Izvor: Politika, 26.Jan.2015, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras položio zakletvu kao novi premijer Grčke

Vladu formiraju radikalna levica Siriza i desničarska Nezavisna partija Grka: obe stranke su protivnici mera štednje koje je sprovodila prethodna vlast

Od našeg dopisnika

AtinaGrčka je dan posle trijumfa Koalicije radikalne levice Siriza na izborima dobila novu vladu, a premijer Aleksis Cipras je položio zakletvu pred predsednikom  Karolosom Papuljasom. Na molbu novog premijera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji je ateista, izostao je uobičajeni religiozni deo polaganja zakletve premijera.

Koalicioni partner je desničarska Nezavisna partija Grka (Anel) jer se posle konačnog prebrojavanja glasova ispostavilo da Aleksisu Ciprasu, koji je osvojio 149 poslaničkih mesta u parlamentu sa 300 poslanika, nedostaju dva glasa da bi imao apsolutnu većinu. Posle kraćih pregovora, lider Anela Panos Kamenos pristao je da podrži Sirizu jer su obe partija, bez obzira na činjenicu da je reč o savezu radikalne levice i populističke desnice, protiv su mera štednje koje je sprovodila prethodna vlada Antonisa Samarasa kao uslov za dobijanje finansijske pomoći od EU i MMF-a.

Panos Kamenos, koji je izašao iz redova Nove demokratije, na izborima je osvojio nešto manje od pet posto glasova i doneo je Sirizi trinaest poslaničkih mesta. U novoj vladi bi mogao da dobije resor ministarstva odbrane ili pomorstva.

Podsetimo, Siriza je na izborima pobedila sa 36,34 odsto glasova, što je čitavih 8,5 procenata više od konzervativne Nove demokratije Antonisa Samarasa, koji je osvojio 76 mesta u parlamentu. U parlament je kao treća partija sa 17 poslanika ušla i ekstremno desničarska Zlatna zora, za koju je glasalo preko 400.000 Grka. Za njima sledi partija centra Potami, zatim Komunistička partija, dok socijalistički Pasok ima 4,68 glasova Grka.

Najteži period Ciprasovoj vladi tek predstoji jer je čeka razbijanje predrasuda i trka sa vremenom. Finansijsko tržište je odmah odreagovalo sa strepnjom, pa je indeks atinske berze oslabio za četiri odsto. Kancelarka Angela Merkel je upozorila da Grčka mora da ispunjava svoje obaveze, nemački ministar finansija Volfgang Šojble je poručio da se može razgovarati o produživanju rokova za otplatu, ali ne i o otpisu duga...

Iz sedišta MMF-a stiže upozorenje da nema otpisa dugova i da su prioriteti pregovori sa novom grčkom vladom o programu strukturnih reformi.

„Nema reči o brisanju dela duga jer je to pitanje jednakosti zemalja EU”, izjavila je Kristin Lagard francuskom „Mondu” i podvukla da se ne mogu davati posebni uslovi za određene zemlje, ali da postoje različite mogućnosti o kojima se može razgovarati. Po njenim rečima, najvažnije je da se što pre započne dijalog sa Ciprasovom vladom o programu strukturnih reformi, sa kojima se kasni, a koje su uslov za isplatu poslednje tranše od 3,6 milijardi evra u okviru druge faze međunarodne pomoći. Precizirala je da nije reč ni o kakvim merama štednje, već o potrebi da se do kraja sprovede reforma državnog aparata i poreskog sistema i obezbedi skraćivanje sudskog postupka.

Međutim, premijer Cipras smatra da je Grčka okrenula novi list i da je iza sebe, kako je rekao, ostavila poniženja i nedopustivo stroge mere štednje. Narod mu je dao mandat za nacionalni preporod i vraćanje socijalnog jedinstva.

„Grčka slavi pobedu nad čeličnim stiskom elite i antidemokratskim pokretom, ali odmah nastavlja sa ozbiljnim radom”, rekao je lider Sirize i poručio sunarodnicima da svi zajedno „traže vreme i prostor da ponovo, sa dostojanstvom grade budućnost”. „Presuda grčkog naroda na nesporan način poništava začarani krug mera štednje, sporazume o pomoći... Trojka odlazi u prošlost!”, naveo je on.

Kako se očekuje, nova vlada će biti formirana već danas. Premijer Cipras najavljuje manji i operativniji kabinet.

-------------------------------------------------------------------- 

Oland pozvao Ciprasa da poseti Pariz

Pariz – Francuski socijalistički predsednik Fransoa Oland pozvao je juče u telefonskog razgovoru novog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da poseti Pariz, saopštila je Jelisejska palata. Oland je izrazio spremnost za „promovisanje dijaloga kako bi se Grčka vratila na put stabilnosti i privrednog rasta, u duhu solidarnosti koji okuplja sve Evropljane”, navodi se u saopštenju predsedništva Francuske nakon pobede levičarske Sirize na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Francuski predsednik je rekao da će njegova zemlja biti uz Grčku u „ovom važnom trenutku za njenu budućnost” i pozvao Ciprasa da što pre poseti Pariz.

Siriza, koja je osvojila 149 od 300 mesta u grčkom parlamentu sa 36,34 odsto glasova, i formira koalicionu vladu s jednom desničarskom partijom, prva je stranka u Evropi koja je otvoreno osporila politiku stroge štednje, koju posebno zastupa Nemačka. Beta

-------------------------------------------------------------------- 

Uzdržana reakcija EU na pobedu Sirize

Brisel – U Evropskoj komisiji (EK) juče su uzdržano reagovali na ishod parlamentarnih izbora u Grčkoj, a većina funkcionera EU još nije čestitala pobedniku. „Poštujemo volju grčkog naroda”, rekao je novinarima u Briselu Margaritis Shinas, portparol predsednika EK Žan-Kloda Junkera.

On je naveo da je EK spremna da nastavi saradnju sa novim grčkim vlastima, ali nije čestitao pobedniku, što je običaj kad je reč o izborima u zemljama članicama.

Međutim, ni Junker, ni predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji dolaze iz partija desnog centra, juče nisu poslali čestitke niti su komentarisali ishod izbora, a nema ni reakcije šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, što odražava uznemirenost zbog mogućnosti da Grčka odbije da izvršava obaveze prema stranim kreditorima.

Izuzetak je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, političar levog centra i oštar kritičar nametnutih mera štednje. „Čestitam (Aleksisu) Ciprasu i Sirizi i želim što brže formiranje vlade koja će biti konstruktivna i iznutra i prema evropskim partnerima”, napisao je Šulc na svom tviter nalogu.

Njemu se pridružio i stranački kolega Đani Pitela, šef socijaldemokratske grupe u EP, koji je u saopštenju istakao da pobeda Sirize predstavlja početak kraja mera štednje u EU.

Čestitke nisu odaslane ni iz većine evropskih prestonica, ali su iz nekih zemalja već stigla upozorenja da Grčka mora da nastavi da se povinuje diktatu „trojke”, koju oličavaju predstavnici Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Britanski premijer Dejvid Kameron je preko „Tvitera” poručio da „ishod izbora povećava ekonomsku nesigurnost u EU”, a njegov koalicioni partner Džordž Ozborn je upozorio Ciprasa da se ponaša „odgovorno”.

Predsednik ECB Jens Vajdeman je izrazio nadu da buduća grčka vlada neće dovoditi u pitanje dosadašnje aranžmane, dok je veoma sličnu poruku uputio je i belgijski ministar finansija Johan van Otervelt, koji je zatražio od Grčke da poštuje pravila monetarne unije. Tanjug 

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 26.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.