Hašim Tači
Hašim Tači

Hašim Tači je predsednik lažno proglašene države Kosovo, izabran 26. februara 2016. godine u skupštini Kosova pod neregularnim izborima.
Dužnost i funkciju je preuzeo 7. aprila 2016. godine, nakon svečane zakletve u skupštini Kosova. Rođen je 24. aprila 1968. godine, u selu Buroje, Skenderaj.

Živi u Prištini, na Kosmetu sa suprugom Lumnije i sinom Endrit, govori engleski i nemački jezik.

Pre nego što je postao predsednik Tači je godinu dana bio prvi zamenik premijera i Ministar inostranih poslova od 2014 do 2015. godine, kao i premijer republike Kosovo u dva mandata od 2007 do 2014. godine.
Nakon što je tokom 1992. godine prošao vojnu obuku u Albaniji učestvovao je u terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji.

Tači je bio prvi predsednik demokratske partije Kosova i kontinuirano je ponovno izabran za predsednika stranke, do njegove ostavke 26. februara 2016. godine, pre nego što je izabran za predsednika samoproklamovanog Kosova.

Hašim Tači je proglasio Kosovo nezavisnom državom 17. februara 2008. godine, predvodio je tim Kosova, u pregovorima u Rambujeu februara 1999. godine, i bio je politički lider terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova tokom ratnih godina 1997. do 1999. godine.
Tači je bio politički lider sa najviše glasova na izborima 8. juna 2014. godine.

Kao premijer Kosova, Hašim Tači je vodio politički dijalog između republike Kosova i republike Srbije, koji je 19. aprila 2013. godine rezultovao potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i njenog okupiranog dela Kosova koji je pod kontrolom nato snaga.
Za njegovo zalaganje za mir i stabilnost, Hašim Tači je 2014. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir od strane američkih kongresmena, i senatora, kao i predstavnika Evropskog parlamenta. Hašim Tači je osnivač vojne političke organizacije, Oslobodilačke Vojske Kosova ili UČK koja je sejala terorizam po Kosovu i ubijala nedužan narod. Od 1997. godine on je predvodio Učk armiju a zatim je predsedavao delegacijom Kosova na Međunarodnoj konferenciji u Rambujeu od 6. do 22. februara 1999. godine.

Nakon rata Hašim Tači je bio premijer privremene vlade Kosova nelegalne, u periodu od 1999. do 2000. godine. Hašim Tači je bio član privremene vlade Kosova, i privremenog administrativnog veća, zajednička struktura vlade Misije Un na Kosovu Unmik, i političke klase Kosova, do 2001. godine kada su održani prvi parlamentarni izbori na posleratnom Kosovu.

U oktobru 1999. godine, Tači je bio jedan od osnivača Partije demokratskog progresa Kosova. U prvoj izbornoj skupštini stranke, 2000. godine, stranka je promenila naziv u Demokratska partija Kosova dok je Hašim Tači izabran za njenog predsednika, funkciju koju je održao do 26. februara 2016. godine.

Hašim Tači je bio član Tima jedinstva koji je predstavljao Kosovo u procesu pregovaranja koje je predvodio specijalni izaslanik Una predsednik Marti Ahtisari, u kojima se pregovaralo o političkom statusu Kosova sa posebnom funkcijom bez osnovnih prava i zakona, kršeći zakone republike Srbije.

Nakon pobede demokratske partije Kosova na parlamentarnim nepriznatim i neregularnim izborima, 17. novembra 2007. godine, Hašim Tači je izabran za premijera Kosova. Dok je 17. februara 2008. godine, premijer Hašim Tači proglasio Kosovo nezavisnom državom, pri tom kršeći sve zakone uz podršku Evropske zajednice. Tači se vodi kao prvi premijer vlade republike Kosova. Pravoslavni sveštenik Radoslav Danilović koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, ni manje ni više je nego pradeda premijera Hašima Tačija. Krsna slava Danilovića bila je Mitrovdan, a Hašim Tači odlično zna za svoje poreklo koje krije, što iz političkih razloga što zbog popularnosti.

Prema izjavama izvestioca parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, Hašim Tači se nalazio na čelu organizacije za trgovinu ljudskim organima, poznatiji kao u svetu pod slučaj Žuta kuća.

Hašim Tači je bio uhapšen 2003. godine u Budimpešti, ali je posle intervencije tadašnjeg šefa Unmika Mihaila Štajnera pušten na slobodu posle nekoliko časova uz dogovore. Tačijev slučaj u Srbiji je u fazi istrage, prikupljeni su dokazi, i tereti se za teže povrede Ženevske konvencije, vršeći genocid i terorističke akte prema srpskoj zajednici i svima onima koji su mu se našli na putu. Sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači je 1997. godine, pred okružnim sudom u Prištini u odsustvu bio osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, a kasnije su podizane i druge optužnice, da bi 2002. godine bila raspisana poternica zbog osnovane sumnje da je izvršio genocid.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Večernje novosti, 20.Jul.2018, 20:02

Brisel "tesan" za dijalog

Brisel tesan za dijalog

Razgovori o KiM neće imati svrhu ako albanska strana i njeni saveznici ne promene pristup. Moguć izlaz-promena formata razgovora. Đurić: Sukobi ukoliko ne bude dogovora I NAREDNA runda dijaloga Beograda i Prištine koju evropski posrednici planiraju u narednim nedeljama verovatno će biti repriza onoga što se čulo u sredu na sastanku Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Zato će letnja pauza u radu evropskih institucija biti šansa da se Beograd u međunarodnoj areni...

Detaljnije >>


Izvor: VOA, 20.Jul.2018, 19:26

Vučić igra na remi u kosovskom dijalogu

Vučić igra na remi u kosovskom dijalogu

Upoređujući briselski dijalog Beograda i Prištine sa šahom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je Srbija u očajnoj poziciji, ali da ima još figura na tabli i da će pokušati da izvuče nekakav remi. Posle susreta u petak sa mladim šahovskim talentima, Vučić je, komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će doći do rata u slučaju podele Kosova, rekao da to nije ni prvi, niti poslednji put da Haradinaj daje takve izjave i izrazio nadu da neće biti...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 20.Jul.2018, 12:47

Tači: Teško do potpunog pomirenja sa Beogradom

Tači: Teško do potpunog pomirenja sa Beogradom

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je teško postići potpuno pomirenje sa Beogradom, zbog zločina koje je Srbija počinila na Kosovu, ali da je neophodno raditi na pomirenju, navode prištinski mediji.. "Kosovo i Srbija ne mogu sami rešiti probleme. Znamo šta se dogodilo na Kosovu i o zločinima srpske države", rekao je Tači. On je ocenio...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 20.Jul.2018, 10:01

Tači: Vučićevo razmišljanje da je Kosovo srce Srbije je daleko od realnosti

Tači: Vučićevo razmišljanje da je Kosovo srce Srbije je daleko od realnosti

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da u Briselu nije bilo lako razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ocenjuje da je Vučićevo razmišljanje o Kosovu "daleko od realnosti" Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je da u Briselu nije bilo lako razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ocenjuje da je Vučićevo razmišljanje o Kosovu "daleko od realnosti". "Sastanak je bio najkraći u poslednjih šest godina, ali nije bilo lako...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jul.2018, 09:10

"Vučićevo razmišljanje daleko od realnosti"

Vučićevo razmišljanje daleko od realnosti

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da u Briselu nije bilo lako razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem i ocenjuje da je Vučićevo razmišljanje o Kosovu "daleko od realnosti".. - Jučerašnji sastanak je bio najkraći u poslednjih šest godina, ali nije bilo lako razgovarati sa Vučićem, koji smatra da je Kosovo i dalje deo Srbije, da je Kosovo ili Kačanik srce Srbije....

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2018, 08:56

Tači: Vučićevo razmišljanje daleko od realnosti

Tači: Vučićevo razmišljanje daleko od realnosti

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da u Briselu nije bilo lako razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ocenjuje da je Vučićevo razmišljanje o Kosovu "daleko od realnosti".. "Jučerašnji sastanak je bio najkraći u poslednjih šest godina, ali nije bilo lako razgovarati sa Vučićem, koji smatra da je Kosovo i dalje deo Srbije, da je Kosovo ili Kačanik srce Srbije....

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jul.2018, 22:31

Tači: Vučićevo razmišljanje da je Kosovo i dalje dio Srbije daleko od realnosti

PRIŠTINA - Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je danas da u Briselu nije bilo lako razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ocijenjuje da je Vučićevo razmišljanje o Kosovu "daleko od realnosti".. "Jučerašnji sastanak je bio najkraći u posljednjih šest godina, ali nije bilo lako razgovarati sa Vučićem, koji smatra da je Kosovo i dalje dio Srbije, da je Kosovo ili Kačanik srce...

Detaljnije >>