Hašim Tači
Hašim Tači

Hašim Tači je predsednik lažno proglašene države Kosovo, izabran 26. februara 2016. godine u skupštini Kosova pod neregularnim izborima.
Dužnost i funkciju je preuzeo 7. aprila 2016. godine, nakon svečane zakletve u skupštini Kosova. Rođen je 24. aprila 1968. godine, u selu Buroje, Skenderaj.

Živi u Prištini, na Kosmetu sa suprugom Lumnije i sinom Endrit, govori engleski i nemački jezik.

Pre nego što je postao predsednik Tači je godinu dana bio prvi zamenik premijera i Ministar inostranih poslova od 2014 do 2015. godine, kao i premijer republike Kosovo u dva mandata od 2007 do 2014. godine.
Nakon što je tokom 1992. godine prošao vojnu obuku u Albaniji učestvovao je u terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji.

Tači je bio prvi predsednik demokratske partije Kosova i kontinuirano je ponovno izabran za predsednika stranke, do njegove ostavke 26. februara 2016. godine, pre nego što je izabran za predsednika samoproklamovanog Kosova.

Hašim Tači je proglasio Kosovo nezavisnom državom 17. februara 2008. godine, predvodio je tim Kosova, u pregovorima u Rambujeu februara 1999. godine, i bio je politički lider terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova tokom ratnih godina 1997. do 1999. godine.
Tači je bio politički lider sa najviše glasova na izborima 8. juna 2014. godine.

Kao premijer Kosova, Hašim Tači je vodio politički dijalog između republike Kosova i republike Srbije, koji je 19. aprila 2013. godine rezultovao potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i njenog okupiranog dela Kosova koji je pod kontrolom nato snaga.
Za njegovo zalaganje za mir i stabilnost, Hašim Tači je 2014. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir od strane američkih kongresmena, i senatora, kao i predstavnika Evropskog parlamenta. Hašim Tači je osnivač vojne političke organizacije, Oslobodilačke Vojske Kosova ili UČK koja je sejala terorizam po Kosovu i ubijala nedužan narod. Od 1997. godine on je predvodio Učk armiju a zatim je predsedavao delegacijom Kosova na Međunarodnoj konferenciji u Rambujeu od 6. do 22. februara 1999. godine.

Nakon rata Hašim Tači je bio premijer privremene vlade Kosova nelegalne, u periodu od 1999. do 2000. godine. Hašim Tači je bio član privremene vlade Kosova, i privremenog administrativnog veća, zajednička struktura vlade Misije Un na Kosovu Unmik, i političke klase Kosova, do 2001. godine kada su održani prvi parlamentarni izbori na posleratnom Kosovu.

U oktobru 1999. godine, Tači je bio jedan od osnivača Partije demokratskog progresa Kosova. U prvoj izbornoj skupštini stranke, 2000. godine, stranka je promenila naziv u Demokratska partija Kosova dok je Hašim Tači izabran za njenog predsednika, funkciju koju je održao do 26. februara 2016. godine.

Hašim Tači je bio član Tima jedinstva koji je predstavljao Kosovo u procesu pregovaranja koje je predvodio specijalni izaslanik Una predsednik Marti Ahtisari, u kojima se pregovaralo o političkom statusu Kosova sa posebnom funkcijom bez osnovnih prava i zakona, kršeći zakone republike Srbije.

Nakon pobede demokratske partije Kosova na parlamentarnim nepriznatim i neregularnim izborima, 17. novembra 2007. godine, Hašim Tači je izabran za premijera Kosova. Dok je 17. februara 2008. godine, premijer Hašim Tači proglasio Kosovo nezavisnom državom, pri tom kršeći sve zakone uz podršku Evropske zajednice. Tači se vodi kao prvi premijer vlade republike Kosova. Pravoslavni sveštenik Radoslav Danilović koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, ni manje ni više je nego pradeda premijera Hašima Tačija. Krsna slava Danilovića bila je Mitrovdan, a Hašim Tači odlično zna za svoje poreklo koje krije, što iz političkih razloga što zbog popularnosti.

Prema izjavama izvestioca parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, Hašim Tači se nalazio na čelu organizacije za trgovinu ljudskim organima, poznatiji kao u svetu pod slučaj Žuta kuća.

Hašim Tači je bio uhapšen 2003. godine u Budimpešti, ali je posle intervencije tadašnjeg šefa Unmika Mihaila Štajnera pušten na slobodu posle nekoliko časova uz dogovore. Tačijev slučaj u Srbiji je u fazi istrage, prikupljeni su dokazi, i tereti se za teže povrede Ženevske konvencije, vršeći genocid i terorističke akte prema srpskoj zajednici i svima onima koji su mu se našli na putu. Sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači je 1997. godine, pred okružnim sudom u Prištini u odsustvu bio osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, a kasnije su podizane i druge optužnice, da bi 2002. godine bila raspisana poternica zbog osnovane sumnje da je izvršio genocid.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vaseljenska TV, 24.Sep.2017, 14:31

Hašim Tači i reforma OUN-a

Kad sam pročitao saopštenje «kabineta predsednika Kosova» o tome da on zajedno sa suprugom leti u Njujork radi učešća na Generalnoj skupštini OUN, pomislio dam da su u tom kabinetu zasele šaljivdžije koje zbog besposlenosti mute međunarodne vode. Jer «Kosovo» nije član OUN i njegovog predsednika ne bi smeli pustiti dalje od garderobe. Pogotovo zbog, kako su napisali njegovi bliski saradnici, «mnogobrojnih susreta sa šefovima država i međunarodnih organizacija». A pogotovo nisam...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 23.Sep.2017, 21:09

OTKRIVAMO Kako je izgledao neplanirani susret Aleksandra Vučića, Bedžeta Pacolija i Hašima Tačija u zgradi UN

OTKRIVAMO Kako je izgledao neplanirani susret Aleksandra Vučića, Bedžeta Pacolija i Hašima Tačija u zgradi UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neplanirano se u zgradi Ujedinjenih nacija sreo sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i zamenikom kosovskog premijera i ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem, saznaje „Blic”.. - Gde si našao sve te glasove o kojima pričaš? Izgubio si jednom, opet ćeš da izgubiš - obratio se Vučić Pacoliju. Pacoli se zbunio i pitao:. - Jesi li umoran od svih sastanaka? Hašim Tači je sve posmatrao sa strane...

Detaljnije >>

Izvor: Vaseljenska TV, 23.Sep.2017

Kako je šizofreni Vučić deklasirao vojsku i policiju

Hašim Tači, veliki poslovni partner Aleksandra Vučića, sina Fahri Musliu, izjavio je da će do kraja godine biti formirana Vojska Kosova, uz pomoć kvislinga sa Srpske liste. A srpska vojska je u nestajanju. Gola, bosa, gladna, žedna i nenaoružana. Nijedan od Migova ne leti, tenkovi ne mogu da se pokrenu, nisu remontovani, svo naoružanje namenske industrije Vođa prodaje Arapima. Ni policija nije u boljem stanju. Na koga to onda računa srpski predsednik da će ga braniti od građana koji...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 23.Sep.2017

Vulin: Nema vojske Kosova; Tači:Niko neće moći da blokira formiranje vojske

Vulin: Nema vojske Kosova; Tači:Niko neće moći da blokira formiranje vojske

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da će Kosovo do kraja godine imati svoju vojsku i da nikome neće biti dozvoljeno da to blokira, a da uslovi Srpske liste o ovom pitanju nikada nisu bili deo pregovora Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da će Kosovo do kraja godine imati svoju vojsku i da nikome neće biti dozvoljeno da to blokira, a da uslovi Srpske liste o ovom pitanju nikada nisu bili deo pregovora. "Planom A ili kroz plan B, Kosovo ce do kraja ove godine imati...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 23.Sep.2017

Vulin Tačiju: Nema vojske Kosova

Vulin Tačiju: Nema vojske Kosova

Hašim Tači tvrdi da će Kosovo do kraja godine imati svoju vojsku i da nikome neće biti dozvoljeno da to blokira, a da uslovi Srpske liste o tome nikada nisu bili deo pregovora. Vulin poručuje da se svi da drže međunarodnog prava.. Foto: tanjug/ ministarstvo odbrane/ goran stankovic/ nr. "Planom A ili kroz plan B, Kosovo ce do kraja ove godine imati svoju vojsku", rekao je kosovski predsednik Hašim Tači u intervjuu RTV 21 na albanskom jeziku tokom boravka...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Sep.2017

Vuliln: Jedina oružana sila na Kosovu je KFOR

Vuliln: Jedina oružana sila na Kosovu je KFOR

Srbija od svih očekuje da se drže odredaba međunarodnog prava i ugovora koji su potpisani i garantuju mir i sigurnost na prostoru Kosova i Metohije, saopštio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom najnovijih izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija.. - Vojska Kosova neće biti formirana na prostoru Kosova i Metohije, na prostoru te srpske pokrajine je samo jedna oružana sila - a to je KFOR. Ja sam i u sedištu NATO alijanse juče rekao da je za nas apsolutno...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 23.Sep.2017

Vulin: Nema kosovske vojske, svi da se drže međunarodnog prava

Vulin: Nema kosovske vojske, svi da se drže međunarodnog prava

Srbija od svih očekuje da se drže odredaba međunarodnog prava i ugovora koji su potpisani i garantuju mir i sigurnost na prostoru Kosova i Metohije, saopštio je ministar odrbane Aleksandar Vulin, povodom najnovijih izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija. "Vojska Kosova neće biti formirana na prostoru Kosova i Metohije, na prostoru te srpske pokrajine je samo jedna oružana sila - a to je Kfor. Ja sam...

Detaljnije >>