Hašim Tači
Hašim Tači

Hašim Tači je predsednik lažno proglašene države Kosovo, izabran 26. februara 2016. godine u skupštini Kosova pod neregularnim izborima.
Dužnost i funkciju je preuzeo 7. aprila 2016. godine, nakon svečane zakletve u skupštini Kosova. Rođen je 24. aprila 1968. godine, u selu Buroje, Skenderaj.

Živi u Prištini, na Kosmetu sa suprugom Lumnije i sinom Endrit, govori engleski i nemački jezik.

Pre nego što je postao predsednik Tači je godinu dana bio prvi zamenik premijera i Ministar inostranih poslova od 2014 do 2015. godine, kao i premijer republike Kosovo u dva mandata od 2007 do 2014. godine.
Nakon što je tokom 1992. godine prošao vojnu obuku u Albaniji učestvovao je u terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji.

Tači je bio prvi predsednik demokratske partije Kosova i kontinuirano je ponovno izabran za predsednika stranke, do njegove ostavke 26. februara 2016. godine, pre nego što je izabran za predsednika samoproklamovanog Kosova.

Hašim Tači je proglasio Kosovo nezavisnom državom 17. februara 2008. godine, predvodio je tim Kosova, u pregovorima u Rambujeu februara 1999. godine, i bio je politički lider terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova tokom ratnih godina 1997. do 1999. godine.
Tači je bio politički lider sa najviše glasova na izborima 8. juna 2014. godine.

Kao premijer Kosova, Hašim Tači je vodio politički dijalog između republike Kosova i republike Srbije, koji je 19. aprila 2013. godine rezultovao potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i njenog okupiranog dela Kosova koji je pod kontrolom nato snaga.
Za njegovo zalaganje za mir i stabilnost, Hašim Tači je 2014. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir od strane američkih kongresmena, i senatora, kao i predstavnika Evropskog parlamenta. Hašim Tači je osnivač vojne političke organizacije, Oslobodilačke Vojske Kosova ili UČK koja je sejala terorizam po Kosovu i ubijala nedužan narod. Od 1997. godine on je predvodio Učk armiju a zatim je predsedavao delegacijom Kosova na Međunarodnoj konferenciji u Rambujeu od 6. do 22. februara 1999. godine.

Nakon rata Hašim Tači je bio premijer privremene vlade Kosova nelegalne, u periodu od 1999. do 2000. godine. Hašim Tači je bio član privremene vlade Kosova, i privremenog administrativnog veća, zajednička struktura vlade Misije Un na Kosovu Unmik, i političke klase Kosova, do 2001. godine kada su održani prvi parlamentarni izbori na posleratnom Kosovu.

U oktobru 1999. godine, Tači je bio jedan od osnivača Partije demokratskog progresa Kosova. U prvoj izbornoj skupštini stranke, 2000. godine, stranka je promenila naziv u Demokratska partija Kosova dok je Hašim Tači izabran za njenog predsednika, funkciju koju je održao do 26. februara 2016. godine.

Hašim Tači je bio član Tima jedinstva koji je predstavljao Kosovo u procesu pregovaranja koje je predvodio specijalni izaslanik Una predsednik Marti Ahtisari, u kojima se pregovaralo o političkom statusu Kosova sa posebnom funkcijom bez osnovnih prava i zakona, kršeći zakone republike Srbije.

Nakon pobede demokratske partije Kosova na parlamentarnim nepriznatim i neregularnim izborima, 17. novembra 2007. godine, Hašim Tači je izabran za premijera Kosova. Dok je 17. februara 2008. godine, premijer Hašim Tači proglasio Kosovo nezavisnom državom, pri tom kršeći sve zakone uz podršku Evropske zajednice. Tači se vodi kao prvi premijer vlade republike Kosova. Pravoslavni sveštenik Radoslav Danilović koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, ni manje ni više je nego pradeda premijera Hašima Tačija. Krsna slava Danilovića bila je Mitrovdan, a Hašim Tači odlično zna za svoje poreklo koje krije, što iz političkih razloga što zbog popularnosti.

Prema izjavama izvestioca parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, Hašim Tači se nalazio na čelu organizacije za trgovinu ljudskim organima, poznatiji kao u svetu pod slučaj Žuta kuća.

Hašim Tači je bio uhapšen 2003. godine u Budimpešti, ali je posle intervencije tadašnjeg šefa Unmika Mihaila Štajnera pušten na slobodu posle nekoliko časova uz dogovore. Tačijev slučaj u Srbiji je u fazi istrage, prikupljeni su dokazi, i tereti se za teže povrede Ženevske konvencije, vršeći genocid i terorističke akte prema srpskoj zajednici i svima onima koji su mu se našli na putu. Sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači je 1997. godine, pred okružnim sudom u Prištini u odsustvu bio osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, a kasnije su podizane i druge optužnice, da bi 2002. godine bila raspisana poternica zbog osnovane sumnje da je izvršio genocid.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Večernje novosti, 17.Nov.2018, 15:35

TRAMPOV NAJBLIŽI ČOVEK LOBIRA ZA TAČIJA: Američkoj kompaniji plaća 1,3 milion evra da popravi međunarodni imidž

TRAMPOV NAJBLIŽI ČOVEK LOBIRA ZA TAČIJA: Američkoj kompaniji plaća 1,3 milion evra da popravi međunarodni imidž

Tzv. kosovska vlada je sada izdvojila dodatnih 100.000 evra za Predsedništvo, a taj novac će biti isplaćen istoj kompaniji. Prošle godine američkoj lobističkoj kompaniji Ballards privremene institucije u Prištini su platile više od milion evra, a prema detaljima ugovora, ta kompanija će lično služiti kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, piše prištinska Gazeta ekspres.Kako se navodi, tzv. kosovska vlada je sada izdvojila dodatnih 100.000 evra za Predsedništvo,...

Detaljnije >>


Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Nov.2018, 15:05

"Pati zbog nedostatka susreta sa stranim liderima": Tači smislio način da se ULAGUJE Trampu

Pati zbog nedostatka susreta sa stranim liderima: Tači smislio način da se ULAGUJE Trampu

Prošle godine američkoj lobističkoj kompaniji "Balards" privremene institucije u Prištini su platile više od milion evra, a prema detaljima ugovora, kompanija će lično služiti predsedniku lažne države Kosova Hašimu Tačiju, piše prištinska Gazeta ekspres.. Priština je izdvojila i dodatnih 100.000 evra za Predsedništvo, a taj novac će biti isplaćen istoj kompaniji. Tači je odlučio da o ovome ne govori, niti se njegov kabinet oglasio povodom toga. On...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 17.Nov.2018, 15:01

"Tači američkoj kompaniji plaća 1,3 miliona evra za lobiranje"

Tači američkoj kompaniji plaća 1,3 miliona evra za lobiranje

Prošle godine američkoj lobističkoj kompaniji "Ballards" privremene institucije u Prištini su platile više od milion evra, a prema detaljima ugovora, ta kompanija će lično služiti kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, piše prištinska "Gazeta ekspres". Kako se navodi, kosovska vlada je sada izdvojila dodatnih 100.000 evra za Predsedništvo, a taj novac će biti isplaćen istoj kompaniji. List navodi da...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2018, 14:30

Tači američkoj kompaniji plaća 1,3 milion evra za lobiranje

Tači američkoj kompaniji plaća 1,3 milion evra za lobiranje

Prošle godine američkoj lobističkoj kompaniji Ballards privremene institucije u Prištini su platile više od milion evra, a prema detaljima ugovora, ta kompanija će lično služiti kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, piše prištinska Gazeta ekspres.. Kako se navodi, kosovska vlada je sada izdvojila dodatnih 100.000 evra za Predsedništvo, a taj novac će biti isplaćen istoj kompaniji. List navodi da je Tači odlučio da o ovome ne govori, niti se njegov kabinet...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Nov.2018, 00:10

Tači sipa novac u lobiranje: Dao je više od MILION EVRA jer je "PATIO ZBOG NEDOSTATKA SUSRETA SA STRANIM LIDERIMA"

Američkoj lobističkoj kompaniji "Balards end partners" prošle godine dodeljeno je više od milion evra i, prema detaljima ugovora, ona bi trebalo...

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 16.Nov.2018, 11:24

Zaharova: Rezolucija 1244 određuje poziciju Rusije u odnosu na kosovsko rešenje

Zaharova: Rezolucija 1244 određuje poziciju Rusije u odnosu na kosovsko rešenje

Rusija u rešenju kosovskog pitanja polazi od međunarodnog prava i od toga da rešenje treba da odgovara narodu Srbije, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Na redovnoj konferenciji za novinare, komentarišući izjavu takozvanog kosovskog predsednika Hašima Tačija posle susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu da pozicija Rusije u odnosu na Prištinu treba da bude promenjena, ukazala je: „Danas je na snazi rezolucija Saveta bezbednosti...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 15.Nov.2018, 22:53

U Prištini osvanuli grafiti: "Sever nije Krim"

U Prištini osvanuli grafiti: Sever nije Krim

Beograd -- U Prištini su osvanuli grafiti sa portretom kosovskog predsednika Hašima Tačija i Vladimira Putina uz poruku na albanskom jeziku da "Sever nije Krim".. Grafiti se nalaze na raznim lokacijama u okolini studentskog centra kao i Fakulteta prirodnih nauka,...

Detaljnije >>