Hašim Tači
Hašim Tači

Hašim Tači je predsednik lažno proglašene države Kosovo, izabran 26. februara 2016. godine u skupštini Kosova pod neregularnim izborima.
Dužnost i funkciju je preuzeo 7. aprila 2016. godine, nakon svečane zakletve u skupštini Kosova. Rođen je 24. aprila 1968. godine, u selu Buroje, Skenderaj.

Živi u Prištini, na Kosmetu sa suprugom Lumnije i sinom Endrit, govori engleski i nemački jezik.

Pre nego što je postao predsednik Tači je godinu dana bio prvi zamenik premijera i Ministar inostranih poslova od 2014 do 2015. godine, kao i premijer republike Kosovo u dva mandata od 2007 do 2014. godine.
Nakon što je tokom 1992. godine prošao vojnu obuku u Albaniji učestvovao je u terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji.

Tači je bio prvi predsednik demokratske partije Kosova i kontinuirano je ponovno izabran za predsednika stranke, do njegove ostavke 26. februara 2016. godine, pre nego što je izabran za predsednika samoproklamovanog Kosova.

Hašim Tači je proglasio Kosovo nezavisnom državom 17. februara 2008. godine, predvodio je tim Kosova, u pregovorima u Rambujeu februara 1999. godine, i bio je politički lider terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova tokom ratnih godina 1997. do 1999. godine.
Tači je bio politički lider sa najviše glasova na izborima 8. juna 2014. godine.

Kao premijer Kosova, Hašim Tači je vodio politički dijalog između republike Kosova i republike Srbije, koji je 19. aprila 2013. godine rezultovao potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i njenog okupiranog dela Kosova koji je pod kontrolom nato snaga.
Za njegovo zalaganje za mir i stabilnost, Hašim Tači je 2014. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir od strane američkih kongresmena, i senatora, kao i predstavnika Evropskog parlamenta. Hašim Tači je osnivač vojne političke organizacije, Oslobodilačke Vojske Kosova ili UČK koja je sejala terorizam po Kosovu i ubijala nedužan narod. Od 1997. godine on je predvodio Učk armiju a zatim je predsedavao delegacijom Kosova na Međunarodnoj konferenciji u Rambujeu od 6. do 22. februara 1999. godine.

Nakon rata Hašim Tači je bio premijer privremene vlade Kosova nelegalne, u periodu od 1999. do 2000. godine. Hašim Tači je bio član privremene vlade Kosova, i privremenog administrativnog veća, zajednička struktura vlade Misije Un na Kosovu Unmik, i političke klase Kosova, do 2001. godine kada su održani prvi parlamentarni izbori na posleratnom Kosovu.

U oktobru 1999. godine, Tači je bio jedan od osnivača Partije demokratskog progresa Kosova. U prvoj izbornoj skupštini stranke, 2000. godine, stranka je promenila naziv u Demokratska partija Kosova dok je Hašim Tači izabran za njenog predsednika, funkciju koju je održao do 26. februara 2016. godine.

Hašim Tači je bio član Tima jedinstva koji je predstavljao Kosovo u procesu pregovaranja koje je predvodio specijalni izaslanik Una predsednik Marti Ahtisari, u kojima se pregovaralo o političkom statusu Kosova sa posebnom funkcijom bez osnovnih prava i zakona, kršeći zakone republike Srbije.

Nakon pobede demokratske partije Kosova na parlamentarnim nepriznatim i neregularnim izborima, 17. novembra 2007. godine, Hašim Tači je izabran za premijera Kosova. Dok je 17. februara 2008. godine, premijer Hašim Tači proglasio Kosovo nezavisnom državom, pri tom kršeći sve zakone uz podršku Evropske zajednice. Tači se vodi kao prvi premijer vlade republike Kosova. Pravoslavni sveštenik Radoslav Danilović koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, ni manje ni više je nego pradeda premijera Hašima Tačija. Krsna slava Danilovića bila je Mitrovdan, a Hašim Tači odlično zna za svoje poreklo koje krije, što iz političkih razloga što zbog popularnosti.

Prema izjavama izvestioca parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, Hašim Tači se nalazio na čelu organizacije za trgovinu ljudskim organima, poznatiji kao u svetu pod slučaj Žuta kuća.

Hašim Tači je bio uhapšen 2003. godine u Budimpešti, ali je posle intervencije tadašnjeg šefa Unmika Mihaila Štajnera pušten na slobodu posle nekoliko časova uz dogovore. Tačijev slučaj u Srbiji je u fazi istrage, prikupljeni su dokazi, i tereti se za teže povrede Ženevske konvencije, vršeći genocid i terorističke akte prema srpskoj zajednici i svima onima koji su mu se našli na putu. Sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači je 1997. godine, pred okružnim sudom u Prištini u odsustvu bio osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, a kasnije su podizane i druge optužnice, da bi 2002. godine bila raspisana poternica zbog osnovane sumnje da je izvršio genocid.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 28.Maj.2020, 17:53

Test protest pristalica Samoopredeljenja u Prištini

Test protest pristalica Samoopredeljenja u Prištini

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Okupljeni na test-protestu istakli su transparente "Želimo izbore", "Aljbin Kurti",...

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 28.Maj.2020, 16:31

Tači tvrdi da se "Kurtijeva grupa" bavi proizvodnjom droge

Tači tvrdi da se Kurtijeva grupa bavi proizvodnjom droge

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini. Tači je u objavi na Fejsbuku optužio premijera Kurtija i porodicu kosovske ministarke pravde da su deo kriminalne grupe."Ove slike svedoče o jednoj od inkriminacija Kurtijeve...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 28.Maj.2020, 13:01

Veber: Tači u dijalogu sa Vučićem nema dobre namere za Kosovo

Veber: Tači u dijalogu sa Vučićem nema dobre namere za Kosovo

Nemački ekspert za zapadni Balkan Bodo Veber rekao je da predsednik Kosova Hašim Tači nije spreman za razgovore sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom,...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Maj.2020, 12:52

Bodo Veber: Tači u dijalogu sa Vučićem nema dobre namere za Kosovo


					Bodo Veber: Tači u dijalogu sa Vučićem nema dobre namere za Kosovo

Nemački ekspert za zapadni Balkan Bodo Veber rekao je da predsednik Kosova Hašim Tači nije spreman za razgovore sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, nego sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i podvukao da u dijalogu sa Vučićem, "Tači nema poštene namere".. On je, u intervju za Dojče vele, rekao da je nedavni "mini samit" u kancelariji nemačke kancelarke u Berlinu  bio uspešan na dva načina. "Prvo,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 28.Maj.2020, 09:51

Tači: Ako Ustavni sud zatraži PODNEĆU OSTAVKU

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je da svi politički subjekti treba da se obavežu na poštovanje odluka...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 27.Maj.2020, 19:36

Borelj odgovorio Tačiju: Dijalog nema alternativu

Borelj odgovorio Tačiju: Dijalog nema alternativu

Šef diplomatije EU Žozep Borelj poručio je na Tviteru da dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje Unija nema alternativu. Dan nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači poručio da neće da učestvuje u dijaloguBeograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, oglasio se komesar Žozep Borelj.Na Tviteru je istakao da je "budućnost Srbije i Kosova evropska"."Kao...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 26.Maj.2020, 20:27

EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom

EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom

Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak. "Nemamo komentar na ovakvu izjavu Tačija", kratko je poručio portparol EU Peter Stano za Tanjug.Ni sam Miroslav Lajčak, koji je na funkciju specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine izabran...

Detaljnije >>