Srpska Napredna Stranka
Srpska Napredna Stranka

Srpska napredna stranka je nastala u septembru 2008. godine prvo kao poslanički klub Napred Srbijo u skupštini Srbije sa 17 bivših poslanika Srpske radikalne stranke.
Dotadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić je 5. septembra 2008. godine podneo ostavku na tu funkciju i funkciju šefa poslaničke grupe, nakon njegovog sukoba sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem.

Nikolić je izjavio da će radikali u skupštini Srbije podržati usvajanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji što je naišlo na otpor Šešelja i većine poslanika Srs. Nikoliću se u skupštini Srbije pridružio 21 poslanik Srs i tada je formiran novi klub Napred Srbijo. Novoj stranci uskoro je pristupio i generalni sekretar Srs Aleksandar Vučić. Osnivačka skupština stranke održana je 21. oktobra 2008. godine. Na skupštini je Nikolić izabran za predsednika stranke, a Aleksandar Vučić za zamenika predsednika.

Srpska napredna stranka se u narednom periodu pozicionirala kao jedna od najjačih političkih opcija u zemlji, a snagu je potvrdila na lokalnim vanrednim izborima održanim u nekoliko gradova i opština u Srbiji. Sns je u novembru 2010. godine potpisala sporazum o saradnji sa Novom Srbijom i Pokretom Socijalista. Te stranke su održale velike mitinge u februaru i aprilu 2011. godine u Beogradu. Na poslednjem Tomislav Nikolić je objavio da će prestati da uzima vodu i hranu sve dok predsednik Srbije ne raspiše izbore. Njegov zahtev nije prihvaćen a Nikolić je protest prekinuo nakon osam dana.

U maju 2012. godine održani su prevremeni parlamentarni i predsednički izbori. Koalicija stranaka okupljena oko Sns osvojila je 24,04 odsto glasova i 73 poslanika na parlamentarnim izborima, a na predsedničkim izborima Tomislav Nikolić je pobedio Borisa Tadića i postao novi predsednik Srbije. Novu vladu u julu 2012. godine formirali su Sns, Sps i Urs. Nikolić je 24. maja 2012. godine podneo ostavku na mesto predsednika Sns i iščlanio se iz stranke.
Posle ostavke Tomislava Nikolića za v.d predsednika postavljen je Aleksandar Vučić, koji je zvanično za predsednika stranke izabran na vanrednoj izbornoj skupštini održanoj 29. septembra 2012. godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u martu 2014. godine koalicija okupljena oko Sns osvojila je većinu od 48,35 odsto glasova sa 158 poslaničkih mesta, a Aleksandar Vučić postao je predsednik vlade Srbije. Srpska napredna stranka je politička stranka demokratskog centra koja okuplja nekadašnje članove Srpske radikalne stranke koji su stali uz bivšeg zamenika predsednika Tomislava Nikolića nakon njegovog sukoba s Vojislavom Šešeljem. Stranka je nastala u septembru 2008. godine, prvo kao poslanički klub skupštine Srbije pod nazivom napred Srbijo, u koji je ušlo pored Tomislava Nikolića i 17 poslanika iz Srs koji su posle nemira izbačeni iz stranke. Tomislav Nikolić je posle odlaska Vojislava Šešelja u Hag, postao prvi čovek Srpske radikalne stranke.

Dva puta je bio kandidat Srs na predsedničkim izborima 2004. i 2008. koje je oba u drugom krugu gubio od Borisa Tadića. Odnosi između Nikolića i Šešelja su se pogoršali tokom 2008. godine. Sukob između njih dvojice je izašao u javnost nakon Nikolićeve izjave da će radikali u narodnoj skupštini republike Srbije glasati za usvajanje sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Što je naišlo na otpor Šešeljevih pristalica i razdor među kolegama u dve struje.

Tomislav Nikolić je sa svojim pristalicama oktobra registrovao Srpsku naprednu stranku a 21. oktobra je održana i osnivačka skupština u Sava centru.
Ime Srpska napredna stranka je nosila i jedna od najjačih stranaka iz vremena Kraljevine Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 16.Sep.2019, 23:38

Katastrofalna pošumljenost banatskih opština – otuđenost SNS vlasti i kroz ekologiju

Katastrofalna pošumljenost banatskih opština – otuđenost SNS vlasti i kroz ekologiju

Širom sveta danas se obeležava 16. septembar međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, čija je osnovna funkcija apsorpcija sunčevih ultraljubičastih zračenja i zaštita zemlje i...

Detaljnije >>


Izvor: RTV Pink, 16.Sep.2019

STAV MILOVANA JOVANOVIĆA O IZBORIMA: Bojkot ne može da sruši vlast SNS-a i Aleksandra Vučića

STAV MILOVANA JOVANOVIĆA O IZBORIMA: Bojkot ne može da sruši vlast SNS-a i Aleksandra Vučića

U emisiji "Stav" na TV O2, novinara i urednika Milovana Jovanovića, večerašnja tema je bila: Izbori u Srbiji!

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 16.Sep.2019

SKUPŠTINA OPŠTINE BRUS SE GRUBO OGLUŠILA O ZAKON: Jutka se sveti bivšem saradniku

SKUPŠTINA OPŠTINE BRUS SE GRUBO OGLUŠILA O ZAKON: Jutka se sveti bivšem saradniku

Stojković i Jeličić su bili svojevremeno na istoj listi Nova Srbija - Milutin Jeličić Jutka, a s vremenom je Jeličić prešao u SNS

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 16.Sep.2019

Popović Ivković: Jeremić plasira reciklirane laži

Popović Ivković: Jeremić plasira reciklirane laži

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Biljana Popović Ivković pozvala je Vuka Jeremića, koji je jedan od lidera Saveza za Srbiju da prestane da...

Detaljnije >>

Izvor: JUGpress.com, 16.Sep.2019

Gradsko i rukovodstvo SNS u poseti „Simpu“

VRANJE. Obilaskom fabrike u Vranju gosti su imali prilike da se uvere da „Simpo“ danas u osnovnom biznisu radi punom parom. To se odnosi i na fabrike u Bujanovcu, Preševu i Surdulici. Ovaj poznati proizvođač nameštaja ima poslove i u opremanju i plasmanu sa punim kapacitetom do kraja godine, uzjavio je novinarima generalni direktor „Simpa“, Slađan Disić. „Simpo ima poslove, ima tržište. Imamo poslove i u opremanju i u redovnom plasmanu sa punim kapacitetom do...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2019

DS: Pokrajinski poslanik Nenad Borović "preleteo" u SNS

DS: Pokrajinski poslanik Nenad Borović preleteo u SNS

Poslanik Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine i odbornik u Skupštini opštine Ruma Nenad Borović napustio je DS i učlanio se u vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS), ali ni poslanički ni odbornički mandat nije vratio stranci koja mu ih je poverila, saopštio je danas Pokrajinski odbor DS za Vojvodinu.. Napuštanjem DS i prelasakom u SNS Borović je, kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog odbora, "preduhitrio već izvesnu odluku o isključenju iz DS u disciplinskom...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Sep.2019

Popović Ivković: Jeremić da prestane sa iznošenjem laži i obmanjivanjem javnosti

Popović Ivković: Jeremić da prestane sa iznošenjem laži i obmanjivanjem javnosti

Biljana Popović Ivković, član Predsedništva Srpske napredne stranke, pozvala je lidera SZS Vuka Jeremića da prestane sa kontinuiranim iznošenjem laži i pokušajima obmanjivanja javnosti, izvlačeći iz rukava i pisanije nekakvog bugarskog portala.. Ona navodi da su njegovi pokušaji konstruisanja nekakve afere kojom bi diskreditovao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića potpuno patetični. Nakon što se oglasilo i samo preduzeće "Krušik" potpuno...

Detaljnije >>