Srpska Napredna Stranka
Srpska Napredna Stranka

Srpska napredna stranka je nastala u septembru 2008. godine prvo kao poslanički klub Napred Srbijo u skupštini Srbije sa 17 bivših poslanika Srpske radikalne stranke.
Dotadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić je 5. septembra 2008. godine podneo ostavku na tu funkciju i funkciju šefa poslaničke grupe, nakon njegovog sukoba sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem.

Nikolić je izjavio da će radikali u skupštini Srbije podržati usvajanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji što je naišlo na otpor Šešelja i većine poslanika Srs. Nikoliću se u skupštini Srbije pridružio 21 poslanik Srs i tada je formiran novi klub Napred Srbijo. Novoj stranci uskoro je pristupio i generalni sekretar Srs Aleksandar Vučić. Osnivačka skupština stranke održana je 21. oktobra 2008. godine. Na skupštini je Nikolić izabran za predsednika stranke, a Aleksandar Vučić za zamenika predsednika.

Srpska napredna stranka se u narednom periodu pozicionirala kao jedna od najjačih političkih opcija u zemlji, a snagu je potvrdila na lokalnim vanrednim izborima održanim u nekoliko gradova i opština u Srbiji. Sns je u novembru 2010. godine potpisala sporazum o saradnji sa Novom Srbijom i Pokretom Socijalista. Te stranke su održale velike mitinge u februaru i aprilu 2011. godine u Beogradu. Na poslednjem Tomislav Nikolić je objavio da će prestati da uzima vodu i hranu sve dok predsednik Srbije ne raspiše izbore. Njegov zahtev nije prihvaćen a Nikolić je protest prekinuo nakon osam dana.

U maju 2012. godine održani su prevremeni parlamentarni i predsednički izbori. Koalicija stranaka okupljena oko Sns osvojila je 24,04 odsto glasova i 73 poslanika na parlamentarnim izborima, a na predsedničkim izborima Tomislav Nikolić je pobedio Borisa Tadića i postao novi predsednik Srbije. Novu vladu u julu 2012. godine formirali su Sns, Sps i Urs. Nikolić je 24. maja 2012. godine podneo ostavku na mesto predsednika Sns i iščlanio se iz stranke.
Posle ostavke Tomislava Nikolića za v.d predsednika postavljen je Aleksandar Vučić, koji je zvanično za predsednika stranke izabran na vanrednoj izbornoj skupštini održanoj 29. septembra 2012. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u martu 2014. godine koalicija okupljena oko Sns osvojila je većinu od 48,35 odsto glasova sa 158 poslaničkih mesta, a Aleksandar Vučić postao je predsednik vlade Srbije. Srpska napredna stranka je politička stranka demokratskog centra koja okuplja nekadašnje članove Srpske radikalne stranke koji su stali uz bivšeg zamenika predsednika Tomislava Nikolića nakon njegovog sukoba s Vojislavom Šešeljem. Stranka je nastala u septembru 2008. godine, prvo kao poslanički klub skupštine Srbije pod nazivom napred Srbijo, u koji je ušlo pored Tomislava Nikolića i 17 poslanika iz Srs koji su posle nemira izbačeni iz stranke. Tomislav Nikolić je posle odlaska Vojislava Šešelja u Hag, postao prvi čovek Srpske radikalne stranke.

Dva puta je bio kandidat Srs na predsedničkim izborima 2004. i 2008. koje je oba u drugom krugu gubio od Borisa Tadića. Odnosi između Nikolića i Šešelja su se pogoršali tokom 2008. godine. Sukob između njih dvojice je izašao u javnost nakon Nikolićeve izjave da će radikali u narodnoj skupštini republike Srbije glasati za usvajanje sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Što je naišlo na otpor Šešeljevih pristalica i razdor među kolegama u dve struje.

Tomislav Nikolić je sa svojim pristalicama oktobra registrovao Srpsku naprednu stranku a 21. oktobra je održana i osnivačka skupština u Sava centru.
Ime Srpska napredna stranka je nosila i jedna od najjačih stranaka iz vremena Kraljevine Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Beta, 25.Mar.2019, 12:39

Stamatović: Nečasno je da se partrijarh Irinej bavi propagandom u korist Vučića

Stamatović: Nečasno je da se partrijarh Irinej bavi propagandom u korist Vučića

Lider stranke Zdrava Srbija Milan Stamatović izjavio je danas da je "nečasno" i "nehrišćanski" da se na dan početka NATO agresije patrijarh Irinej bavi "partijskom propagandom u korist predsednika Srbije Aleksandra Vučića"."Ima pravo gradjanin Miroslav Gavrilović (svetovno ime patrijarha Irineja) da, kad skine mantiju učestvuje u stranačkoj kampanji 'Budućnost Srbije' i da se učlani u Vučićevu partiju, ali nema mandat trenutni nosilac titule svetog trona pećkih arhiepiskopa i patrijaraha...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 25.Mar.2019, 11:45

"ŠTA HOĆETE - IZBORE ILI MOJU GLAVU" SNS danas o izborima, Vučić opoziciji poručio da NEMA NAMERU DA IM SE SKLONI

Predsedništvo SNS saaće se danas popodne u 17 sati, a o zaključima i odlukama Predsedništva neko od funkcionera vladajuće stranke bavestiće javnost posle sednice, saznaje Tanjug.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2019, 11:38

Sednica od NAJVEĆE VAŽNOSTI za Srbiju: Vučić u 17 časova donosi BITNU ODLUKU  

Sednica od NAJVEĆE VAŽNOSTI za Srbiju: Vučić u 17 časova donosi BITNU ODLUKU  

Sednica Predsedništva SNS, na kojoj će biti reči i o vanrednim parlamentarnim izborima, počeće u 17 sati, kaže potpredsednica stranke Marija Obradović.. Obradović je rekla da će na sednici biti reči i o Kosovu i Metohiji, ekonomskoj situaciji u Srbiji i investicijama, ali i pripremama za predstojeću skupštinu stranke. - Kad se članovi Predsedništva upoznaju sa dve ključne tačke, KiM i ekonomijom, postave pitanje da li je vreme za izbore i uz to dodaju i...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Mar.2019, 11:30

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA: SNS stabilna sa 54 odsto!

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA: SNS stabilna sa 54 odsto!

Da se izbori održavaj u nedelju samo tri političke grupacije bi prešle cenzus. Ukoliko bi parlamentarni izbori bili održani u nedelju, Srpska napredna stranka osvojila bi čak 54,1 odsto, pokazuje najnovije istraživanje Nina medije. Na drugom mestu, ali sa nešto više od 40 odsto razlike, nalazi se Savez za Srbiju, za koji bi glasalo 12,7 odsto, a za njim sledi koalicija SPS-JS sa 11,7 odsto. Prema pomenutom istraživanju, samo...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2019, 11:20

Predsedništvo SNS popodne i o izborima

Predsedništvo SNS popodne i o izborima

Predsedništvo SNS sastaće se danas popodne u 17 sati, a o zaključcima i odlukama Predsedništva neko od funkcionera vladajuće stranke obavestiće javnost posle sednice, saznaje Tanjug.. Predsedništvo će razgovarati o svim aktuelnim temama, uključujući i pitanje izbora. Predsednik...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 25.Mar.2019, 11:08

Presedništvo SNS-a zaseda popodne, na dnevnom redu i izbori

Presedništvo SNS-a zaseda popodne, na dnevnom redu i izbori

Predsedništvo Srpske napredne stranke sastaće se u 17 sati, a o zaključima i odlukama Predsedništva...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 25.Mar.2019, 11:04

Obradovićeva o izborima: Treba da ukrstimo programe VIDEO

Obradovićeva o izborima: Treba da ukrstimo programe VIDEO

Sednica Predsedništva SNS biće održana danas u 17 sati, a posle razmatanja stanja na Kosovu i u ekonomiji, govoriće se i o vanrednim parlamentarnim izborima.

Detaljnije >>