7. runda završena, uskoro obraćanje

Izvor: B92, 20.Mar.2013, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

7. runda završena, uskoro obraćanje

Beograd, Brisel, Priština -- Sedma runda dijaloga Beograda i Prištine je završena nakon skoro 12 sati. Uskoro se očekuje obraćanje pregovarača na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Posle trojnog sastanka, a potom i bilateralnih susreta, Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači i drugi put danas su se našli za zajedničkim stolom u Briselu.

Nakon prvog današnjeg sastanka Dačić-Tači nisu postignuti nikakvi dogovori.

Nakon razgovora premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU, usledili su bilateralni sastanci sa Ketrin Ešton. Ona se prvo sastala s Tačijem, a razgovor je trajao oko sata. Potom se sastala i sa Ivicom Dačićem.

Trilateralni razgovori su posle toga nastavljeni, ali je usledila još jedna pauza. Nakon sat vremena te pauze, sastanak Dačić-Eštonova-Tači je večeras nastavljen.

Nezvanično se saznaje da je bilo vrlo malo približavanja oko pitanja ovlašćenja zajednice srpskih opština, javlja reporter B92 iz Brisela.

Sajt RTS-a prenosi nezvanična saznaja javnog servisa da su tokom popodneva i večeri intenzivirani kontakti premijera Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića jer predstavnici Srbije nisu zadovoljni sadržajem papira koji je Ketrin Ešton predočila kao vrstu finalnog predloga.

U Briselu se očekuje da se novinarima obrati Ketrin Ešton, nakon sastanka, bez obzira na to da li će doći do sporazuma, javlja RTS.

Kako saznaje agencija Tanjug iz izvora u Evropskoj komisiji, dijalog je ušao u kjučnu fazu i verovatno će potrajati do kasno u noć.

“Ušli smo u najosetljiviju fazu”, rekao je funkcioner Komisije koji je želeo da ostane anoniman tokom kratke pauze koja je napravljena popodne kako bi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton obavila ranije zakazan razgovor sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Ovaj izvor nije mogao da otkrije nikakve druge detalje o toku razgovora koji su predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači počeli još jutros, ali je dodao da veruje da će ova runda biti završena tek kasno noćas.

U krugovima EU tumači se da je novi, popodnevni sastanak, znak da postoji napor da se nešto i postigne, ali ne žele da komentarišu najave pojedinih medija da se posle sastanka očekuje i zajednička izjava, javlja Beta.

Prethodno se Dačić sastao sa američkim diplomatom zaduženim za Zapadni Balkan Filipom Rikerom, koji važi za "tihog učesnika" dijaloga, pošto se u Briselu pojavljuje uoči svake runde.

Tokom dosadašnjih rundi briselskog dijaloga postalo je uobičajeno da Riker, koji u Stejt departmentu zauzima mesto zamenika pomoćnika državnog sekretara, ima odvojene susrete s pregovaračima na marginama pregovora.

Nakon tih sastanaka Riker je izjavio je da veruje da je moguće da će u dijalogu Beograda i Prištine biti postignut dogovor, pod uslovom da obe strane budu konstruktivne i usredsrede se na budućnost svojih naroda.

“Verujem da je moguće pronaći rešenje”, rekao je Riker novinarima." Suština je biti konstruktivan, fokusirati se na evropsku budućnost".

U EU ne odbacuju mogućnost da se, ukoliko danas dogovor o severu KiM izostane, Dačić i Tači sastanu za par dana.

Podsetimo, evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je u ponedeljak, tokom posete Beogradu, da od dogovora Beograda i Prištine zavisi da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Pitanje Kosova stiglo je i pred novog papu Franju, pošto ga je juče u Vatikanu Tači pozvao da prizna nezavisnost Kosova.

Premijer Kosova Hašim Tači zatražio je odlučujuću ulogu NATO-a u sprovođenju eventualnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saopštio je iz Tačijevog kabineta.

U saopštenju o razgovoru Tačija i generalnog sekretara NATO Andresa Foga Rasmusena, navodi se da ga je Tači obavestio o "dijalogu o normalizaciji međudržavnih odnosa Kosova i Srbije".

Rasmusen je, po prištinskom saopštenju, izjavio da će Kfor nastaviti da obezbeđuje mir na Kosovu.

Nemačka delegacija poslanika CDU-CSU juče je u Beogradu poručila da bi Beograd i Priština, pre početka pregovora o pristupanju, trebalo da se pisano ili pred kamerama obavežu na normalizaciju odnosa.

Komentarišući stav nemačkih parlamentaraca, potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić je, gostujući na TV B92, rekla da je u pitanju "tehnikalija", a da je suština da se pronađe prihvatljivo i na terenu primenjivo rešenje. Ona je istakla da Srbija neće ni eksplicitno, ni implicitno priznati Kosovo.

Grubješićeva je jutros za RTS izjavila da današnja runda dijaloga nije ključna, jer dogovor Beograda i Prištine nije na vidiku. "Neki iz Brisela kažu da je ova runda presudna, mi kažemo da nije, zato što dogovor nije na vidiku", rekla je ona.

"Ulozi su suviše veliki da bi dijalog propao", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u Briselu, izrazivši optimizam u vezi sa ishodom pregovora.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković nije takav optimista po pitanju briselskih dogovora. On je pozvao prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da "spreči krah dogovora Beograda i Prištine".

Premijer Dačić učestvovaće za dva dana na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Maja Kocijančič rekla je novinarima u Briselu da "naši napori idu u pravcu napretka u dijalogu'', podsetivši da je Eštonova prošle nedelje posetila Beograd i Prištinu zbog konsultacija sa političkim liderima.

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Komisija treba da sastavi izveštaj o napretku normalizacije odnosa Srbije i Kosova, izvori Tanjuga u Briselu sad kažu da će tokom sledećih nedelja verovatno biti novih rundi.

''Ukoliko sutra ne dođe do dogovora, još ima vremena za nastavak dijaloga'', rekao je Tanjugu funkcioner Komisije koji je želeo da ostane anoniman.

On je podsetio da se ministri inostranih poslova zemalja članica, koji na osnovu izveštaja Komisije treba da odluče da li Srbija može da računa da će joj u junu biti otvoreni pregovori o pridruživanju EU, sastaju u Luksemburgu tek 22. aprila.

''To je ujedno i poslednji mogući rok za pozitivan izveštaj'', rekao je ovaj funkcioner.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.