Srpska Napredna Stranka
Srpska Napredna Stranka

Srpska napredna stranka je nastala u septembru 2008. godine prvo kao poslanički klub Napred Srbijo u skupštini Srbije sa 17 bivših poslanika Srpske radikalne stranke.
Dotadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić je 5. septembra 2008. godine podneo ostavku na tu funkciju i funkciju šefa poslaničke grupe, nakon njegovog sukoba sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem.

Nikolić je izjavio da će radikali u skupštini Srbije podržati usvajanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji što je naišlo na otpor Šešelja i većine poslanika Srs. Nikoliću se u skupštini Srbije pridružio 21 poslanik Srs i tada je formiran novi klub Napred Srbijo. Novoj stranci uskoro je pristupio i generalni sekretar Srs Aleksandar Vučić. Osnivačka skupština stranke održana je 21. oktobra 2008. godine. Na skupštini je Nikolić izabran za predsednika stranke, a Aleksandar Vučić za zamenika predsednika.

Srpska napredna stranka se u narednom periodu pozicionirala kao jedna od najjačih političkih opcija u zemlji, a snagu je potvrdila na lokalnim vanrednim izborima održanim u nekoliko gradova i opština u Srbiji. Sns je u novembru 2010. godine potpisala sporazum o saradnji sa Novom Srbijom i Pokretom Socijalista. Te stranke su održale velike mitinge u februaru i aprilu 2011. godine u Beogradu. Na poslednjem Tomislav Nikolić je objavio da će prestati da uzima vodu i hranu sve dok predsednik Srbije ne raspiše izbore. Njegov zahtev nije prihvaćen a Nikolić je protest prekinuo nakon osam dana.

U maju 2012. godine održani su prevremeni parlamentarni i predsednički izbori. Koalicija stranaka okupljena oko Sns osvojila je 24,04 odsto glasova i 73 poslanika na parlamentarnim izborima, a na predsedničkim izborima Tomislav Nikolić je pobedio Borisa Tadića i postao novi predsednik Srbije. Novu vladu u julu 2012. godine formirali su Sns, Sps i Urs. Nikolić je 24. maja 2012. godine podneo ostavku na mesto predsednika Sns i iščlanio se iz stranke.
Posle ostavke Tomislava Nikolića za v.d predsednika postavljen je Aleksandar Vučić, koji je zvanično za predsednika stranke izabran na vanrednoj izbornoj skupštini održanoj 29. septembra 2012. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u martu 2014. godine koalicija okupljena oko Sns osvojila je većinu od 48,35 odsto glasova sa 158 poslaničkih mesta, a Aleksandar Vučić postao je predsednik vlade Srbije. Srpska napredna stranka je politička stranka demokratskog centra koja okuplja nekadašnje članove Srpske radikalne stranke koji su stali uz bivšeg zamenika predsednika Tomislava Nikolića nakon njegovog sukoba s Vojislavom Šešeljem. Stranka je nastala u septembru 2008. godine, prvo kao poslanički klub skupštine Srbije pod nazivom napred Srbijo, u koji je ušlo pored Tomislava Nikolića i 17 poslanika iz Srs koji su posle nemira izbačeni iz stranke. Tomislav Nikolić je posle odlaska Vojislava Šešelja u Hag, postao prvi čovek Srpske radikalne stranke.

Dva puta je bio kandidat Srs na predsedničkim izborima 2004. i 2008. koje je oba u drugom krugu gubio od Borisa Tadića. Odnosi između Nikolića i Šešelja su se pogoršali tokom 2008. godine. Sukob između njih dvojice je izašao u javnost nakon Nikolićeve izjave da će radikali u narodnoj skupštini republike Srbije glasati za usvajanje sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Što je naišlo na otpor Šešeljevih pristalica i razdor među kolegama u dve struje.

Tomislav Nikolić je sa svojim pristalicama oktobra registrovao Srpsku naprednu stranku a 21. oktobra je održana i osnivačka skupština u Sava centru.
Ime Srpska napredna stranka je nosila i jedna od najjačih stranaka iz vremena Kraljevine Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

OIK Bujanovac: Dr Stojanović opet pobednik u Domu kulture, Žbevac glasao za SNS

BUJANOVAC. Grupa građana „Dr Dejan Stojanović Meče – Biraj budućnost” ponovo. je pobednik na ponovljenim izborima na biračkom mestu 47 u Domu. kulture u Bujanovcu sa 240 osvojenih glasova, dok je SNS drugi sa. 230 glasova, potvrdila je Opštinska izborna komisija u ovom gradu. SNS je na ponovljenim izborima na biračkom mestu 33 u Žbevcu. osvojio najviše glasova, 189, dok je za dr Stojanovića glasalo 82. birača...

Izvor: JUGpress.com, 22.Jun.2024, 14:11

Detaljnije >>

Pavlović: Bojkot 2020. nije doneo ništa, aktivna borba od tad oslabila SNS u Skupštini Beograda

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i odbornik u Skupštini Beograda Miloš Pavlović ocenio je danas da je bojkot opozicije 2020. godine u gradskom parlamentu...

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jun.2024, 11:11

Detaljnije >>

Niš još nema rezultate izbora: Glasovi se iznenada pojavljuju, pa nestaju

Beograd ima Skupštinu, a drugi najveći grad u Srbiji - Niš nema ni rezultate izbora. Gradska izborna komisija u Nišu odbila je sve prigovore opozicije koje joj je Viši sud vratio na ponovno odlučivanje, zbog čega se sada opet...

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jun.2024, 20:26

Detaljnije >>

Fenomen Medijane i rađanje lidera

Fenomen Medijane i rađanje lidera

Nije važno da li ste politički neutralni, da li podržavate opoziciju ili vlast, jednostavno morate znati...

Izvor: Danas, 21.Jun.2024

Detaljnije >>

SEDNICA SKUPŠTINE BEOGRADA Nikola Nikodijević predsednik parlamenta, evo kada Beograd dobija gradonačelnika (FOTO, VIDEO)

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda održana je danas, a za njenog predsednika izabran je Nikola Nikodijević (SPS), koga je...

Izvor: Blic, 21.Jun.2024

Detaljnije >>

Intervju dr Dragan Milić: Niški recept za uspeh je biti zajedno

Bahatost lokalne vlasti u Nišu, uz tutorstvo iz stranačke centrale u Beogradu, dovela je Srpsku naprednu stranku do gubitka vlasti na lokalnim izborima,...

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jun.2024

Detaljnije >>

Otac Nebojše Stefanovića i 4 godine nakon smrti još uvek zvanično direktor

Jedna od četiri firme koje je svojevremeno osnovao Branko Stefanović još je aktivna i on je njen jedini pravni zastupnik iako nije među živima već četiri godine. Bivši ministar u Vladi Srbije Nebojše Stefanovića politički uspon počeo je pobedom SNS-a na parlamentarnim izborima 2012, nakon kojih je u julu iste godine izabran za predsednika Skupštine Srbije. Već u aprilu 2014. je avanzovao i postao ministar policije u prvoj vladi Aleksandra Vučića. Na tom mestu ostao je šest i po godina,...

Izvor: Luftika.rs, 20.Jun.2024, 20:05

Detaljnije >>