Grčka, novinar oslobođen optužbi

Izvor: RTS, 27.Nov.2013, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka, novinar oslobođen optužbi

Sud u Grčkoj oslobodio novinara Kostasa Vaksevanisa u ponovljenom procesu za kršenje zakona o privatnosti, pošto je objavio više od 2.000 imena bogatih sunarodnika s novcem u švajcarskim bankama.

Grčki novinar Kostas Vaksevanis, oslobođen je u ponovljenom procesu, optužbi za kršenje zakona o privatnosti, pošto je objavio više od 2.000 imena bogatih Grka s novcem u švajcarskim bankama.

Vaksevanis je prošle godine oslobođen optužbi, ali je državni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužilac uporno tražio ponovno suđenje na višem sudu, jer su se, kako je rekao, pojavili novi dokazi u tom slučaju.

"Lagardinu listu" od 2.059 imena Grka s računima u švajcarskoj banci HSBC, koje bi trebalo ispitati zbog moguće utaje poreza, uručile su 2010. godine Grčkoj francuske vlasti.

Kristin Lagard, sadašnja šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u to vreme je bila francuska ministarka finansija, naveo je Rojters.

Slučaj Vaksevanis privukao je pažnju svetske javnosti i razljutio Grke koji optužuju više uzastopnih vlada da se nisu izborile s utajivačima poreza, dok primenjuju mere štednje na sve ostale.

U julu, grčki poslanici glasali su za podizanje optužnice protiv bivšeg ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua, pošto su tužioci otkrili da su imena troje njegovih rođaka uklonjena s liste.

Odluku suda da oslobodi Vaksevanisa optužbi pozdravila je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, naglasivši da bi grčke vlasti trebalo da ga zaštite i omoguće mu da se bavi istraživačkim novinarstvom.

Mijatovićeva je istakla da "privatnost nikada ne treba da bude razlog da se spreči objavljivanje podataka od javnog značaja" i da je ključno da novinari mogu da obavljaju svoj posao bez straha od kažnjavanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novinar koji je objavio imena bogatih Grka oslobođen optužbi za kršenje privatnosti

Izvor: Blic, 27.Nov.2013

Grčki novinar Kostas Vaksevanis, oslobođen je danas, u ponovljenom procesu, optužbi za kršenje zakona o privatnosti, pošto je objavio više od 2.000 imena bogatih Grka s novcem u švajcarskim bankama, saopstili su sudski zvaničnici...Vaksevanis je prošle godine oslobođen optužbi, ali je državni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.