Srpska Napredna Stranka

Srpska napredna stranka je nastala u septembru 2008. godine prvo kao poslanički klub Napred Srbijo u skupštini Srbije sa 17 bivših poslanika Srpske radikalne stranke.
Dotadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić je 5. septembra 2008. godine podneo ostavku na tu funkciju i funkciju šefa poslaničke grupe, nakon njegovog sukoba sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem.

Nikolić je izjavio da će radikali u skupštini Srbije podržati usvajanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji što je naišlo na otpor Šešelja i većine poslanika Srs. Nikoliću se u skupštini Srbije pridružio 21 poslanik Srs i tada je formiran novi klub Napred Srbijo. Novoj stranci uskoro je pristupio i generalni sekretar Srs Aleksandar Vučić. Osnivačka skupština stranke održana je 21. oktobra 2008. godine. Na skupštini je Nikolić izabran za predsednika stranke, a Aleksandar Vučić za zamenika predsednika.

Srpska napredna stranka se u narednom periodu pozicionirala kao jedna od najjačih političkih opcija u zemlji, a snagu je potvrdila na lokalnim vanrednim izborima održanim u nekoliko gradova i opština u Srbiji. Sns je u novembru 2010. godine potpisala sporazum o saradnji sa Novom Srbijom i Pokretom Socijalista. Te stranke su održale velike mitinge u februaru i aprilu 2011. godine u Beogradu. Na poslednjem Tomislav Nikolić je objavio da će prestati da uzima vodu i hranu sve dok predsednik Srbije ne raspiše izbore. Njegov zahtev nije prihvaćen a Nikolić je protest prekinuo nakon osam dana.

U maju 2012. godine održani su prevremeni parlamentarni i predsednički izbori. Koalicija stranaka okupljena oko Sns osvojila je 24,04 odsto glasova i 73 poslanika na parlamentarnim izborima, a na predsedničkim izborima Tomislav Nikolić je pobedio Borisa Tadića i postao novi predsednik Srbije. Novu vladu u julu 2012. godine formirali su Sns, Sps i Urs. Nikolić je 24. maja 2012. godine podneo ostavku na mesto predsednika Sns i iščlanio se iz stranke.
Posle ostavke Tomislava Nikolića za v.d predsednika postavljen je Aleksandar Vučić, koji je zvanično za predsednika stranke izabran na vanrednoj izbornoj skupštini održanoj 29. septembra 2012. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u martu 2014. godine koalicija okupljena oko Sns osvojila je većinu od 48,35 odsto glasova sa 158 poslaničkih mesta, a Aleksandar Vučić postao je predsednik vlade Srbije. Srpska napredna stranka je politička stranka demokratskog centra koja okuplja nekadašnje članove Srpske radikalne stranke koji su stali uz bivšeg zamenika predsednika Tomislava Nikolića nakon njegovog sukoba s Vojislavom Šešeljem. Stranka je nastala u septembru 2008. godine, prvo kao poslanički klub skupštine Srbije pod nazivom napred Srbijo, u koji je ušlo pored Tomislava Nikolića i 17 poslanika iz Srs koji su posle nemira izbačeni iz stranke. Tomislav Nikolić je posle odlaska Vojislava Šešelja u Hag, postao prvi čovek Srpske radikalne stranke.

Dva puta je bio kandidat Srs na predsedničkim izborima 2004. i 2008. koje je oba u drugom krugu gubio od Borisa Tadića. Odnosi između Nikolića i Šešelja su se pogoršali tokom 2008. godine. Sukob između njih dvojice je izašao u javnost nakon Nikolićeve izjave da će radikali u narodnoj skupštini republike Srbije glasati za usvajanje sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Što je naišlo na otpor Šešeljevih pristalica i razdor među kolegama u dve struje.

Tomislav Nikolić je sa svojim pristalicama oktobra registrovao Srpsku naprednu stranku a 21. oktobra je održana i osnivačka skupština u Sava centru.
Ime Srpska napredna stranka je nosila i jedna od najjačih stranaka iz vremena Kraljevine Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 19.Feb.2019, 15:02

Požarevac: Saša Valjarević napustio SPS i postao član SNS-a

Požarevac: Saša Valjarević napustio SPS i postao član SNS-a

Saša Valjarević, viđeniji član požarevačkih socijalista, napustio je u ponedeljak, 11. februara, SPS i pristupio Srpskoj naprednoj...

Detaljnije >>


Izvor: PrviPrviNaSkali.com, 19.Feb.2019, 14:44

Nekad u LDP protiv SNS, sada u kabinetu premijerke

Nekad u LDP protiv SNS, sada u kabinetu premijerke

2019.Novi savetnik premijerke bivsi portparol LDP 2014.cedisti osnivaju Reformski savet 2013.LDP - Mladen Basic na Skupstini Gradskog odbora LDP...

Detaljnije >>

Izvor: SandzakPress.net, 19.Feb.2019, 13:45

Vučić u petak dolazi u Sandžak?

Vučić u petak dolazi u Sandžak?

Srbijanski predsjednik i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić će u petak, 22. februara posjetiti Novi Pazar i Tutin, nezvanično je potvrđeno za SNews. Još nije poznato da li će posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru i Tutinu biti u okviru kampanje “Budućnost Srbije”. “Vučić će u petak posjetiti gradsku upravu Novog Pazara, a boraviće i u Tutinu. Sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihadom Biševcem...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 19.Feb.2019, 11:38

Jeremić: Nema izbora pod postojećim uslovima; ne trebaju mi funkcije

Jeremić: Nema izbora pod postojećim uslovima; ne trebaju mi funkcije

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić izjavio je da "neće biti nikakvih vanrednih izbora", jer će protesti širom Srbije nastaviti da rastu, a da će opozicija pobediti na izborima "kada ih jednom bude".Jeremić je u intervjuu današnjem izdanju lista "Danas" rekao da je siguran da je predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić "slagao, kao što laže i sve drugo", kada je na pitanje da li je razgovarao sa nekim iz Saveza za Srbiju odgovorio da su postojali...

Detaljnije >>

Izvor: JužneVesti.com, 19.Feb.2019, 10:46

“SNS ofrlje” - nova akcija nezadovoljnih Nišlija i novih 9 “SNS rupa”

“SNS ofrlje” -  nova akcija nezadovoljnih Nišlija i novih 9 “SNS rupa”

Pored još 9 rupa koje su nazvali po Srpskoj naprednoj stranci, nezadovoljne Nišlije okupljene u grupi “Niški...

Detaljnije >>

Blog: NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS, 19.Feb.2019, 10:35

Nenadić: SNS morao da vrati deo poklona

Pre nego što je primila donaciju u vidu prostorija u koje je smestila beogradsku centralu, Srpska napredna stranka (SNS) je trebalo da proveri da...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 19.Feb.2019, 10:28

POLOMIĆEMO TI RUKE I NOGE! Jeremićev pulen Nikola Jovanović pretio odborniku SNS Ivanu Tešiću!

POLOMIĆEMO TI RUKE I NOGE! Jeremićev pulen Nikola Jovanović pretio odborniku SNS Ivanu Tešiću!

Rekao mi je da se osvrćem kad krenem po hleb, tvrdi naprednjak iz Pančeva

Detaljnije >>