Hašim Tači
Hašim Tači

Hašim Tači je predsednik lažno proglašene države Kosovo, izabran 26. februara 2016. godine u skupštini Kosova pod neregularnim izborima.
Dužnost i funkciju je preuzeo 7. aprila 2016. godine, nakon svečane zakletve u skupštini Kosova. Rođen je 24. aprila 1968. godine, u selu Buroje, Skenderaj.

Živi u Prištini, na Kosmetu sa suprugom Lumnije i sinom Endrit, govori engleski i nemački jezik.

Pre nego što je postao predsednik Tači je godinu dana bio prvi zamenik premijera i Ministar inostranih poslova od 2014 do 2015. godine, kao i premijer republike Kosovo u dva mandata od 2007 do 2014. godine.
Nakon što je tokom 1992. godine prošao vojnu obuku u Albaniji učestvovao je u terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji.

Tači je bio prvi predsednik demokratske partije Kosova i kontinuirano je ponovno izabran za predsednika stranke, do njegove ostavke 26. februara 2016. godine, pre nego što je izabran za predsednika samoproklamovanog Kosova.

Hašim Tači je proglasio Kosovo nezavisnom državom 17. februara 2008. godine, predvodio je tim Kosova, u pregovorima u Rambujeu februara 1999. godine, i bio je politički lider terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova tokom ratnih godina 1997. do 1999. godine.
Tači je bio politički lider sa najviše glasova na izborima 8. juna 2014. godine.

Kao premijer Kosova, Hašim Tači je vodio politički dijalog između republike Kosova i republike Srbije, koji je 19. aprila 2013. godine rezultovao potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i njenog okupiranog dela Kosova koji je pod kontrolom nato snaga.
Za njegovo zalaganje za mir i stabilnost, Hašim Tači je 2014. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir od strane američkih kongresmena, i senatora, kao i predstavnika Evropskog parlamenta. Hašim Tači je osnivač vojne političke organizacije, Oslobodilačke Vojske Kosova ili UČK koja je sejala terorizam po Kosovu i ubijala nedužan narod. Od 1997. godine on je predvodio Učk armiju a zatim je predsedavao delegacijom Kosova na Međunarodnoj konferenciji u Rambujeu od 6. do 22. februara 1999. godine.

Nakon rata Hašim Tači je bio premijer privremene vlade Kosova nelegalne, u periodu od 1999. do 2000. godine. Hašim Tači je bio član privremene vlade Kosova, i privremenog administrativnog veća, zajednička struktura vlade Misije Un na Kosovu Unmik, i političke klase Kosova, do 2001. godine kada su održani prvi parlamentarni izbori na posleratnom Kosovu.

U oktobru 1999. godine, Tači je bio jedan od osnivača Partije demokratskog progresa Kosova. U prvoj izbornoj skupštini stranke, 2000. godine, stranka je promenila naziv u Demokratska partija Kosova dok je Hašim Tači izabran za njenog predsednika, funkciju koju je održao do 26. februara 2016. godine.

Hašim Tači je bio član Tima jedinstva koji je predstavljao Kosovo u procesu pregovaranja koje je predvodio specijalni izaslanik Una predsednik Marti Ahtisari, u kojima se pregovaralo o političkom statusu Kosova sa posebnom funkcijom bez osnovnih prava i zakona, kršeći zakone republike Srbije.

Nakon pobede demokratske partije Kosova na parlamentarnim nepriznatim i neregularnim izborima, 17. novembra 2007. godine, Hašim Tači je izabran za premijera Kosova. Dok je 17. februara 2008. godine, premijer Hašim Tači proglasio Kosovo nezavisnom državom, pri tom kršeći sve zakone uz podršku Evropske zajednice. Tači se vodi kao prvi premijer vlade republike Kosova. Pravoslavni sveštenik Radoslav Danilović koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, ni manje ni više je nego pradeda premijera Hašima Tačija. Krsna slava Danilovića bila je Mitrovdan, a Hašim Tači odlično zna za svoje poreklo koje krije, što iz političkih razloga što zbog popularnosti.

Prema izjavama izvestioca parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, Hašim Tači se nalazio na čelu organizacije za trgovinu ljudskim organima, poznatiji kao u svetu pod slučaj Žuta kuća.

Hašim Tači je bio uhapšen 2003. godine u Budimpešti, ali je posle intervencije tadašnjeg šefa Unmika Mihaila Štajnera pušten na slobodu posle nekoliko časova uz dogovore. Tačijev slučaj u Srbiji je u fazi istrage, prikupljeni su dokazi, i tereti se za teže povrede Ženevske konvencije, vršeći genocid i terorističke akte prema srpskoj zajednici i svima onima koji su mu se našli na putu. Sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači je 1997. godine, pred okružnim sudom u Prištini u odsustvu bio osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, a kasnije su podizane i druge optužnice, da bi 2002. godine bila raspisana poternica zbog osnovane sumnje da je izvršio genocid.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jan.2019, 00:31

Han u Davosu razgovarao i sa Vučićem i sa Tačijem (FOTO)

Evropski komesar za proširenje Johanes Han razgovarao je sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, koji se nalazi u Davosu.. "Razgovarali smo o evropskoj perspektivi Kosova i napretku u dijalogu sa Srbijom. U geopolitičkom i ekonomskom interesu EU je približavanje čitavog regiona Jugoistočne Evrope", napisao je Han na Tviteru i objavio fotografiju na kojoj se rukuje sa Tačijem. A pleasure to meet President @HashimThaciRKS #WEF19 @Davos....

Detaljnije >>


Izvor: Vesti-online.com, 23.Jan.2019, 23:31

"Neće biti ujedinjenja Mitrovice"

Neće biti ujedinjenja Mitrovice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže, povodom izjava Hašima Tačija o ujedinjenju Mitrovice, da se to neće dogoditi.. Vučić je u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, na pitanje novinara o Tačijevim izjavama,...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 23.Jan.2019

Tači o susretu sa Hanom u Davosu

Tači o susretu sa Hanom u  Davosu

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je za RTK da je u Davosu imao sastanak sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom.. Kako je naveo, razgovarali su o daljim koracima u odnosima sa EU, kao i o prevazilaženju teškoća vezanih za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. "Danas sam imao sastanke sa liderima i poslovnim ljudima iz razlicitih zemalja koji su zainteresovani za Kosovo i region. Imao sam sastanak i sa komesarom...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 23.Jan.2019

Tači i Han o prevazilaženju teškoća

Tači i Han o prevazilaženju teškoća

Kosovski predsednik Hašim Tači i komesar EU za proširenje Johanes Han razgovarali su u Davosu o više tema, među kojima i o napretku dijaloga sa Srbijom. Tači poručio da je sa komesarom bilo reči o prevazilaženju teškoća za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han napisao je na Tviteru da je razgovarao sa Hašimom Tačijem i objavio...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2019

Ovo je MNOGO OPASNIJE od uvođenja taksi! ZLOTVORI NE MIRUJU: Tači nagovestio NOVU AKCIJU protiv Srba

Ovo je MNOGO OPASNIJE od uvođenja taksi! ZLOTVORI NE MIRUJU: Tači nagovestio NOVU AKCIJU protiv Srba

Hašim Tači, predsednik lažne države Kosova, podržao je inicijativu predsednika opštine Južna Mitrovica Agima Bahtirija za ujedinjenje severnog i južnog dela grada naglašavajući da je taj proces nezaustavljiv.. Kompletno rukovodstvo lažne države u početku je bilo protiv ideje s obzirom na to da je Mitrovica podeljena na srpski i albanski deo grada prema planu Martija Ahtisarija, ali je Tači očigledno promenio mišljenje. Da li je za to dobio zeleno svetlo...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jan.2019

Han u Davosu razgovarao sa Tačijem

DAVOS - Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han razgovarao je danas sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, koji se nalazi u Davosu.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 23.Jan.2019

Han u Davosu razgovarao i sa Vučićem i sa Tačijem FOTO

Han u Davosu razgovarao i sa Vučićem i sa Tačijem FOTO

Evropski komesar za proširenje Johanes Han razgovarao je sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, koji se nalazi u Davosu.. "Razgovarali smo o evropskoj perspektivi Kosova i napretku u dijalogu sa Srbijom. U geopolitičkom i ekonomskom interesu EU...

Detaljnije >>