Eštonova veruje u nagodbu BG-PR

Izvor: B92, 19.Mar.2013, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eštonova veruje u nagodbu BG-PR

Brisel -- Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ulaže napore da sutra u Briselu dođe do dogovora u cilju "normalizacije odnosa" Beograda i Prištine, kaže Maja Kocijančič.

Predstavnica za štampu Ketrin Ešton, Maja Kočijančič, rekla je da je visoka predstavnica EU imala intenzivne konsultacije u Beogradu i Prištini i da se taj rad i dalje nastavlja.

Na pitanje da li visoka predstavnica Ešton očekuje da sutra dođe do celovitijeg dogovora, imajući u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vidu da je ovih dana razgovarala u Beogradu i Prištini s čelnicima vlasti i opozicije, Maja Kocijančič je istakla da je to pitanje na koje zasad ne može dati odgovor, "jer je za to potrebna saglasnost obe strane, oba premijera".

Upitana kada se planira još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine, portparolka Ketrin Ešton je uzvratila da jedino može reći da će sutra biti održan sedmi susret premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, uz učešće i "usluge dobre volje" visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Ona je navela da će sutrašnja runda dijaloga početi pre podne i da nije predviđeno kad bi trebalo da se završi.

Evropski diplomatski izvori su agenciji Beta preneli da visoka predstavnica EU, uprkos složenosti i teškoćama, veruje u mogućnost nagodbe između Dačića i Tačija o ključnom pitanju nadležnosti zajednice srpskih opština, što je ključ za neko sveobuhvatnije rešenje u cilju opipljive i postojane normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

A to je ključni uslov Evropskog saveta, vođa EU, da se utvrdi datum za početak pregovora sa Srbijom o članstvu u Uniji.

Diplomatski zvaničnici u EU smatraju da, pored ostalog, nisu nepremostiva zasad veoma osetljiva pitanja, kao što je nadležnost zajednice srpskih opština za policiju i sudstvo.

Oni su ukazali i na izjavu evropskog komesara Štefana Filea danas u Prištini da će "idući dani biti presudni za odnose EU-Kosovo" i da "mogući sporazum (Prištine) s Beogradom i primena tog sporazuma na terenu mogu utrti put pozitivnoj odluci Evropskog saveta u junu za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Eštonova veruje u nagodbu Dačića i Tačija

Izvor: Vesti-online.com, 19.Mar.2013

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ulaže napore da sutra u Briselu dođe do dogovora u cilju "normalizacije odnosa" Beograda i Prištine, kaže Maja Kocijančič. ..Eštonova veruje da će Dačić i Tači naći zajednički jezik  .. ..Predstavnica za štampu Ketrin Ešton, Maja Kočijančič, rekla...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.