Dačić o tome kako je Pupin zadužio Srbiju i čovečanstvo

Mihajlo Pupin je ostavio duboki trag i svojom delatnošću i pronalascima zadužio čitavo čovečanstvo, a njegovo delovanje predstavlja inspiraciju i za našu savremenu diplomatiju, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na skupu "Diplomatska borba danas, vek nakon Pupinove ere".

Ivica Dačić je rekao da Pupinov primer podseća i na to da postojanje bliskih kontakata ili ličnog prijateljstva nije samo po sebi dovoljno za stabilnu i održivu saradnju i dugotrajniju podršku velike sile, a u cilju realizacije interesa male zemlje kao što je Srbija.

"Uz to, potrebno je da se naši interesi i ciljevi usklade sa principima i načelima koje zastupaju velike sile, kako je to na primer u to vreme bio slučaj sa proklamovanim pravom na samoopredeljenje, koje je podržavao predsednik SAD Vudro Vilson", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da strategija Srbije danas treba da bude povezana sa traženjem onih vrednosti ili elemenata politike velikih sila koji se poklapaju sa našim ciljevima.

"Poput na primer, onoga što se nazivaju 'evropske vrednosti' u slučaju EU ili odgovarajućih načela međunarodnih odnosa za koja se zalažu SAD, odnosno Rusija ili Kina, i koja su u skladu, ili bar nisu kontradiktorna sa našim ciljevima i interesima", dodao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво