Trijumf Sirize, politički potres za Evropu

Izvor: RTS, 26.Jan.2015, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf Sirize, politički potres za Evropu

Zapadni mediji ocenjuju da će pobeda levičarske partije Siriza u Grčkoj uzdrmati Evropu.
Američki Vol strit džurnal ocenjuje da pobeda krajnje levičarske partije na izborima u Grčkoj donosi nov sukob u Evropi, prenosi Tanjug.

List smatra da je Siriza Aleksisa Ciprasa profitirala na ogromnom nezadovoljstvu građana politikom štednje.
Njena pobeda, kako list ocenjuje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može se smatrati "narodnom pobunom" protiv "gorske ekonomske pilule" koju su Grci morali da popiju pre pet godina, a "koju su prepisale druge evropske zemlje".
"Pobeda Sirize označava zapanjujuću pometnju u evopskom političkom poretku. Pobeda ohrabruje i druge radikalne partije, poput desničarskog Nacionalnog fronta u Francuskoj i novoformiranog španskog levičarskog Podemosa, a Grčku dovodi u sukob sa Nemačkom i drugim spasiocima iz evrozone", zaključuje Vol strit džurnal.
Britanski Gardijan navodi da istorijska pobeda Sirize "stavlja Grčku u koliziju sa Evropom".
"Evropska politika je upala u novu eru nestalnosti i promena posle istorijske pobede Sirize koja je obećala da će okončati godine štednje", navodi list.
Gardijan takođe ocenjuje da su grčki glasači, posle više od pet godina štednje i postavljanja pitanja o opstanku evra, odbacili politiku smanjivanja troškova i povećanja poreza koje je nametnula Evropa, a koje su zemlju doveli do nemaštine.
Evro je rano jutros na azijskim berzama dostigao najniži nivo u poslednjih 11 godina, a Gardijan upozorava da će valuta biti pod dodatnim pritiskom kad počnu sa radom i evropska tržišta.
Prema Gardijanu, glavno pitanje biće da li nova vlada u Atini i međunarodni kreditori mogu da nađu zajednički interes za postizanje dogovora koji će zadovoljiti i Grke i ostatak evrozone, posebno Nemačku, a da pritom ne izazove efekat domina širom zone evra ako i druge zemlje potraže slična rešenja.
Britanski javni servis ocenjuje da će izborni rezultat u Grčkoj poslati "talase potresa u celoj Evropi".
"Većina birača u Grčkoj je u potpunosti odbacila politiku obračuna sa krizom koju su osmislili Brisel i Nemačka", navodi Bi-Bi-Si.
Britanska TV mreža citira reči lidera Sirize Ciprasa koji je sinoć svojim pristalicama u Atini poručio da će "okončati poniženje i bol" koji su trpeli pet godina.
I zapadne agencije ukazuju na to da je pobeda Sirize zabrinula međunarodne kreditore pošto bi mogla da označi preokret u Evropi, gde populističke partije i u nekim drugim zemljama najavljuju kampanje protiv mera štednje, kao i da dovede u pitanje opstanak Grčke u zoni evra.
Britanska agencija Rojters navodi da će Cipras biti prvi premijer neke članice evrozone koji se otvoreno protivi uslovima koje su EU i MMF nametnuli tokom ekonomske krize.
"Njegova očekivana pobeda povećava izglede i za skori ulazak u klinč s vladom nemačke kancelarke Angele Merkel, a mogla bi da dovede u pitanje i distribuciju naredne tranše više od sedam milijardi evra međunarodne pomoći Grčkoj", ocenjuje britanska agencija.
Asošijeted pres ocenjuje da bi pobeda Sirize mogla da izazove potrese na globalnim tržištima i dovede u pitanje ostanak Grčke u zoni evra.
Agencija Frans pres upozorava da pobeda Sirize utire put i drugim partijama širom Evrope koje se protive merama štednje, poput španskog Podemosa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Pobeda Sirize - politički potres za Evropu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2015

Zapadni mediji ocenjuju danas da će pobeda levičarske partije Siriza u Grčkoj uzdrmati Evropu, a od zvaničnika je prvi reagovao britanski premijer Dejvid Kameron koji je upozorio da će rezultati izbora proširiti ekonomsku nesigurnost u celoj Evropi...Američki "Vol strit džurnal" ocenjuje da pobeda...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.