Hašim Tači
Hašim Tači

Hašim Tači je predsednik lažno proglašene države Kosovo, izabran 26. februara 2016. godine u skupštini Kosova pod neregularnim izborima.
Dužnost i funkciju je preuzeo 7. aprila 2016. godine, nakon svečane zakletve u skupštini Kosova. Rođen je 24. aprila 1968. godine, u selu Buroje, Skenderaj.

Živi u Prištini, na Kosmetu sa suprugom Lumnije i sinom Endrit, govori engleski i nemački jezik.

Pre nego što je postao predsednik Tači je godinu dana bio prvi zamenik premijera i Ministar inostranih poslova od 2014 do 2015. godine, kao i premijer republike Kosovo u dva mandata od 2007 do 2014. godine.
Nakon što je tokom 1992. godine prošao vojnu obuku u Albaniji učestvovao je u terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji.

Tači je bio prvi predsednik demokratske partije Kosova i kontinuirano je ponovno izabran za predsednika stranke, do njegove ostavke 26. februara 2016. godine, pre nego što je izabran za predsednika samoproklamovanog Kosova.

Hašim Tači je proglasio Kosovo nezavisnom državom 17. februara 2008. godine, predvodio je tim Kosova, u pregovorima u Rambujeu februara 1999. godine, i bio je politički lider terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova tokom ratnih godina 1997. do 1999. godine.
Tači je bio politički lider sa najviše glasova na izborima 8. juna 2014. godine.

Kao premijer Kosova, Hašim Tači je vodio politički dijalog između republike Kosova i republike Srbije, koji je 19. aprila 2013. godine rezultovao potpisivanjem Sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i njenog okupiranog dela Kosova koji je pod kontrolom nato snaga.
Za njegovo zalaganje za mir i stabilnost, Hašim Tači je 2014. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir od strane američkih kongresmena, i senatora, kao i predstavnika Evropskog parlamenta. Hašim Tači je osnivač vojne političke organizacije, Oslobodilačke Vojske Kosova ili UČK koja je sejala terorizam po Kosovu i ubijala nedužan narod. Od 1997. godine on je predvodio Učk armiju a zatim je predsedavao delegacijom Kosova na Međunarodnoj konferenciji u Rambujeu od 6. do 22. februara 1999. godine.

Nakon rata Hašim Tači je bio premijer privremene vlade Kosova nelegalne, u periodu od 1999. do 2000. godine. Hašim Tači je bio član privremene vlade Kosova, i privremenog administrativnog veća, zajednička struktura vlade Misije Un na Kosovu Unmik, i političke klase Kosova, do 2001. godine kada su održani prvi parlamentarni izbori na posleratnom Kosovu.

U oktobru 1999. godine, Tači je bio jedan od osnivača Partije demokratskog progresa Kosova. U prvoj izbornoj skupštini stranke, 2000. godine, stranka je promenila naziv u Demokratska partija Kosova dok je Hašim Tači izabran za njenog predsednika, funkciju koju je održao do 26. februara 2016. godine.

Hašim Tači je bio član Tima jedinstva koji je predstavljao Kosovo u procesu pregovaranja koje je predvodio specijalni izaslanik Una predsednik Marti Ahtisari, u kojima se pregovaralo o političkom statusu Kosova sa posebnom funkcijom bez osnovnih prava i zakona, kršeći zakone republike Srbije.

Nakon pobede demokratske partije Kosova na parlamentarnim nepriznatim i neregularnim izborima, 17. novembra 2007. godine, Hašim Tači je izabran za premijera Kosova. Dok je 17. februara 2008. godine, premijer Hašim Tači proglasio Kosovo nezavisnom državom, pri tom kršeći sve zakone uz podršku Evropske zajednice. Tači se vodi kao prvi premijer vlade republike Kosova. Pravoslavni sveštenik Radoslav Danilović koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, ni manje ni više je nego pradeda premijera Hašima Tačija. Krsna slava Danilovića bila je Mitrovdan, a Hašim Tači odlično zna za svoje poreklo koje krije, što iz političkih razloga što zbog popularnosti.

Prema izjavama izvestioca parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, Hašim Tači se nalazio na čelu organizacije za trgovinu ljudskim organima, poznatiji kao u svetu pod slučaj Žuta kuća.

Hašim Tači je bio uhapšen 2003. godine u Budimpešti, ali je posle intervencije tadašnjeg šefa Unmika Mihaila Štajnera pušten na slobodu posle nekoliko časova uz dogovore. Tačijev slučaj u Srbiji je u fazi istrage, prikupljeni su dokazi, i tereti se za teže povrede Ženevske konvencije, vršeći genocid i terorističke akte prema srpskoj zajednici i svima onima koji su mu se našli na putu. Sadašnji predsednik Kosova Hašim Tači je 1997. godine, pred okružnim sudom u Prištini u odsustvu bio osuđen na deset godina zatvora zbog terorizma, a kasnije su podizane i druge optužnice, da bi 2002. godine bila raspisana poternica zbog osnovane sumnje da je izvršio genocid.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 02:08

Četvrta statusna konferencija za šefove tkz. OVK

Četvrta statusna konferencija za šefove tkz. OVK

Pred Specijalizovanim većima Kosova danas treba da se održi četvrta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i bivšeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji.. Konferencija treba da se održi pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu. Na konferenciji, kojoj optuženi ne moraju da prisustvuju lično,...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2021, 13:32

ZMIJA TAČI I VESELJI SUTRA PONOVO PRED SUDIJAMA: Raspravljaće se o obelodanjivanju dokaza i istrazi koja je u toku

ZMIJA TAČI I VESELJI SUTRA PONOVO PRED SUDIJAMA: Raspravljaće se o obelodanjivanju dokaza i istrazi koja je u toku

Sutra će se održati četvrta statusna konferecija u procesu protiv vođa OVK.  Pred Specijalizovanim većima Kosova sutra treba da se održi četvrta statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i bivšeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji.. Konferencija treba da se održi pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 15.Maj.2021, 11:58

Nova statusna konferencija za šefove OVK 19. maja

Nova statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KIM, zakazana je za 19. maj. Konferencija treba da se održi pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.Na konferenciji, na kojoj optuženi ne moraju da prisustvuju lično, predstavnici tužilaštva i njihovi advokati raspravljaju...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 15.Maj.2021

Tači i trojica šefova OVK dobili novi datum

Tači i trojica šefova OVK dobili novi datum

Nova statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske zakazana je za 19. maj.. Konferencija treba da se održi pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu. Na konferenciji, na kojoj optuženi ne moraju da prisustvuju lično, predstavnici tužilaštva i njihovi advokati raspravljaju o napretku postupka i obelodanjivanju dokaza istraga koje su u toku, a...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 13.Maj.2021, 14:50

Fila: Da li će Vlada srpskim žrtvama da obezbedi advokate koji znaju srpski?

Poslanik Socijalističke partije Srbije Toma Fila pitao je danas Vladu Srbije da li misli da uradi nešto povodom zastupnika dve grupe žrtava srpske nacionalnosti u slučajevima...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2021, 08:43

ENGLESKI ADVOKAT ZASTUPA I SRBE I ALBANCE U HAGU: Ko je čovek kome srpske žrtve ne veruju?

ENGLESKI ADVOKAT ZASTUPA I SRBE I ALBANCE U HAGU: Ko je čovek kome srpske žrtve ne veruju?

Britanski advokat Sajmon Loz zastupaće i srpske i albanske žrtve u postupku protiv Tačija i ostalih. Odluka da britanski advokat Sajmon Loz zastupa devet srpskih i albanskih žrtava, koje su se prijavile u vezi sa slučajem protiv bivših lidera terorističke Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija pred Specijalnim sudom u Hagu, izazvala je bojazan da Englez neće na najbolji način braniti prava naših žrtava..

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Maj.2021, 19:59

Knežević: Ministarka Injac samo još šotu nije zaigrala

PODGORICA - Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera DF Milan Knežević ocijenio je danas da ni bivši kosovski predsjednik...

Detaljnije >>