Srpska Napredna Stranka
Srpska Napredna Stranka

Srpska napredna stranka je nastala u septembru 2008. godine prvo kao poslanički klub Napred Srbijo u skupštini Srbije sa 17 bivših poslanika Srpske radikalne stranke.
Dotadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić je 5. septembra 2008. godine podneo ostavku na tu funkciju i funkciju šefa poslaničke grupe, nakon njegovog sukoba sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem.

Nikolić je izjavio da će radikali u skupštini Srbije podržati usvajanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji što je naišlo na otpor Šešelja i većine poslanika Srs. Nikoliću se u skupštini Srbije pridružio 21 poslanik Srs i tada je formiran novi klub Napred Srbijo. Novoj stranci uskoro je pristupio i generalni sekretar Srs Aleksandar Vučić. Osnivačka skupština stranke održana je 21. oktobra 2008. godine. Na skupštini je Nikolić izabran za predsednika stranke, a Aleksandar Vučić za zamenika predsednika.

Srpska napredna stranka se u narednom periodu pozicionirala kao jedna od najjačih političkih opcija u zemlji, a snagu je potvrdila na lokalnim vanrednim izborima održanim u nekoliko gradova i opština u Srbiji. Sns je u novembru 2010. godine potpisala sporazum o saradnji sa Novom Srbijom i Pokretom Socijalista. Te stranke su održale velike mitinge u februaru i aprilu 2011. godine u Beogradu. Na poslednjem Tomislav Nikolić je objavio da će prestati da uzima vodu i hranu sve dok predsednik Srbije ne raspiše izbore. Njegov zahtev nije prihvaćen a Nikolić je protest prekinuo nakon osam dana.

U maju 2012. godine održani su prevremeni parlamentarni i predsednički izbori. Koalicija stranaka okupljena oko Sns osvojila je 24,04 odsto glasova i 73 poslanika na parlamentarnim izborima, a na predsedničkim izborima Tomislav Nikolić je pobedio Borisa Tadića i postao novi predsednik Srbije. Novu vladu u julu 2012. godine formirali su Sns, Sps i Urs. Nikolić je 24. maja 2012. godine podneo ostavku na mesto predsednika Sns i iščlanio se iz stranke.
Posle ostavke Tomislava Nikolića za v.d predsednika postavljen je Aleksandar Vučić, koji je zvanično za predsednika stranke izabran na vanrednoj izbornoj skupštini održanoj 29. septembra 2012. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u martu 2014. godine koalicija okupljena oko Sns osvojila je većinu od 48,35 odsto glasova sa 158 poslaničkih mesta, a Aleksandar Vučić postao je predsednik vlade Srbije. Srpska napredna stranka je politička stranka demokratskog centra koja okuplja nekadašnje članove Srpske radikalne stranke koji su stali uz bivšeg zamenika predsednika Tomislava Nikolića nakon njegovog sukoba s Vojislavom Šešeljem. Stranka je nastala u septembru 2008. godine, prvo kao poslanički klub skupštine Srbije pod nazivom napred Srbijo, u koji je ušlo pored Tomislava Nikolića i 17 poslanika iz Srs koji su posle nemira izbačeni iz stranke. Tomislav Nikolić je posle odlaska Vojislava Šešelja u Hag, postao prvi čovek Srpske radikalne stranke.

Dva puta je bio kandidat Srs na predsedničkim izborima 2004. i 2008. koje je oba u drugom krugu gubio od Borisa Tadića. Odnosi između Nikolića i Šešelja su se pogoršali tokom 2008. godine. Sukob između njih dvojice je izašao u javnost nakon Nikolićeve izjave da će radikali u narodnoj skupštini republike Srbije glasati za usvajanje sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Što je naišlo na otpor Šešeljevih pristalica i razdor među kolegama u dve struje.

Tomislav Nikolić je sa svojim pristalicama oktobra registrovao Srpsku naprednu stranku a 21. oktobra je održana i osnivačka skupština u Sava centru.
Ime Srpska napredna stranka je nosila i jedna od najjačih stranaka iz vremena Kraljevine Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 16.Maj.2022, 21:02

Đilas: Na novim izborima opozicija će pobediti sa još većom razlikom

Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da će raspisati izbore u Beogradu kad to opozicija bude želela, ali je i upozorio da će na njima opozicione partije još “ubedljivije izgubiti”. Dragan...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Maj.2022, 20:57

Vučević: Po pitanju sankcija Rusiji treba podržati Vučića i ne otežavati mu odluku

Potpredsednik Srpske napredne stranke Vučević izjavio je da po pitanju uvodjenja sankcija Rusiji treba podržati Aleksandra Vučića i da niko...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Maj.2022, 20:29

TRI SCENARIJA ZA BEOGRAD Rezultati izbora su konačno poznati, ali se osim toga više NIŠTA NE ZNA

Više od mesec dana nakon beogradskih izbora Gradska izborna komisija (GIK) objavila je konačne rezultate prema...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2022, 20:13

VUČEVIĆ: Predsednik Vučić, male države na brdovitom Balkanu, odoleva priticima, ali nož je blizu grla već 80 dana!

VUČEVIĆ: Predsednik Vučić, male države na brdovitom Balkanu, odoleva priticima, ali nož je blizu grla već 80 dana!

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević izjavio je gostujući na televiziji B92 o ogromnom broju lažnih dojava o bombama da sa pozicije koju vodi nema dovoljno informacija, ali ističe da mu sve deluje kao deo organizovane akcije koja mu kako je rekao miriše da dolazi od dođe spolja ali da je svakako reč o pokušaj unošenja nemira, destabilizacije države.. Dojave o bombama nisu slučajne, ovo je pitanje za bezbednosne strukture. - U Novom...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 16.Maj.2022, 18:59

Lutovac: Nijedan budući partner SNS-a neće pomoći da nova Vlada bude proevropska

Lutovac: Nijedan budući partner SNS-a neće pomoći da nova Vlada bude proevropska

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je danas da nijedan partner koji sa Srpskom naprednom strankom (SNS) bude formirao novi saziv Vlade Srbije, "neće učiniti da ta Vlada bude proevropska"."Nema proevropske Vlade sa SNS-om, jer oni nisu proevropski orijentisani. Oni to koriste samo za svoje potrebe, da bi isporučivali ono što se od njih očekuje na Zapadu i glume pluralizam i dijalog samo kada im odgovara", rekao je Lutovac u emisiji "Pravi ugao" na Radio-televiziji Vojvodine.On...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 16.Maj.2022, 18:41

Lutovac: Nijedan budući partner SNS-a neće pomoći da nova Vlada bude proevropska

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je danas da nijedan partner koji sa Srpskom naprednom...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 16.Maj.2022, 17:57

Vučević: Po pitanju sankcija Rusiji treba podržati Vučića i ne otežavati mu odluku

Potpredsednik Srpske napredne stranke Vučević izjavio je da po pitanju uvođenja sankcija Rusiji treba podržati Aleksandra Vučića i da niko...

Detaljnije >>