Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jan.2015, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve reakcije: Pobeda Sirize uzdrmaće Evropu do korena

Zapadni mediji i agenciji ocenili su večeras u prvim reagovanjima da će pobeda levičarske partije Siriza u Grčkoj uzdrmati Evropu do korena, ali potresti i globalna tržišta.

Pobeda Siriza predstavlja odluku naroda da odbaci stroge mere štednje, koju treba poštovati, navodi britanski "Gardijan" i ocenjuje da će ta pobeda uzdrmati do korena Evropu.

Podsetivši da su Grci šest godina protestovali protiv krute discipline evrozone, londonski dnevnik ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da su građani, posebno srednja klasa, konačno izgubili strpljenje i odbacili politiku strogih mera štednje vlade premijera Antonisa Samarasa i opredelili se za levicu.

"Posledica toga jeste da prošlost više ne može da služi kao pokazatelj budućnosti, bar ne u Grčkoj, a možda ni u drugim delovima Evrope", piše u uvodniku.

Budući premijer Aleksis Cipras, lider Sirize, dobio je mandat da sprovede ogromne promene i ublaži dosadašnje mere.

"Pitanje i za Grčku i za Evropu jeste šta će se sada dogoditi. Niko još nema odgovor na to", piše u tekstu.

Prema "Gardijanu", glavno pitanje biće da li nova vlada u Atini i međunarodni kreditori mogu da nađu zajednički interes za postizanje dogovora koji će zadovoljiti i Grke i ostatak evrozone, posebno Nemačku, a da pritom ne izazove efekat domina širom zone evra ako i druge zemlje potraže slična rešenja.

Takav ishod najviše će zavisiti od Nemačke, koja se i dalje pretvara da evrozona može da uspe jedino ako nastavi s fiskalnom ispravnošću, koja je zapravo i izazvala politički potres u Grčkoj, ocenjuje list.

Za nemačku kancelarku Angelu Merkel to neće biti nimalo lako, ali ako u Grčkoj i ostatku evrozone ne dođe do porasta potrošnje, cela Evropa mogla bi da se suoči sa ovakvim ili još gorim izazovima, upozorava "Gardijan".

"Novi početak nije potreban samo Grčkoj, već celoj zoni evra. Vreme je da sever počne da sluša poruke koje stižu s juga", zaključuje dnevnik u uvodniku.

I zapadne agencije ukazuju na to da je pobeda Sirize zabrinula međunarodne kreditore pošto bi mogla da označi preokret u Evropi, gde populističke partije i u nekim drugim zemljama najavljuju kampanje protiv mera štednje, kao i da dovede u pitanje opstanak Grčke u zoni evra.

Rojters navodi da će Cipras biti prvi premijer neke članice evrozone koji se otvoreno protivi uslovima koje su EU i MMF nametnuli tokom ekonomske krize.

"Njegova očekivana pobeda povećava izglede i za skori ulazak u klinč s vladom nemačke kancelarke Angele Merkel, a mogla bi da dovede u pitanje i distribuciju naredne tranše više od sedam milijardi evra međunarodne pomoći Grčkoj", ocenjuje britanska agencija.

Slogan Ciprasove kampanje "Nada se vraća!" očigledno je privukao birače, iznurene od mera štednje posle šest godina krize koja je rezultirala porastom stope nezaposlenosti na 25 odsto i straha miliona Grka od siromaštva.

Asošijetid pres (AP) ocenjuje da bi pobeda Sirize mogla da izazove potrese na globalnim tržištima i dovede u pitanje ostanak Grčke u zoni evra.

Cipras je, kako podseća američka agencija, obećao pregovore o uslovima pomoći Grčkoj i najavio da će tražiti otpis velikog dela duga od 240 milijardi evra.

On je u predizbornoj kampanji rekao i da će odbaciti mnoge reforme koje su tražili kreditori, uključujući smanjenje penzija i minimalnih zarada, kao i da će preispitati neke privatizacije i otpuštanja u javnom sektoru.

Ukoliko nova vlada u Atini ne nađe rešenje u dogovoru s kreditorima, Grčka bi mogla da se suoči s bankrotom, ocenjuje AP.

Agencija Frans pres (AFP) upozorava da pobeda Sirize utire put i drugim partijama širom Evrope koje se protive merama štednje, poput španskog Podemosa.

Lider Podemosa Pablo Iglesias poručio je večeras, posle proglašenja pobede Sirize, da se nada vraća, a strah nestaje.

"U Grčkoj večeras to svi znaju. Nadamo se da ćemo i mi u Španiji uskoro čuti takvu vest", rekao je Iglesias pred oko 8.000 pristalica okupljenih u Valensiji, preneo je AFP.

Povezani članci:

- Siriza osvojila skoro polovinu poslaničkih mesta (FOTO)

- Cipras: Grčka ostavlja iza sebe stroge mere štednje

- Izbori u Grčkoj ugrozili ekonomsku sigurnost Evrope
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.