Dačić o tome kako je Pupin zadužio Srbiju i čovečanstvo

Izvor: RTS, 16.Okt.2019, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić o tome kako je Pupin zadužio Srbiju i čovečanstvo

Mihajlo Pupin je ostavio duboki trag i svojom delatnošću i pronalascima zadužio čitavo čovečanstvo, a njegovo delovanje predstavlja inspiraciju i za našu savremenu diplomatiju, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na skupu "Diplomatska borba danas, vek nakon Pupinove ere".
Ivica Dačić je rekao da Pupinov primer podseća i na to da postojanje bliskih kontakata ili ličnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prijateljstva nije samo po sebi dovoljno za stabilnu i održivu saradnju i dugotrajniju podršku velike sile, a u cilju realizacije interesa male zemlje kao što je Srbija.

"Uz to, potrebno je da se naši interesi i ciljevi usklade sa principima i načelima koje zastupaju velike sile, kako je to na primer u to vreme bio slučaj sa proklamovanim pravom na samoopredeljenje, koje je podržavao predsednik SAD Vudro Vilson", istakao je Dačić.
Šef srpske diplomatije je rekao da strategija Srbije danas treba da bude povezana sa traženjem onih vrednosti ili elemenata politike velikih sila koji se poklapaju sa našim ciljevima.
"Poput na primer, onoga što se nazivaju 'evropske vrednosti' u slučaju EU ili odgovarajućih načela međunarodnih odnosa za koja se zalažu SAD, odnosno Rusija ili Kina, i koja su u skladu, ili bar nisu kontradiktorna sa našim ciljevima i interesima", dodao je ministar spoljnih poslova Srbije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.